Ειδησεογραφικό site

Στο πέταλο 28 Μαρτίου 2015

67

ΘΡΙΑΜΒΟΣ! Θρίαμβος! Κάπως έτσι σχολίαζαν προφανώς συνεργάτες του πρωθυπουργού και κυβερνητικά στελέχη την επίσημη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο και τα θέματα που έθεσε στη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ! Μέχρι και την υπόθεση Siemens τής πέταξε κατάμουτρα –σου λέει– αλλά και τις γερμανικές αποζημιώσεις. Και αυτή, αντί να τσινήσει και να παρεξηγηθεί, τον τραπέζωνε επί πέντε ώρες με πάπια και τυριά, ενώ του έδειξε και το νυχτερινό Βερολίνο από ψηλά, αφού πρώτα του είχε στρώσει το κόκκινο χαλί με την μπάντα του δήμου! Μια ωραία ατμόσφαιρα!

ΜΟΝΟ ΠΟΥ η προσγείωση στη σκληρή πραγματικότητα φάνηκε από τις δηλώσεις των δύο νεόκοπων φίλων (Αλέξη, Άνγκελα) στα μέσα ενημέρωσης, όταν ο πρωθυπουργός μας, για πρώτη φορά, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να γκρεμίσει ό,τι θετικό έγινε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά θέλει να αλλάξει το μείγμα πολιτικής, με αλλαγή προτεραιοτήτων. Ώστε υπάρχουν και θετικά που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια! Θα μας συγχωρήσετε την έκπληξη, αλλά είναι η πρώτη φορά που το λέτε και μάλιστα παρουσία του… εχθρού! Όσο για το διαφορετικό μείγμα πολιτικής, να δείτε τι μας θυμίζει, τι μας θυμίζει… Α! Τον Αντωνάκη στα Ζάππεια ένα, δύο, τρία και… τέσσερα παιδιά! Και ο Σαμαράς για άλλο μείγμα έψαχνε τότε, αλλά, μόλις έγινε πρωθυπουργός, του χάλασε το… μίξερ και το ξέχασε!

ΟΣΟ ΓΙΑ το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων, που έθεσαν εκ νέου μετ’ επιτάσεως εντός της ελληνικής Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας και σύσσωμη η κυβέρνηση, αίφνης, ενώπιον της Μέρκελ, μετετράπη σε ζήτημα «κυρίως ηθικό και όχι υλικό», όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών στο Βερολίνο. Και πράγματι, είναι ένα ζήτημα πρωτίστως ηθικό, που δεν πρέπει να συνδέεται με τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους για τα δημοσιονομικά μας προβλήματα. Ωστόσο, το να λέει κανείς ενώπιον της Γερμανίδας καγκελαρίου ότι το θέμα δεν είναι υλικό – ε, μας συγχωρείτε, πρόεδρε, αλλά πάλι καλά που δεν σας απάντησε πως την ηθική αποζημίωση την έχουμε ήδη λάβει προ πολλού, με συγγνώμες, στεφάνια σε μνημεία και λοιπές εκδηλώσεις από Γερμανούς αξιωματούχους, οπότε… τι άλλο θέλουμε, πατσίσαμε!

ΚΑΙ ΤΟ είπε ο Βενιζέλος: «Δεν ξέρω γιατί πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι που ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να εξευμενίσει την κυρία Μέρκελ, δίνοντας τα πάντα, ακόμα και την παραίτηση από τις γερμανικές επανορθώσεις, χωρίς να πάρει τίποτα συγκεκριμένο για το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας». Αλλά ποιος τον ακούει! Έλα όμως που δεν το είπε μόνο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο… συγκυβερνήτης! Ο λόγος για τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος, αφού επαίνεσε αρχικώς τον πρωθυπουργό, φρόντισε να διευκρινίσει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω για τις γερμανικές αποζημιώσεις και ότι αυτό που είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην Άνγκελα Μέρκελ είναι ότι το θέμα «είναι καταρχήν ηθικό, αλλά από εκεί και πέρα υπάρχουν και οικονομικές αξιώσεις της χώρας»…

ΚΑΤΑ ΤΑ ΛΟΙΠΑ, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το οικονομικό πρόγραμμα που ακολουθήθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια δεν ήταν «success story», αφού είχε αποτέλεσμα μια πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή, με τρομακτικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και την κοινωνία. Επίσης παραδέχτηκε και τις ελληνικές παθογένειες που ευθύνονται για την ελληνική κρίση, τις οποίες η κυβέρνησή του θέλει να αντιμετωπίσει με «μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που δεν έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις» λέει. Οι οποίες είναι; Μόνον εσείς ξέρετε, γιατί εμείς ακόμα περιμένουμε να τις μάθουμε… Και μη μας πείτε –και εσείς– για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, γιατί αυτά τα αυτονόητα τα ακούμε εδώ και 30 χρόνια και προκοπή δεν είδαμε ακόμα!

ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ καλύτερα κάτι πιο συγκεκριμένο, σαν αυτά που σας πίεσαν οι εταίροι να δεχτείτε και μάλλον τα αποδεχτήκατε. Όπως, για παράδειγμα, οι αποκρατικοποιήσεις, που μέχρι πρότινος ήταν «κακή λέξη» για τον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα κάτι μας λέει ότι αποτελούν μια από τις πρώτες και σημαντικότερες δεσμεύσεις σας! Η Μέρκελ, εξάλλου, ζήτησε να μάθει εάν η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί την παραμονή στην Ελλάδα της Task Force, της Ομάδας Δράσης υπό τον Ράιχενμπαχ, αλλά απάντηση δεν πήρε από τον πρόεδρο Αλέξη, όχι δημοσίως τουλάχιστον…

ΜΠΟΡΕΙΤΕ να μας πείτε, επίσης, για την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων ή την αύξηση του ΦΠΑ στα «πλούσια» νησιά και άλλα τέτοια χαριτωμένα! Εξάλλου, ειδικά για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, η αρμόδια υπουργός Νάντια Βαλαβάνη το… άνοιξε το παράθυρο, αλλά λόγω αντιδράσεων και έντονης κριτικής φρόντισαν να το κλείσουν οι… κύκλοι του Μαξίμου άρον άρον! Άνοιξε κλείσε τα παράθυρα, όμως, σύντροφοι, τι να κάνουμε κι εμείς, θα την αρπάξουμε τελικά την πνευμονία!

ΚΑΙ ΜΕΣΑ σε όλα αυτά είχαμε και τη δήλωση-βόμβα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπροέδρου της Βουλής Αλέξη Μητρόπουλου, ότι η συμφωνία στο Eurogroup είναι ανυπόγραφη και δεν κυρώθηκε από τη Βουλή. Για του λόγου το αληθές, ο Μητρόπουλος τόνισε ότι προήδρευε στη Βουλή και είδε με τα μάτια του ότι το κείμενο δεν φέρει υπογραφές! «Υπάρχει η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, υπογράφηκε το κοινό ανακοινωθέν» είπε σε τηλεοπτική του παρέμβαση ενώπιον και της Ντόρας Μπακογιάννη, αλλά, όπως σημείωσε, «αν δείτε και τις ανακοινώσεις της Μέρκελ και του Τσίπρα, αναφέρονται στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου κι όχι στην τετράμηνη παράταση» η οποία δεν φέρει καμία υπογραφή!

ΠΟΛΛΕΣ ήταν οι αντιδράσεις μετά τη συγκεκριμένη δήλωση Μητρόπουλου, με την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Βασίλη Κικίλια να καταθέτουν ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό, ζητώντας να μάθουν γιατί δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή η συμφωνία, ώστε να ενημερωθούν οι βουλευτές για το σύνολο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση απέναντι στους εταίρους. Κατόπιν τούτων, κυβερνητικές πηγές άρχισαν να διοχετεύουν ότι η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή για συζήτηση την παράταση της δανειακής σύμβασης, που υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Εκεί, σύμφωνα με τις… πηγές, θα φανεί ότι «καμία δέσμευση δεν υπάρχει και απλώς δίνεται ο χρόνος για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, που βρίσκεται σε εξέλιξη»… Και μάλιστα μια συμφωνία «που ακύρωσε το email Χαρδούβελη, θέτοντας μια εθνική μεταρρυθμιστική ατζέντα»! Ε, κι εμείς γι’ αυτή την ατζέντα λέμε, σύντροφοι! Γι’ αυτή τουλάχιστον, μια δέσμευση θα την αναλάβετε, υποθέτουμε βασίμως…

Και σαν να μην τους έφτανε ο Μητρόπουλος, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος ξαναχτύπησε! «Για έναν χρόνο να παγώσουν τα πάντα, θα τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας» τόνισε υπερήφανα το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς! Ο Γλέζος πρότεινε, δηλαδή, έναν χρόνο μορατόριουμ, εφόσον υπάρξει διαφωνία μεταξύ Ελλάδας και εταίρων, καθώς, όπως είπε, «δεν έχουμε ανάγκη από τα χρήματά σας»! Διευκρίνισε, μάλιστα, πως έχει γράψει ειδικό βιβλίο, όπου εξηγεί πώς θα τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας. Σε αυτό το… πάγωμα περιλαμβάνονται και οι μισθοί με τις συντάξεις; Γιατί το ταμείον είναι… μείον, όπως γνωρίζετε. Είπε, δηλαδή, μια κουβέντα ο πρωθυπουργός στο Βερολίνο, ότι δεν πήγε για να ζητήσει λεφτά από τη Μέρκελ, κι εσείς το δέσατε κόμπο…

Μέσα στα τόσα εθνικά προβλήματα ευτυχώς που υπάρχει και η εθνική επέτειος να πάρουμε λίγο τα… πάνω μας! Φρόντισαν γι’ αυτό, εξάλλου, τόσο ο συγκυβερνήτης Καμμένος όσο και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου. Πράγματι, ξηλώθηκαν τα κιγκλιδώματα, «κατέβηκε» και η πάλαι ποτέ υπερυψωμένη εξέδρα των επισήμων στο ύψος του «λαού» και παρά τη βροχή το γλέντι μετά δημοτικής μουσικής και παραδοσιακών χορών διεξήχθη μετά βαΐων και κλάδων! Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, μάλιστα, μία μέρα πριν, αναφερόμενος στο θέμα της παρέλασης της 25ης Μαρτίου και την κριτική που του έχει ασκηθεί για τον σχεδιασμό, απάντησε: «Αλίμονο αν χαρίσουμε τη δημοτική μουσική στη χούντα! Τσάμικα χόρευε ο Κολοκοτρώνης, όχι… ροκ εντ ρολ!» Αυτό είναι επιχείρημα! Άμα είσαι εναλλακτικός τελικά –ακόμα κι αν… δεν φαίνεται εκ πρώτης όψεως– τι να λέμε!

ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ Ή ΟΤΑΝ ΤΟ… ΗΘΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΜΙΜΟ ΞΑΝΑΧΤΥΠΟΥΝ!

Σάλος (σ.σ. για όλους τους υπόλοιπους, πλην της κυβέρνησης, απ’ ό,τι φαίνεται, της οποίας το αυτί δεν ιδρώνει εύκολα προφανώς!) έχει προκληθεί τις τελευταίες μέρες από την υπόθεση του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργου Κατρούγκαλου, την οποία έφερε στο φως δημοσίευμα του «Βήματος». Σύμφωνα με αυτό, ο υπουργός «είχε υπογράψει ιδιωτικά συμφωνητικά με υπαλλήλους που απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και διεκδικούν την επαναπρόσληψή τους στο Δημόσιο, διασφαλίζοντας προμήθεια 12% επί των ακαθαρίστων ποσών». Και μάλιστα, στις 26 και 27 Ιανουαρίου, δηλαδή την παραμονή και την ίδια ημέρα που ο κ. Κατρούγκαλος ενημερώθηκε από τον πρωθυπουργό ότι αναλαμβάνει καθήκοντα αναπληρωτή υπουργού σε έναν τομέα που είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος για θέματα Δημοσίου!

Ο Γ. Κατρούγκαλος, ο οποίος έκανε λόγο για προβοκάτσια και πλαστογραφία, διευκρίνισε ότι το συμφωνητικό που αναφέρεται στο δημοσίευμα δεν αφορά διεκδίκηση επαναπρόσληψης, αλλά μικρή μισθολογική διαφορά ήδη εργαζομένου στο Δημόσιο, μετά την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου. Και πρόσθεσε ότι όχι μόνο δεν αφορούν διαθέσιμους, αλλά κι ότι η μισθολογική διαφορά «δεν είναι πια ενεργή». Ωστόσο, σύμφωνα με τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, 22 ιδιωτικά συμφωνητικά κατέθεσε σε αυτόν ο Γιώργος Κατρούγκαλος στις 30 Ιανουαρίου, τρεις ημέρες αφότου ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με δικηγορική αμοιβή 12% επί του ποσού που θα επιδικαστεί στους προσφεύγοντες για μισθολογικές διαφορές κατά του Δημοσίου. Τα 22 συμφωνητικά υπογράφονται από τον κ. Κατρούγκαλο, ως εκπρόσωπο της δικηγορικής εταιρείας «Κατρούγκαλος και Συνεργάτες», στις 26 και 27 Ιανουαρίου 2015. Ο υπουργός απάντησε στα νέα στοιχεία, μέσω… twitter αυτή τη φορά, υποστηρίζοντας ότι «τα υποτιθέμενα νέα συμφωνητικά είναι της ίδιας αγωγής μιας μισθολογικής διαφοράς».

Η υπόθεση, όπως ήταν φυσικό, πήρε ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις, καθώς στις επιθέσεις της αντιπολίτευσης, που ζήτησε παραίτηση του υπουργού, κατηγορώντας ως συνυπεύθυνη την ηγεσία της κυβέρνησης επειδή δεν τον αποπέμπει, το Μαξίμου είδε… συνωμοσία κατά της κυβέρνησης, που εκδηλώθηκε ακριβώς πριν από την επίσκεψη Τσίπρα στο Βερολίνο! Όλα καλά κι όλα ωραία, αλλά πείτε μας, με το χέρι στην καρδιά, εάν ο Κατρούγκαλος ήταν υπουργός της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ, πώς ακριβώς θα είχατε αντιδράσει ως αντιπολίτευση; Να το πάρει το… ποτάμι; Μέχρι και διαδήλωση στο Σύνταγμα θα είχατε διοργανώσει, με αίτημα την αποπομπή του από τη «διεφθαρμένη κυβέρνηση» που τον καλύπτει!

Ο ΚΟΥΒΕΛΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ (ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΑΝΗΣΥΧΗΣΑΝ)!

Εκεί που είχαμε ξεχάσει ακόμα και το όνομα ενός κόμματος που κάποτε λεγόταν ΔΗΜΑΡ και συμμετείχε και σε κυβέρνηση, να σου δύο μηνύματα στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο! Το ένα περιελάμβανε σημεία συνέντευξης του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολικά». Και το δεύτερο, ένα μήνυμα της ΔΗΜΑΡ εν όψει της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου. Μιλάμε για… υπερδραστηριότητα, δηλαδή! Ο… ακόμη για λίγο πρόεδρος, πάντως, στη συνέντευξή του, μας μπέρδεψε ολίγον! Θα πείτε, πρώτη φορά είναι; Σωστό κι αυτό!

Μιλώντας για τη συνάντηση Μέρκελ-Τσίπρα, δεν ξέραμε αρχικώς αν αναφερόταν όντως στη συνάντηση και στον πρωθυπουργό ή στον… μηχανοδηγό του κυβερνητικού τρένου (σ.σ. κατά το γνωστό προεκλογικό σποτάκι των ΑΝΕΛ, πάντα) Πάνο Καμμένο! Τι ότι «το τρένο μπήκε στις ράγες», τι ότι «οι ράγες πρέπει να αποδειχθούν ανθεκτικές», τι ότι «η μηχανή χρειάζεται καύσιμα», μπερδευτήκαμε κι εμείς!

Όσο για το –λέμε τώρα μια κουβέντα να περνάει η ώρα– κόμμα του, ξεκαθάρισε πως στο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ τον Μάιο θα εκλεγεί και νέα ηγεσία, για την οποία ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος, αλλά, όπως… «απείλησε», θα είναι πάντα στην πρώτη γραμμή του κόμματος. Ενός κόμματος που μπορεί να ηττήθηκε στις εκλογές, «αλλά δεν ηττήθηκε η πολιτική του», αφού επιβεβαιώνεται και από την εξέλιξη των πολιτικών πραγμάτων! Ε, ρε, γλέντια! Η στήλη συμπάσχει, ωστόσο, καθώς συναισθάνεται τη θλίψη του προέδρου, όταν βλέπει και την άλλη προεδρική καρέκλα κατειλημμένη –ξέρετε, αυτή δίπλα στο Μαξίμου– από τον Προκόπη Παυλόπουλο. Ε, μα κι εσείς, πρόεδρε Φώτη, μια δεξιά, μια αριστερά, το ζαλίσατε το… έπιπλο!

Τα σχόλια είναι κλειστά.