Ειδησεογραφικό site

Κεκλεισμένων των θυρών και με φόντο τις εντάσεις συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ

40

Κεκλεισμένων των θυρών συνεδριάζει σήμερα το πρωί στις 10:00 η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με αντικείμενο τη συμφωνία και τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση και εγκρίθηκε χθες με τηλεδιάσκεψη από το Eurogoup.

Η συνεδρίαση είχε προγραμματιστεί για την Τρίτη το βράδυ αλλά μεταφέρθηκε λόγω της μακράς διαδικασίας της Ολομέλειας σχετικά με την άρση ασυλίας του κ. Άδωνι Γεωργιάδη. Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα θα γίνει αναλυτική ενημέρωση για τις διαπραγματεύσεις και τη συμφωνία και θα ακουστούν οι απόψεις των βουλευτών.

Η συμφωνία έγινε δεκτή με αμφιθυμία στο εσωτερικό του κόμματος ενώ δεν είναι λίγες οι φωνές κριτικής με πρώτο τον κ. Μανώλη Γλέζο με τον οποίο συντάχθηκαν δημοσίως η κυρία Σοφία Σακοράφα και Μαρία Μπόλαρη. Η κριτική που ακούγεται είναι με ότι τη συμφωνία που επετεύχθη, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υλοποιεί συγκαλυμμένα το μνημόνιο βαφτίζοντας το κρέας ψάρι αφού αποδέχεται την επιτήρηση των θεσμών και δεσμεύεται στην αποφυγή μονομερών ενεργειών. Η κριτική ακούγεται κυρίως από την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ και φιλοξενείται με άρθρα στον ιστότοπο iskra.

Ενδεικτική είναι η ανάρτηση και οι δηλώσεις του βουλευτή κ. Κώστα Λαπαβίτσα ο οποίος εκφράζει την ανησυχία του για πως θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης μετά τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει η κυβέρνηση με την επιστολή του υπουργού Οικονομικών. Ο κ. Λαπαβίτσας αν και λέει ότι η χώρα στάθηκε όρθια ασκεί κριτική στην κυβέρνηση ότι δεν ήταν προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει τον εκβιασμό της διακοπής της ρευστότητας των εταίρων.

Πάντως ο κ . Παναγιώτης Λαφαζάνης κρατά χαμηλούς τόνους και επιμένει απλώς στο ότι η όποια συμφωνία δεν θα πρέπει να αναιρεί τον σκληρό πυρήνα του προγράμματος της Θεσσαλονίκης. Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις του όμως ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης δεν κρύβει την ανησυχία του για τις αρνητικές εξελίξεις που ενδεχομένως προοιονίζεται η πρώτη υποχώρηση της κυβέρνησης. Οι περισσότεροι βουλευτές πάντως αναγνωρίζουν την προσπάθεια που κατέβαλε η κυβέρνηση ωστόσο θέλουν να μπουν «κόκκινες» γραμμές για τις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη και αφορούν στη συγκεκριμενοποίηση και την ποσοτικοποίηση της συμφωνίας.

Στα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις είναι πότε θα έρθουν τα νομοσχέδια που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της προηγούμενης Κοινοβουλευτικής Ομάδας για τις 100 δόσεις και τα κόκκινα δάνεια και τι θα γίνει με το εργασιακό και το ασφαλιστικό, με την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και τη φορολογία.

Ενδεικτική της ανησυχίας που υπάρχει στο εσωτερικό του κόμματος είναι ότι περίπου 50 στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν με επιστολή τους την συνεδρίαση του Οργάνου που ορίστηκε για το προσεχές Σάββατο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.