Ειδησεογραφικό site

Κυνήγι μαγισσών από το Μαξίμου – Επιθέσεις στον «εχθρό» Στουρνάρα

64

Τον «αναγκαίο εχθρό» για τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από την ανεπάρκεια της στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, βρήκε η κυβέρνηση στο πρόσωπο του Γιάννη Στουρνάρα. Παρά τις προσπάθειες του διοικητή της ΤτΕ να κρατήσει χαμηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης αρνούμενος, ειδικά αυτή την περίοδο, να συμμετάσχει σε παιχνίδια μικροπολιτικού εντυπωσιασμού που μόνον κακό προκαλούν στη χώρα και την Οικονομία, εν τούτοις οι εκπρόσωποι του Μαξίμου και κορυφαίοι υπουργοί υποδαυλίζουν διαρκώς την ένταση. Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που κεντρικός τραπεζίτης δέχεται τέτοια πίεση από τον πρωθυπουργό γεγονός που εγείρει ερωτήματα για τη σκοπιμότητα των ενεργειών σε βάρος του. Κυβερνητικοί παράγοντες τον κατηγορούν ότι απέκρυψε από το οικονομικό επιτελείο λογαριασμό 650 εκατ. ευρώ τον οποίο εντόπισαν την τελευταία στιγμή και πλήρωσαν τη δόση του ΔΝΤ την περασμένη Δευτέρα. Επίσης τον «στοχοποιούν» για το non paper που διακινήθηκε ηλεκτρονικά από την ΤτΕ προ ημερών και περιλάμβανε στοιχεία για τη δεινή οικονομική κατάσταση.

Ακόμη κι έτσι να είναι, το εν λόγω κείμενο περιείχε ήδη γνωστούς τοις πάσι αριθμούς, ενώ για τον λογαριασμό ο κ. Στουρνάρας δεν ρωτήθηκε αφού κανείς από όσους συμμετέχουν στην ομάδα διαπραγμάτευσης δεν συζητά μαζί του, πλην του κ. Δραγασάκη ο οποίος δεν έχει εξουσιοδότηση για συνομιλίες ουσίας.

«ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ» ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤ

Μπορεί ο εκάστοτε διοικητής της ΤτΕ να επιλέγεται από την κυβέρνηση κατόπιν συμφωνίας με τη διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά λόγω της ενιαίας νομισματικής πολιτικής από το 2002, τόσο αυτός όσο και οι υποδιοικητές «εξαρτώνται» μόνον από την ΕΚΤ, ενώ αποχωρούν στη λήξη της 6ετούς θητείας τους. Προ του ευρώ, η εκάστοτε κυβέρνηση τοποθετούσε δική της διοίκηση στην Τράπεζα της Ελλάδος την οποία όμως σέβονταν απόλυτα, ενώ διοικητές όπως οι Ξενοφών Ζολώτας, Λουκάς Παπαδήμος και παλαιότεροι οι Εμμ.Τσουδερός και Αλ. Διομήδης είχαν διατελέσει μεταβατικοί πρωθυπουργοί όταν η Ελλάδα διαχειρίζονταν ακραίες οικονομικό-πολιτικές καταστάσεις. Ανέκαθεν δε οι κεντρικοί τραπεζίτες παρενέβαιναν δημοσίως (κατά την παρουσίαση της εξάμηνης ή της ετήσιας έκθεσης της ΤτΕ, σε διάφορες εκδηλώσεις οικονομικού χαρακτήρα κ.τ.λ.) ασκώντας την αναγκαία κριτική στην κυβέρνηση για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών και τη νομισματική πολιτική. Προς τούτο άλλωστε και το Μηνιαίο Στατιστικό Δελτίο που εκδίδει η Τράπεζα.

ΔΕΝ ΤΟΝ ΡΩΤΑΕΙ ΚΑΝΕΙΣ

Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όμως τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Ο κ. Τσίπρας διεμήνυσε στον κ. Στουρνάρα να κάνει καλά τη δουλειά του, ο κ. Λαφαζάνης του ζήτησε να παραιτηθεί, ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παπάς απαίτησε να είναι συνεργάσιμος επειδή, όπως λέει, δεν έχει δώσει ακόμη στοιχεία για τα δάνεια των υπερχρεωμένων ΜΜΕ και ο κ. Βαρουφάκης παραδέχτηκε ότι δεν πολυσυζητά μαζί του! Δηλαδή ο υπουργός Οικονομικών ενεργεί χωρίς να συμβουλεύεται τον διοικητή της Τράπεζας που αν μη τι άλλο ο κεντρικός τραπεζίτης είναι ο μοναδικός που έχει γνώση για τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, τους «λογαριασμούς ασφαλείας» και τη ρευστότητα των δημοσίων οργανισμών. Κοντολογίς ο άνθρωπος που κρατά το ταμείο στον οποίο δεν απευθύνεται εκείνος που ασκεί την οικονομική πολιτική!

ΕΝΑ… ΑΣΤΟΧΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Το Μαξίμου εγκαλεί τον κ. Στουρνάρα ότι με τη στάση του προσδοκά την αποτυχία της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις ώστε σε σύντομο χρόνο να υπάρξει πολιτικό αδιέξοδο και να αναλάβει εκείνος την πρωθυπουργία για να υπογράψει τρίτο Μνημόνιο όπως επιθυμούν οι «Θεσμοί».
Το καλλιεργούμενο αυτό σενάριο από κυβερνητικής πλευράς δεν έχει καμία τύχη αφού ο διοικητής της ΤτΕ ως υπουργός Οικονομικών της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ προσπαθούσε επί 2 χρόνια να αποφύγει η Ελλάδα ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αντιθέτως μάλιστα πέτυχε να δημιουργήσει για πρώτη φορά πρωτογενές πλεόνασμα και να επαναφέρει την Οικονομία στην ανάπτυξη μετά από 6 χρόνια ύφεσης που πλησίαζε το διψήφιο ποσοστό. Δεν πρέπει επίσης να παραγνωρίζεται ότι επί των ημερών του κ. Στουρνάρα η Ελλάδα επανήλθε στις διεθνείς αγορές χρήματος τον Απρίλιο του 2014.

ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΘΑ ΤΟΝ ΕΙΧΕ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ

Ο Αλ. Τσίπρας ήταν εξ΄αρχής αντίθετος με την επιλογή Στουρνάρα για την ΤτΕ. Ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το περασμένο καλοκαίρι πραγματοποίησε επαφές με κορυφαίους ευρωπαίους αξιωματούχους προσπαθώντας να τους πείσει ότι θα τον αντικαταστήσει μόλις ανελάμβανε την εξουσία. Άπαντες αντέδρασαν θυμίζοντας του α) ότι το καταστατικό της ΕΚΤ δεν επιδέχεται άλλων ερμηνειών και β) εξέφρασαν τη στήριξη τους στο πρόσωπο του κ. Στουρνάρα χαρακτηρίζοντας τον «σταθερό και συνεπή συνομιλητή». Υπό αυτές τις συνθήκες οι τόνοι της κριτικής από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ περιορίστηκαν και μάλιστα στην αρχή της πρωθυπουργικής θητείας του κ. Τσίπρα πραγματοποιήθηκε προσέγγιση Μαξίμου-ΤτΕ μέσω του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη με τον οποίο ο κ. Στουρνάρας όπως δήλωσε, επικοινωνεί σε καθημερινή βάση.

Τα σχόλια είναι κλειστά.