Ειδησεογραφικό site

Κομφούζιο στη Βουλή λόγω Ζωής Κωνσταντοπούλου για την ΧΑ στη συζήτηση άρσης ασυλίας Γεωργιάδη

67

Τα είχε όλα η πρώτη ουσιαστική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής αν και το θέμα της ημερήσιας συζήτησης – άρση ασυλίας του κ. Αδωνη Γεωργιάδη – δεν προμήνυε την ένταση που  θα επακολουθούσε.

Επί σχεδόν τρεις ώρες η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, οι εκπρόσωποι των κομμάτων και βουλευτές συμμετείχαν σε μια πρωτοφανή σύγκρουση που ξεκίνησε από τα διαδικαστικά και επεκτάθηκε σε μείζονα πολιτικά και συνταγματικά ζητήματα.

Απειλές για πρόταση μομφής κατά της νέας Προέδρου από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, καταγγελίες για παραβίαση της διάκρισης των εξουσιών από το Προεδρείο του κοινοβουλίου, πρόβα «αρχηγικών» εμφανίσεων από μέλη της ΚΟ της ΝΔ αλλά και προαναγγελία σφοδρών συγκρούσεων ενόψει της κύρωσης της παράτασης της δανειακής σύμβασης από την Βουλή.

Είναι δε εντυπωσιακό πως στις επιθέσεις που εξαπέλυσαν οι κ.κ. Ε. Βενιζέλος και Ε. Μεϊμαράκης προς την κυβέρνηση ότι ετοιμάζει νέο μνημόνιο ουδείς από την κυβερνητική πτέρυγα αντέκρουσε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μάλιστα έφτασε στο σημείο να χρησιμοποιήσει την «αγαπημένη» έκφραση του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη την περίοδο που εκείνος βρισκόταν στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Συντελείται κοινοβουλευτικό πραξικόπημα! Πότε θα φέρετε την παράταση του μνημονίου στην Βουλή;» είπε ο κ. Βενιζέλος για να αντιδράσει η κυρία Κωνσταντοπούλου λέγοντας «αυτή η Βουλή δεν πρόκειται να ψηφίσει κανένα μνημόνιο».

«Εγώ δεν θα σας πω για τούμπες και άλλα τέτοια» είπε ο κ. Μεϊμαράκης προς τον κ. Λαφαζάνη και συνέχισε: «Αποδεχθήκατε τα μνημόνια και την τρόικα και όλα. Τώρα θέλετε να μας επιβάλλετε τα δικά σας ήθη και στο κοινοβούλιο αλλά δεν θα σας το επιτρέψουμε.  Αυτό δεν θα περάσει! Στο κοινοβούλιο θα συζητάμε αλλιώς να το κλείσετε όπως επιχείρησε να κάνει σήμερα η Πρόεδρος» χωρίς ωστόσο να πάρει επι της πολιτικής ουσίας καμία απάντηση.

Η αρχή έγινε όταν η κ. Κωνσταντοπούλου μετά από συνεννόηση με τους υπόλοιπους αντιπροέδρους του κοινοβουλίου αλλά και τους εκπροσώπους των κομμάτων πρότεινε την αναβολή της προγραμματισμένης  συνεδρίασης αιφνιδιάζοντας τους βουλευτές.

Το σκεπτικό της πρότασης στηρίχθηκε στο γεγονός ότι ο εισαγγελέας φυλακών δεν έδωσε άδεια στους προφυλακισμένους βουλευτές της Χρυσής Αυγής γεγονός που κρίθηκε από το Προεδρείο ως απόφαση που «αλλοιώνει» την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η πρόταση όμως της κυρίας Κωνσταντοπούλου να  ζητηθεί από την Δικαιοσύνη να λαμβάνει αποφάσεις με τρόπο που να μην επηρεάζει τις αποφάσεις της Βουλής κρίθηκε από την αντιπολίτευση ως απόπειρα παρέμβασης στην Δικαιοσύνη.

«Η άποψη που διατυπώσατε είναι κραυγαλέα αντισυνταγματική και παραβιάζει το Σύνταγμα» είπε ο κ. Βενιζέλος «Εσείς παραβιάσατε κατά τρόπο ασύστολο την αρχή διάκρισης εξουσιών… Θέσατε εκ του πλαγίου θέμα νόμιμης λήψης κοινοβουλευτικών αποφάσεων».

Κλιμάκωσε δε την κριτική του, προαναγγέλλοντας μάλιστα και πρόταση μομφής λέγοντας «Είστε εκλεγμένη και με την ψήφο μας ως θεματοφύλακας και του κράτους δικαίου σας παρακαλώ να ανακαλέσετε όσα είπατε. Διαφορετικά  σας επισημαίνω ότι χρησιμοποιείτε τον Θεσμό του Προεδρου για να διοχετεύσετε αποψεις του κόμματός σας. Οσα είπατε αποτελούν προσβολή του πυρήνα του κράτους δικαίου. Στην πραγματικότητα θέλετε να ασκήσετε πίεση προς τη Δικαιοσύνη να άρει την προσωρινή κράτηση των βουλευτών της ΧΑ.  Εχετε τώρα την ύστατη ευκαιρία να αποκαταστήσετε κύρος Σώματος και του κόμματός σας».

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης εξήγησε ότι το ζήτημα των προφυλακισμένων βουλευτών της Χ.Α «είναι μείζον γιατί σε λίγο καιρό θα γίνει η δίκη και θα πρέπει να γίνει με τις αρχές του κράτους δικαίου και χωρίς πολιτική φόρτιση σε μια πρωτόγνωρη διαδικασία». Κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι έκανε «κατάχρηση» της Βουλής και πρόσθεσε «δοκιμαζόμαστε και κρινόμαστε στις νέες συνθήκες της Βουλής ώστε να λειτουργήσει καλύτερα. Η ανάδειξη της νυν προέδρου και η συμβολή της θα είναι καθοριστική για την Βουλή. Επικροτούμε την ευαισθησία με την οποία το Προεδρείο ανέδειξε το ζήτημα με τους προφυλακισμένους… Βεβαίως η κυβέρνηση δεν διανοείται να παρέμβει ή να εκφράσει άποψη στον εισαγγελέα που έχει την ευθύνη για το ζήτημα».

Στο ίδιο μήκος και η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη που είπε πως «η ευαισθησία της κυρίας Κωνσταντοπούλου βοηθά όλους να συζητούμε τα θέματα με αυτοσυγκράτηση και λιγότερο πάθος».

Κωνσταντοπούλου: Ο κ. Μητσοτάκης μου είπε ότι δεν θα είχε πρόβλημα αν προτεινόταν ο κ. Αβραμόπουλος για ΠτΔ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον με «αποκαλύψεις» είχε και η σύγκρουση της κυρίας Κωνσταντοπούλου με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέφερε τα διαδικαστικά ζητήματα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και κατηγόρησε την κυρία Κωνσταντοπούλου ότι παραβίασε τον Κανονισμό της Βουλής προγραμματίζοντας την ψηφοφορία πριν της ανακοινωθεί από την κυβέρνηση το όνομα του υποψηφίου για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

Απαντώντας η κυρία Κωνσταντοπούλου επέμεινε ότι τα κόμματα είχαν ενημερωθεί για την εκλογή του ΠτΔ χωρίς να υπάρξει καμία ένσταση κατά της διαδικασίας.

«Να σας φρεσκάρω τη μνήμη κυρία Πρόεδρε. Την επόμενη ημέρα, σας αναζήτησα για να σας εκφράσω την δυσαρέσκεια μου, επειδή προηγουμένως δεν είχαμε ενημερωθεί για το όνομα του υποψηφίου» ανταπάντησε ο κ. Μητσοτάκης για να εισπράξει την αντίδραση της Προέδρου που του είπε: «με είχατε πάρει τηλέφωνο και μου είπατε ότι αν προτεινόμενος για Πρόεδρος ήταν ο κ. Αβραμόπουλος δεν θα είχατε πρόβλημα. Αν όχι όμως τότε θα είχατε»!

Σύγκρουση Ζωής – Μεϊμαράκη

Στα άκρα οδηγήθηκε και η σύγκρουση της νυν Προέδρου με τον πρώην σηματοδοτώντας το τέλος μιας αρμονικής σχέσης που ανέπτυξαν κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής. Στην αρχή της συνεδρίασης η κυρία Κωνσταντοπούλου διάβασε τις διαβιβασθείσες δικογραφίες από την Δικαιοσύνη κατά πρώην υπουργών.

Μεταξύ αυτών υπήρχε και φάκελος για τον κ. Μεϊμαράκη για την περίοδο της θητείας του στο υπουργείο Αμυνας.

Ο κ. Μεϊμαράκης ζήτησε τον λόγο και κατηγόρησε την Πρόεδρο για αποσπασματική ανάγνωση του περιεχομένου καθώς όπως είπε παρέλειψε να αναφέρει ότι ο εισαγγελέας που διαβίβασε την δικογραφία προτείνει την παραπομπή της στο αρχείο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.