Ειδησεογραφικό site

Μεγάλες δίκες, μικρές… αίθουσες – Η Δικαιοσύνη σε αναζήτηση στέγης

44

Της Μαρίας Μιχαλοπούλου

Τρεις μεγάλες δίκες, με πολλούς κατηγορουμένους, δεκάδες δικηγόρους και ακόμη περισσότερους μάρτυρες. Μόνο στην πρώτη δίκη, η οποία ξεκινάει στις 20 Απριλίου, οι κατηγορούμενοι φθάνουν τους 69! Οι δικηγόροι τους υπολογίζονται σε περισσότερους από 100, ενώ οι μάρτυρες κατηγορίας φθάνουν τους 131.
Ο χώρος που έχει προβλεφθεί για την ακροαματική διαδικασία είναι η δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, η οποία έχει διαμορφωθεί μετά τη δίκη των κατηγορουμένων της 17Ν και είναι σαφώς μικρότερη. Ο δήμαρχος Κορυδαλλού ήδη με επιστολή του ζήτησε να μη γίνει η δίκη δίπλα στο σχολικό συγκρότημα και στο αθλητικό κέντρο, φοβούμενος επεισόδια. Μάλιστα ζήτησε και συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης προκειμένου να συζητήσουν το θέμα. Ούτε όμως οι συνήγοροι των κατηγορούμενων χρυσαυγιτών επιθυμούν να γίνει η δίκη στον Κορυδαλλό, αφού δεν θα μπορούν να ασκήσουν με ευχέρεια τα υπερασπιστικά τους καθήκοντα. Δεν αποκλείεται επίσης να κάνουν αίτημα να παρίστανται στη δίκη μόνο δύο το πολύ τρεις φορές την εβδομάδα, λόγω και των υπόλοιπων δικαστηρίων που έχουν στην Αθήνα. Αποτέλεσμα; Δίκη μακρόσυρτη, που, όπως εκτιμούν, θα διαρκέσει περισσότερο από έναν χρόνο με αυτές τις χαμηλές ταχύτητες. Παράλληλα ο συνδυασμός με τις ενστάσεις θα είναι «καταστροφικός», αφού ετοιμάζεται βροχή από αυτές τόσο για δικονομικά θέματα όσο και για ουσιαστικά. Το ερώτημα που απασχολεί τους παράγοντες της δίκης είναι που θα βρεθεί ένα εδώλιο για να στεγάσει 69 κατηγορουμένους, αλλά και έδρανα για τουλάχιστον 100 συνηγόρους… Οι πληροφορίες όμως λένε ότι και οι δικαστές στο Εφετείο της Αθήνας δεν θέλουν τη μεταφορά αυτής της δίκης στην οδό Λουκάρεως, γιατί μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση στα υπόλοιπα ακροατήρια.

ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ
Το ίδιο θέμα προέκυψε και στη δίκη με κατηγορουμένους τους μοναχούς Εφραίμ και Αρσένιο και άλλα 11 άτομα για τις ιερές ανταλλαγές. Η δίκη διεκόπη για τις 31 Μαρτίου τόσο για αλλαγή της αίθουσας, η οποία πλημμύρισε από ιερείς, μοναχούς και καλόγριες, όσο και γιατί οι δικαστές είχαν άλλες υποχρεώσεις σε άλλα δικαστήρια.
Τουλάχιστον 30 είναι οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση των θαλασσοδανείων της Proton Bank με βασικό κατηγορούμενο τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ενώ πονοκέφαλο προκαλεί το ενδεχόμενο να παραμείνει ο αριθμός των 180 κατηγορουμένων (!) στους στημένους ποδοσφαιρικούς αγώνες. Σε αυτή την περίπτωση δεν πρέπει να βρεθεί δικαστική αίθουσα αλλά… στάδιο για την εξέλιξη της δίκης…
Οι δίκες με μεγάλο ενδιαφέρον που είναι πλέον ώριμες για το ακροατήριο βρίσκουν μάλλον ανέτοιμη την πολιτεία να τις φέρει εις πέρας. Όπως λένε οι δικαστές, ούτε οι ίδιοι πλέον δεν φθάνουν να δικάσουν, με αποτέλεσμα να διακόπτουν τις συνεδριάσεις για να ανέβουν στις έδρες άλλων ακροατηρίων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, στα τριμελή εφετεία κακουργημάτων, όπου τα πινάκια μπορεί να έχουν ακόμη και 20 υποθέσεις, να δικάζονται μόνο δύο, το πολύ τρεις, με τις υπόλοιπες να αναβάλλονται. Είναι πλέον κοινός τόπος ότι χρειάζονται αλλαγές και μάλιστα άμεσα…

Τα σχόλια είναι κλειστά.