Ειδησεογραφικό site

ΠΑΣΟΚ – Ποτάμι: Διαφωνίες για τη συμφωνία… – Ρεπορτάζ στο «Καρφί»

69

Toυ Γιώργου Γερόπουλου

Σε μήνα των διλημμάτων για την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση αναμένεται να αναδειχτεί ο Ιούνιος, καθώς τότε, όπως όλα δείχνουν, θα πρέπει η Βουλή να εγκρίνει τη νέα συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών. Η ψηφοφορία στη Βουλή θα αποκαλύψει προθέσεις και διαθέσεις κομμάτων και πολιτικών για τη διαμόρφωση μιας νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Ήδη στο εσωτερικό της ελάσσονος αντιπολίτευσης –Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ– συντελούνται διεργασίες με φόντο την επικείμενη ψηφοφορία. Ο Σταύρος Θεοδωράκης, αναζητώντας στρατηγική ανάδειξης του κόμματός του σε ρυθμιστικό παράγοντα, έχει καταστήσει σαφές ότι θα προσφέρει στήριξη, εφόσον η χώρα παραμείνει στο ευρώ. Οι κινήσεις και παρεμβάσεις του οδηγούν στη θετική στάση στήριξης μιας νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας στην οποία θα βρεθούν εκτός οι ΑΝΕΛ και –γιατί όχι;– οι διαφωνούντες του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο στο εσωτερικό του Ποταμιού, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, κυρίως από όσους βουλευτές προέρχονται από τον νεοφιλελεύθερο χώρο, καθώς η αριστερή κυβέρνηση Τσίπρα δεν κουμπώνει με την πολιτική καταγωγή τους.

«ΟΧΙ ΣΕ 3ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ»

Στην άλλη πλευρά της Κεντροαριστεράς, το ΠΑΣΟΚ, η στάση στη Βουλή για την έγκριση μιας συμφωνίας θα αποτελέσει το νέο πεδίο αντιπαράθεσης εν όψει του συνεδρίου και της εκλογής νέας ηγεσίας. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσει μια συμφωνία που θα αποτελεί, σύμφωνα με την εκτίμησή του, μνημόνιο 3, υποστηρίζοντας ότι «το κοινοβουλευτικά μικρό ΠΑΣΟΚ δεν θα τους βγάλει από τη δύσκολη θέση». Την ίδια σκληρή στάση έναντι του Μαξίμου τηρούν και στενοί συνεργάτες του, καθώς θεωρούν ότι η ψηφοφορία για τη συμφωνία θα δημιουργήσει ρήγμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και θα ανοίξει ο δρόμος για ραγδαίες εξελίξεις.

Διαφορετικά προσεγγίζει το θέμα η Φώφη Γεννήματα, η οποία δημοσίως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ψήφισης της συμφωνίας. Με τη φράση: «Τώρα που τα ψέματα τέλειωσαν, δημιουργείται η βάση για την αναγκαία συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων που ήταν εξαρχής κρίσιμη και αναγκαία προϋπόθεση για τη, με ασφαλή βήματα, έξοδο από την κρίση», η κ. Γεννηματά σηματοδότησε την αντίθεσή της στην κατηγορηματική άρνηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, έδωσε νομιμοποιητική βάση στην υπερψήφιση κάνοντας λόγο για ευρύτερες συναινέσεις και το τέλος της εποχής «μνημόνιο-αντιμνημόνιο».

Ανάλογες θέσεις στο παρελθόν έχει εκφράσει και ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος σε ανύποπτο χρόνο έχει δηλώσει ότι δεν μπορεί να συνεργαζόμαστε με τη ΝΔ και όχι με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Ανδρέας Λοβέρδος κινείται προσεκτικά και δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, αν και θα χρειαστεί αρκετή προσπάθεια για να αποστεί από την πάγια θέση περί εθνικής συνεννόησης. Αρνητικοί εμφανίζονται ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος, ο Λ. Γρηγοράκος και η Ευ. Χριστοφιλοπούλου.

ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΝΕΕΣ ΔΙΑΡΡΟΕΣ

Το σπάσιμο της γραμμής «Μαζινό», «μνημόνιο-αντιμνημόνιο», με το ενδεχόμενο υπερψήφισης της συμφωνίας και από την αντιπολίτευση, προβληματίζει το Μαξίμου, καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να απελευθερώσει φυγόκεντρες δυνάμεις στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά και δηλώσεις του Ν. Βούτση, η όποια πρωτοβουλία του πρωθυπουργού θα έχει αναφορά στη Βουλή και δεν αποκλείεται να μετατρέψει την ψηφοφορία για τη συμφωνία σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Οι εισηγητές αυτής της πρότασης εκτιμούν ότι έτσι ο κ. Τσίπρας «θα πετύχει με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια». Θα αναγκάσει τους διαφωνούντες βουλευτές να πειθαρχήσουν, για να μη ρίξουν την πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς, και τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να καταψηφίσουν, για να μην έχει η ψήφος τους χαρακτήρα στήριξης της κυβέρνησης, θέτοντάς τους εκτός πλαισίου εθνικής συνεννόησης.

Οδηγίες από τον Βενιζέλο προς τη νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

Νουθεσίες και έναν οδηγό προς ναυτιλλομένους, δηλαδή τη νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, έδωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και επιχείρησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες περί αναβολής της αποχώρησής του από το τιμόνι της Χαριλάου Τρικούπη. Μιλώντας στους εναπομείναντες συνδικαλιστές του κόμματος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι αποχωρεί οριστικά «γιατί θέλω να αναδειχθεί μια νέα γενιά στην ηγεσία, γιατί θέλω να υπάρξουν οι άνθρωποι εκείνοι που θα πάρουν επάνω τους την ευθύνη για την ανασύνθεση του χώρου, για τον επαναπροσδιορισμό της ταυτότητάς του, για να δώσουν ξανά νόημα σε αυτό που λέγεται Δημοκρατία, Σοσιαλισμός, Πρόοδος, Κεντροαριστερά».

Ωστόσο δεν παραλείπει στις παρεμβάσεις του να επισείει τον κίνδυνο ραγδαίων εξελίξεων τον Ιούνιο, οι οποίες ενδεχομένως να μεταθέσουν το συνέδριο και την αλλαγή σκυτάλης στο κόμμα για αργότερα. Παράλληλα αποκάλυψε τις προτιμήσεις του για τη νέα ηγετική ομάδα, καθώς επιχείρησε να προσδιορίσει ηλικιακά τον νέο πρόεδρο, λέγοντας ότι επιθυμεί να αναδειχτεί μια νέα γενιά στην ηγεσία, που θα πάρει την ευθύνη της ανασύνθεσης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για ένα ανοιχτό προς όλους συνέδριο, αλλά αποκλείει μετ’ επιτάσεως την επανενοποίηση του χώρου με την επιστροφή στελεχών που ακολούθησαν τον Γιώργο Παπανδρέου. Σε αυτό το τελευταίο είναι κάθετος και αποφασισμένος να συγκρουστεί με όποιον θύσει στην ατζέντα συζήτησης μια ενωτική πρωτοβουλία στο πάλαι ποτέ κραταιό Κίνημα. Ωστόσο, είναι ανοιχτός στην επιστροφή στελεχών τα οποία για διαφορετικούς λόγους βρέθηκαν εκτός ΠΑΣΟΚ, ακόμη και καταγγέλλοντας την πολιτική των μνημονίων ή ίδρυσαν αντίπαλες κινήσεις.

Τα σχόλια είναι κλειστά.