Ειδησεογραφικό site

Υπογραφές κατά Σαμαρά – «Ναι» Καραμανλή στη συμφωνία – Ρεπορτάζ στο «Καρφί»

51

Toυ Γιάννη Χρηστάκου

Ρήγμα και στο εσωτερικό της ΝΔ προκαλεί η αναμενόμενη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές και για μία ακόμη φορά κομβικό ρόλο σε αυτό παίζει ο Κώστας Καραμανλής, από τον οποίο αναζητούν τώρα πληροφόρηση για τη στάση που θα κρατήσει στη σχετική ψηφοφορία. Σε αυτή τη φάση κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς θα περιλαμβάνει η συμφωνία για την αξιολόγηση, αλλά οι ζυμώσεις στη ΝΔ έχουν φουντώσει, αφού οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι τις επόμενες μέρες η αξιωματική αντιπολίτευση θα κληθεί να πάρει απόφαση για τη στάση που θα κρατήσει.

Στη Συγγρού, όσοι βρίσκονται κοντά στον Αντώνη Σαμαρά εκτιμούν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν μπορεί εκ των προτέρων να δώσει στίγμα για το τι θα κάνει για μια συμφωνία οι λεπτομέρειες της οποίας δεν είναι ακόμη γνωστές. Ωστόσο, συμπληρώνουν με νόημα ότι «δεν γίνεται να έχει δώσει μάχη η δική μας κυβέρνηση για να κλείσει η συμφωνία με έξοδο από το μνημόνιο και μέτρα λιγότερο από 1 δισ. ευρώ και να πρέπει τώρα ελαφρά τη καρδία να ψηφίσουμε μια φοροκαταιγίδα και οπισθοχώρηση στο σκοτάδι του τούνελ».

ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ

Πληροφορίες που διακινούν κορυφαία στελέχη της ΝΔ που έχουν επικοινωνία με την Παναγή Κυριακού, λένε τις τελευταίες μέρες στον στενό τους κύκλο ότι ο Κώστας Καραμανλής δεν προτίθεται να δώσει αρνητική ψήφο στη συμφωνία, αφού, όταν θα έρθει στη Βουλή, η χώρα θα κρέμεται ξανά στον γκρεμό της αβεβαιότητας με τα ταμεία άδεια και το ανεπιθύμητο γι’ αυτόν ατύχημα του Grexit πιο κοντά από ποτέ.

Ορισμένοι μάλιστα μιλούν και για αποστολή μηνύματος προς τη Συγγρού για τις σκέψεις του Καραμανλή σχετικά με τη συμφωνία. Όσοι βρίσκονται κοντά στον Κ. Καραμανλή τονίζουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός παγίως ακολουθεί τη θεσμική του ιδιότητα και πρώτα και πάνω απ’ όλα βάζει πάντα τη χώρα. Επισημαίνουν ακόμα ότι ο Καραμανλής με αυτόν τον γνώμονα αποφασίζει τη στάση του και στα μεγάλα εθνικά θέματα, ενώ υπενθυμίζουν ότι ο ίδιος παραμένει αταλάντευτα υπέρ της παραμονής της χώρας στη ζώνη του ευρώ.

Στο στρατόπεδο των καραμανλικών βουλευτών υπάρχει κινητικότητα και προσπαθούν με κάθε τρόπο να εκμαιεύσουν τις προθέσεις του, έχοντας όμως εκ των προτέρων συζητήσει μεταξύ τους τη στάση που πρέπει να τηρήσουν στη σχετική ψηφοφορία. Αρνητικός παράγοντας σε αυτές τις συζητήσεις όμως είναι το τι ακριβώς θα περιλαμβάνει η συμφωνία αυτή, αφού ως τώρα μόνο συγκεκριμένες πληροφορίες από δημοσιογραφικές πηγές έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

«ΔΕΝ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΛΕΥΚΗ ΕΠΙΤΑΓΗ»

Από την πλευρά της κυβέρνησης δεν υπάρχει τίποτα επιβεβαιωμένο, καθώς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και μάλιστα συχνά το Μαξίμου διαψεύδει πληροφορίες που δημοσιεύονται στα μέσα ενημέρωσης. Συζητήσεις προκαλεί και η γραμμή που πέρασαν προ ημερών μέσω των τηλεοπτικών τους εμφανίσεων στελέχη που έχουν και ρόλο στη ΝΔ, όπως οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Άδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Βρούτσης και Κυριάκος Μητσοτάκης. Αν και με διαφορετική διατύπωση, το μήνυμα ήταν ότι «η ΝΔ δεν θα δώσει λευκή επιταγή» στην κυβέρνηση Τσίπρα, πολύ περισσότερο εάν φανεί ότι εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει έντονη διαφωνία για το πακέτο των μέτρων. Στέλεχος της Συγγρού εξηγεί στο «Καρφί» ότι «δεν μπορεί μονίμως η ΝΔ να βγάζει το φίδι από την τρύπα και στο τέλος να είναι το κάκιστο μνημονιακό κόμμα, την ώρα που οι ίδιοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προβληματίζονται για το αν η συμφωνία που θα κληθούν να ψηφίσουν είναι αντίθετη με τις προεκλογικές τους υποσχέσεις. Ας αναλάβουν κι εκείνοι το βάρος της διακυβέρνησης και στα δύσκολα.

Θυμίζω ότι, εάν η ΝΔ δεν ψήφιζε προχθές στη Βουλή, δεν θα περνούσε η τροπολογία για το μουσουλμανικό τέμενος, αλλά, όταν αυτά συνέβαιναν σε εμάς, ξεσηκώνονταν και οι πέτρες». Η σχετική επιχειρηματολογία επελέγη για να χρησιμοποιείται αυτές τις μέρες, ωσότου ξεκαθαρίσουν τα πράγματα με τη διαπραγμάτευση. Επισήμως, η στάση της ΝΔ θα καθοριστεί όταν υπάρξουν αποφάσεις που θα μπουν στο τραπέζι και θα αναλυθούν. Ο Αντώνης Σαμαράς σκοπεύει να εξαντλήσει και τις δυνατότητες διαλόγου στα αρμόδια κομματικά όργανα και εκεί θα αποφασίσει για τη στάση της ΝΔ.

ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΥΠΕΡ

Από την άλλη πλευρά, μια σειρά στελεχών όπως οι Ντόρα Μπακογιάννη, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Νίκος Δένδιας, Μάριος Σαλμάς, Γιώργος Βλάχος και αρκετοί άλλοι εκτιμούν ότι, ακόμα και αν η συμφωνία είναι πέντε φορές πιο βαριά από εκείνη που θα πετύχαινε η ΝΔ, δεν είναι δυνατόν να μην τη στηρίξει, αφού βεβαίως εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους το κάνει. Ακόμα και τώρα που οι λεπτομέρειες δεν είναι γνωστές, όλοι στη Συγγρού και λόγω εμπειρίας καταλαβαίνουν τι θα περιλαμβάνει. Άλλωστε, για τα ίδια πράγματα συζητούσαν κι εκείνοι προ μηνών εξαντλητικά με την τρόικα. Άρα, τα περισσότερα είναι γνωστά. Ως προς τη δικαίωση του Αντώνη Σαμαρά, ακόμα και οι επικριτές του αναγνωρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε πλάνο και έφερε τη χώρα ξανά προ της καταστροφής, αφού ό,τι έταξε είναι ανεφάρμοστο. Από κει και πέρα όμως υποστηρίζουν ότι η χώρα και οι πολίτες δεν ασχολούνται με το αν δικαιώθηκε κάποιος ή όχι, κάτι που με νόημα τονίζουν ότι επιβεβαιώνουν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Μαζεύουν υπογραφές

Στη ΝΔ η συμφωνία αναμένεται να φέρει εξελίξεις και στο εσωτερικό της τοπίο. Βουλευτές που στέκονται απέναντι στην ηγεσία της ΝΔ υποστηρίζουν ότι αυτές τις μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη προεργασία για τη συλλογή υπογραφών, με άγνωστο όμως το ζητούμενο αυτή τη στιγμή. Αυτό θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των υπογραφών και η τακτική που θα ακολουθηθεί για την κίνηση που θα γίνει, αφού μπορεί να μην είναι η απευθείας έκκληση για αλλαγή ηγεσίας, αλλά κάποια άλλη ηχηρή παρέμβαση.

Τα σχόλια είναι κλειστά.