Ειδησεογραφικό site

Στο πέταλο 16 Μαΐου 2015

72

ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ αν η κυβέρνηση της πρώτης φοράς Αριστερά το έχει πάρει είδηση, γεγονός είναι όμως ότι μαζί με τα αποθέματα στα κρατικά ταμεία έχουν αρχίσει να μας τελειώνουν μία μία και οι… καταληκτικές ημερομηνίες! Πάρτε μια απόφαση, σύντροφοι, να ξέρουμε κι εμείς πού βαδίζουμε πια. Θα μας διασώσετε ή θα μας αποτελειώσετε; Γιατί, ειλικρινά, το έργο δεν έχει καταντήσει θρίλερ, αηδία έχει καταντήσει!

ΑΝ ΠΑΡΟΥΜΕ δε στα σοβαρά τα λεγόμενα του Βούτση (σ.σ. την Τετάρτη στον ΑΝΤ1), ο οποίος μιλούσε υπερήφανα για «ηθική υπεροχή της χώρας» μέσα από τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, ε, τότε θα καταρρεύσει εντός μας και η τελευταία ελπίδα πως πρόκειται έστω για κλασικούς πολιτικάντηδες, που ακόμα και την τελευταία στιγμή κάτι θα κάνουν. Μπα! Πρόκειται αναφανδόν για… ψεκασμένους!

ΕΧΟΥΜΕ και λέμε, λοιπόν… Πάει και η 11η Μαΐου, νέα ημερομηνία η 21η Μαΐου, οπότε θα γίνει σύνοδος κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας – ναι, εκεί που παρ’ ολίγον να… δείρουν τον Βαρουφάκη, με αποτέλεσμα να πάρει ο Τσίπρας τη γενναία απόφαση να τον καπελώσει, θέτοντας συντονιστή των διαπραγματεύσεων τον Τσακαλώτο. Και εκεί που πιστέψαμε ότι το καπέλωμα Βαρουφάκη θα αποδώσει καρπούς, ο Γιάνης έτρεχε από Παρισίους σε Βρυξέλλες, για να καταλήξει μετά από ένα ακόμη άκαρπο Eurogroup στην προειδοποίηση-απειλή ότι, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέσα σε 15 μέρες, τα κρατικά ταμεία θα στεγνώσουν οριστικά και αμετάκλητα!

ΠΑΝΤΩΣ, η άλλη… άσφαιρη κυβερνητική απειλή για δημοψήφισμα μάς γύρισε μπούμερανγκ, αφού μέχρι και ο Σόιμπλε, ούτε λίγο ούτε πολύ, παρακίνησε την κυβέρνηση, εάν το θέλει τόσο πολύ, να το κάνει! Τα ίδια πάνω κάτω είπε και ο Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας το αυτονόητο βεβαίως! Ότι η διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος θα επιφέρει καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας, άρα και στην εφαρμογή της, άρα και στην καταβολή της πολυπόθητης δόσης που μας χρωστάνε και δεν μας δίνουν – να ’ναι καλά η δημιουργική μας ασάφεια! Έτσι, η κυβέρνηση έβαλε άρον άρον στο συρτάρι το δημοψήφισμα, μπας και της χρειαστεί αργότερα!

Η ΕΙΚΟΝΑ που προκύπτει, ωστόσο, από αυτούς που διαχειρίζονται τις τύχες μας είναι από γελοία έως και τρομακτική! Μέχρι τις παραμονές του Eurogroup της 11ης Μαΐου, από την κυβερνητική επιτροπή έως και τις αλλεπάλληλες συνεδριάσεις κομματικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ, το μήνυμα που εξέπεμψε η κυβέρνηση ήταν ότι είναι έτοιμη για ρήξη, αρνούμενη να καταβάλει τη δόση στο ΔΝΤ, αν δεν επιτευχθεί επιτέλους συμφωνία και αν ο Ντράγκι συνεχίσει να κρατά κλειστή την κάνουλα της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών. Και τι έγινε τελικά; Την ίδια μέρα της συνεδρίασης του Eurogroup πληροφορηθήκαμε –μαζί με τους εταίρους– ότι πληρώσαμε τη δόση στο ΔΝΤ με μια… ελληνική πατέντα! Πήραμε δηλαδή 660 εκατομμύρια από την ετήσια συνδρομή της χώρας στο ΔΝΤ, με τη σύμφωνη γνώμη των στελεχών του, τσοντάραμε και κάτι ψιλά που είχαμε στα κρατικά ταμεία και έτσι καταβάλαμε τη δόση!

ΕΑΝ ΑΠΟΡΕΙΤΕ γιατί οι κυβερνώντες δεν το είχαν σκεφτεί νωρίτερα, η απάντηση είναι μία: για όλα φταίει ο Στουρνάρας! Διότι, σου λέει, ως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δεν είχε ενημερώσει την κυβέρνηση και τον Βαρουφάκη ότι υπάρχουν και τέτοιοι λογαριασμοί, απ’ όπου μπορούμε να βγάλουμε… κάνα δυο υποχρεώσεις! Βέβαια, είχε προηγηθεί άλλο ένα πρωτόγνωρο επεισόδιο στο σίριαλ «Πρώτη φορά Αριστερά». Πρόκειται για το περίφημο email που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο thetoc.gr και περιείχε οικονομικά στοιχεία για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, κυρίως σε ό,τι αφορά τις τραπεζικές καταθέσεις τους τελευταίους μήνες. Ποιος είδε την…  Αριστερά και δεν τη φοβήθηκε! Υπόλογος, λέει, ο Στουρνάρας, ο οποίος πρέπει να παραιτηθεί, γιατί πολεμάει την κυβέρνηση, δίνοντας αρνητικά στοιχεία, την ώρα των κρίσιμων διαπραγματεύσεων και παρουσιάζοντας μια εικόνα κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας!

ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ, ακούνε τα ώτα σας τι λένε τα στόματά σας; Ακόμα και να ψεύδεται ο Στουρνάρας, που μίλησε για υποκλοπή email και διέψευσε ότι ο ίδιος και η τράπεζα έχουν σχέση με την αποστολή του, δεν είχαμε καταλάβει ότι οι δημοσιογράφοι, από τούδε και στο εξής, πρέπει να έχουν στις «πηγές» τους μόνο κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και αξιωματούχους φίλα προσκείμενους στην Κουμουνδούρου – μας συγχωρείτε!

Αποτέλεσμα; Η εφημερίδα «Αυγή» να γράφει ότι ο Στουρνάρας είναι «έκθετος» και η Τράπεζα της Ελλάδος «όργανο κατά της κυβέρνησης»! Ο δε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης –ό,τι του φανεί… του Λωλοστεφανή– να δηλώνει μέσα στη Βουλή ότι ο Στουρνάρας δεν μπορεί να είναι και διοικητής της Τράπεζας και… υποψήφιος πρωθυπουργός!

ΚΑΤΙ ΣΑΝ… «τρόικα εσωτερικού», όπως είπε και ο Κατρούγκαλος δηλαδή! Άλλος σοβαρός κύριος αυτός! Που αντί να κοιτάξει τις πολιτικές πομπές του, αφού επαναπροσέλαβε ως υπουργός όσους είχε πελάτες ως δικηγόρος, απέδωσε δημοσίευμα του γερμανικού «Spiegel» για δυσαρέσκεια των εταίρων ως προς τις επαναπροσλήψεις απολυμένων στο Δημόσιο σε… «τρόικα εσωτερικού»! Με λίγα λόγια, στην ελληνική αντιπολίτευση, η οποία –προφανώς, για τον Κατρούγκαλο– δεν αρκείται να συκοφαντεί την κυβέρνηση στα εγχώρια ΜΜΕ, αλλά έπιασε τώρα και τα… αλλοδαπά!

ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ όμως τις κυβερνητικές παλινδρομήσεις και ας περάσουμε στην ουσία. Λίγες μέρες έμειναν πια μέχρι το τέλος του μήνα και, μέχρι τότε, πρέπει οπωσδήποτε να έχουμε συμφωνία, όπως είπε και ο Γιάνης. Μάλιστα! Πάντως, με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν το βλέπουμε, αφού ο Σόιμπλε, ο Ντάισελμπλουμ και οι γιουρογκρουπιανοί έκοψαν τη φόρα της κυβερνητικής… αέναης αισιοδοξίας, λέγοντας στο ανακοινωθέν ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, αλλά ουσία μηδέν!

ΑΝΤΕ ΛΟΙΠΟΝ και την κλείσαμε τη ρημάδα τη συμφωνία. Σε ποια κατάσταση άραγε θα βγει αυτή η συμφωνία μετά τη συζήτηση και την ψήφισή της στη Βουλή; Γιατί, δίχως να θέλουμε να υποκινήσουμε ανταρσία στους κόλπους της κυβέρνησης –ως άλλη «τρόικα εσωτερικού» και εμείς–, κανονικά ο Λαφαζάνης για παράδειγμα, εφόσον επιβεβαιωθεί στο τελικό κείμενο της συμφωνίας ότι οι κόκκινες γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ έγιναν… ροζ παλ, το λιγότερο που πρέπει να κάνει είναι να πάρει το όπλο της ανταρσίας επ’ ώμου.

ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ πάντων, άντε και ξεπερνάμε τον σκόπελο των εσωκομματικών αντιδράσεων και περνάει η συμφωνία από τη Βουλή. Με τι διάθεση και με πόση ετοιμότητα για συγκρούσεις και φθορά θα καταφέρει η πρώτη φορά Αριστερά να την εφαρμόσει; Γιατί, όπως και να το κάνουμε, οι κυβερνητικές υποχωρήσεις, που θα περιέχονται σε αυτή τη συμφωνία, προεκλογικά αποτελούσαν το απόλυτο κακό, που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επέτρεπε με τίποτα εάν κέρδιζε τις εκλογές! Αντιθέτως, μάλιστα, θα έπαιζε νταούλια και θα χόρευαν αγορές, εταίροι, θεσμοί – το σύμπαν!

ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ, πάντως, σύντροφοι, έχει ήδη αρχίσει ο χορός των αντιδράσεων από μια μερίδα πολιτών, που δεν φαίνονται πρόθυμοι να καταπιούν αμάσητο ό,τι τους σερβίρει η κυβέρνηση. Οι… πατέρες των αγανακτισμένων, λοιπόν, έχουν να κάνουν πλέον με όλο και περισσότερους αγανακτισμένους από τα πεπραγμένα της κυβέρνησης. Η αρχή έγινε από τον χώρο της παιδείας, όπου σε δύο διαφορετικές όσο και ειρηνικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, μία στο Μαρούσι, όπου βρίσκεται το υπουργείο Παιδείας, και μία στο Σύνταγμα, έξω από τη Βουλή, εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, πολίτες αλλά και πολιτικοί διαφόρων κομμάτων και πολιτικών χώρων διαμαρτυρήθηκαν κατά του νομοσχεδίου Μπαλτά, που τσεκουρώνει την παιδεία και τη γυρίζει 40 χρόνια πίσω.

ΣΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ αρχές του Μπαλτονομοσχεδίου περιλαμβάνονται μέτρα που καταργούν ουσιαστικές διατάξεις του νόμου-πλαισίου για τα ΑΕΙ («νόμου Διαμαντοπούλου»), μεταξύ των οποίων τα συμβούλια ιδρύματος. Αλλάζει ο τρόπος εκλογής των πρυτανικών αρχών, καθώς δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλοι οι φοιτητές, εκπρόσωποι των οποίων θα συμμετέχουν και στα συλλογικά όργανα. Με λίγα λόγια, ξαναδίνεται πρώτος ρόλος στους φοιτητοπατέρες! Και φυσικά, αναγνωρίζεται το ακαδημαϊκό άσυλο, όπου διατηρούνται ωστόσο οι προβλέψεις του «νόμου Διαμαντοπούλου» για την άρση του – πάλι καλά! Και το καλύτερο; Επανέρχονται στα μητρώα των πανεπιστημίων οι λεγόμενοι «αιώνιοι» φοιτητές! Και εις ανώτερα, σύντροφοι!

ΜΙΑΣ και ο λόγος για αντιδράσεις, δεν πρέπει να ξεχάσουμε και την πολύπαθη ΕΡΤ, τον προνομιακό χώρο του… προεκλογικού ΣΥΡΙΖΑ, που είχε στήσει τα κομματικά του γραφεία μέσα στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, υποσχόμενος αποκατάσταση των ανέργων –μετά το μαύρο του 2013– και επαναλειτουργία της παλιάς… κακής ΕΡΤ! Το είπε και το έκανε, λοιπόν. Θα επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ, με διευθύνοντα σύμβουλο τον Λάμπη Ταγματάρχη και πρόεδρο τον εδώ και χρόνια πρωτεργάτη των κομματικών συναυλιών του ΣΥΡΙΖΑ Διονύση Τσακνή!

ΚΑΙ ΠΑΡΑ το εορταστικό κλίμα στην Αγία Παρασκευή, με πρώτη και καλύτερη τη συγκινημένη Ραχήλ Μακρή –αλήθεια, πώς και δεν πήγε αγκαζέ με τη φιλενάδα της Ζωή Κωνσταντοπούλου, όπως τότε που διαδήλωναν μαζί έξω από τα κάγκελα της ΕΡΤ, η μια από τον ΣΥΡΙΖΑ και η άλλη από τους ΑΝΕΛ τότε;–, ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτης Καλφαγιάννης τα έριξε τα καρφιά του κατά της κυβέρνησης, δηλώνοντας πως «όποιος διευθύνων σύμβουλος ή υπουργός νομίζει πως πάνω στις πλάτες μας θα χτίσει καριέρες είναι γελασμένος»! Για να μην αναφέρουμε εικόνες που δεν συνάδουν με την πεποίθηση της πρώτης φοράς Αριστερά, ότι φτιάχνουμε μια ακομμάτιστη και ανεξάρτητη και αξιοκρατική και άλλα τέτοια χαριτωμένα ΕΡΤ, όταν έκαναν «ντου» εργαζόμενοι στο ραδιομέγαρο, διώχνοντας κακήν κακώς μετεωρολόγο, με το επιχείρημα ότι αυτός τόσο καιρό εργαζόταν, ενώ εκείνοι ήταν άνεργοι!

ΒΟΥΤΣΗΣ: ΑΠΟ «ΓΚΑΡΣΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ» ΣΤΗΝ ΗΘΙΚΗ ΥΠΕΡΟΧΗ!

Από τη μια υποστήριζε ότι οι εταίροι «θέλουν να γίνουμε γκαρσόνια της Ευρώπης» και από την άλλη βλέπει ότι διατηρούμε ως χώρα… ηθική υπεροχή στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων! Πιάσ’ το αυγό και κούρευ’ το! Ο λόγος για τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση, ο οποίος τώρα διατείνεται ότι δεν ήταν στα σχέδια της κυβέρνησης το δημοψήφισμα, αλλά οι… πολιτικές πρωτοβουλίες!

Παραλλήλως, βέβαια, υποστήριζε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να φύγει από τις κόκκινες γραμμές της, καθώς και ότι δεν πρέπει να προχωρήσει με ΕΝΦΙΑ. Τώρα, όμως, που θα τον λουστούμε τον ΕΝΦΙΑ και το 2015, είπε ότι η νέα ρύθμιση δεν θα είναι αυτή που η κυβέρνηση ήθελε… Τι μας λέτε; Και εμείς που νομίζαμε ότι δεν θα φεύγατε από τις κόκκινες γραμμές σας…

Ο Βούτσης, πάντως, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία, μέχρι να υπάρξει συνολική συμφωνία. Με λίγα λόγια, εάν δεν υπάρξει τελική συμφωνία, όπως είπε, τότε δεν θα ισχύει τίποτα «γιατί δεν πηγαίνουμε βήμα βήμα». Όχι βήμα βήμα, υπουργέ μου, ούτε σημειωτόν δεν πάτε!

Να μην ξεχάσουμε και την παραίνεση Βούτση προς Στουρνάρα. Ο υπουργός Εσωτερικών κάλεσε τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας «να αρθεί στο ύψος της αποστολής του» στην κρίσιμη φάση που περνά η χώρα, λέγοντας μάλιστα ότι ο Στουρνάρας είναι «έξυπνος άνθρωπος» και ξέρει τι πρέπει να κάνει, ώστε να μην περνά «ξώφαλτσα, ούτε σε δεύτερη μοίρα» η παρουσία του στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μετά το βρίσιμο ήρθαν και οι εξυπνάδες!

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Ο «ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΟΣ»… ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑ!

Το παιδί μίλησε! Όχι αυτοπροσώπως, βέβαια, δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες πρωτοβουλίες από το 2009 και τούδε! Μέσω κύκλων, διαρροών και τα λοιπά. Ο πρώην «κουρασμένος» Κώστας Καραμανλής φαίνεται πως ξεκουράστηκε και μαζί με την ξεκούραση έλαβε τέλος και η φιλία-ασυλία για τον Αλέξη Τσίπρα! Και αυτό, γιατί, όπως διοχέτευσε ο πρώην πρωθυπουργός ή οι κύκλοι του στον «Βηματοδότη», είναι σφόδρα δυσαρεστημένος με τον Τσίπρα, εξαιτίας της καθυστέρησης που έχει σημειωθεί στην επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές.

Μια καθυστέρηση την οποία θεωρεί επικίνδυνη, αφού η συμφωνία έπρεπε να είχε ήδη κλείσει προ πολλού, ενώ πιστεύει ότι ακόμα και η νύξη περί δημοψηφίσματος είναι απαράδεκτη. Το καλύτερο, όμως, είναι η άποψη Καραμανλή για τον Λαφαζάνη! Τον οποίο, λέει, σύμφωνα με το δημοσίευμα πάντα, θεωρεί σταθερό στις απόψεις του και προβλέπει, μάλιστα, ότι δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση με τη στάση του. Λέτε να ξέρει κάτι ο πρώην «κουρασμένος», που δεν το ξέρει ούτε… ο ίδιος ο Λαφαζάνης;

Όσο για τη στάση του κόμματός του, σε περίπτωση που έρθει στη Βουλή προς ψήφιση η συμφωνία, ο Καραμανλής –σύμφωνα με κύκλους του– θα τη στηρίξει, πετώντας και τα σχετικά καρφιά για όσα διαδραματίζονται στο εσωτερικό της ΝΔ – μέσω των συνομιλητών του, πάντοτε! Διότι, σου λέει, ακόμα δεν ξέρουμε αν θα υπάρξει συμφωνία, τι θα περιλαμβάνει, αν θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, και η ΝΔ άρχισε μια «θνησιγενή συζήτηση». Αντώνη, ακούς;

Τα σχόλια είναι κλειστά.