Ειδησεογραφικό site

Ανδρουλάκης: Οραματιζόμαστε την Ευρώπη της αλληλεγγύης -Συνάντηση με διανομείς, παρουσία Σμιντ

53

«Η Ευρώπη που οραματιζόμαστε είναι η Ευρώπη της αλληλεγγύης. Η Ευρώπη, που με τις πρωτοβουλίες της δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας -κοινωνικής, γεωπολιτικής, εργασιακής, οικονομικής- σε όλους τους λαούς της Ευρώπης, σε όλους τους πολίτες», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΜ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο Ν’ικος Ανδρουλάκης, συνοδευόμενος από τον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Νίκολας Σμιτ, συναντήθηκαν σήμερα με εργαζόμενους διανομείς σε ψηφιακές πλατφόρμες ταχυμεταφορών, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Συνάντηση Ανδρουλάκη με διανομείς
«Χαίρομαι πολύ σήμερα διότι αυτή η Ευρώπη εικονοποιείται στη νομοθετική πρωτοβουλία, που πήρε ο υποψήφιός μας για την ευρωπαϊκή προεδρία, Νίκολας Σμιτ, ως Ευρωπαίος επίτροπος», συνέχισε ο κ. Ανδρουλάκης και υπογράμμισε: «Μία πρωτοβουλία, η οποία βοήθησε τους ανθρώπους που είναι εδώ κοντά μας, τους ταχυμεταφορείς της Ευρώπης».

Ο κ. Ανδρουλάκης εξέφρασε τη χαρά του για τη συνάντηση με τους διανομείς εργαζόμενους στις πλατφόρμες και για την ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία αποβλέπει στο να αναγνωρίζονται οι αυτοαπασχολούμενοι του κλάδου ως εργαζόμενοι με τα ίδια εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα με τους μισθωτούς, με «καλύτερους μισθούς» και με «πλήρη εργασιακά δικαιώματα».

«Αυτή, λοιπόν, η πρωτοβουλία δείχνει ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά για να βελτιώσουμε τη ζωή όλων των εργαζομένων της Ευρώπης και αυτός είναι ο μεγάλος στόχος της πολιτικής μας οικογένειας, της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας: κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη για όλους τους πολίτες, για όλους τους εργαζομένους, για καλύτερες μέρες, για πιο δυνατές κοινωνίες, χωρίς ανισότητες», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

 

«Η αλλαγή είναι δυνατή» είπε ο Σμιτ
«Δείξαμε, ότι η αλλαγή είναι δυνατή», δήλωσε, από την πλευρά του, ο υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νικόλας Σμιτ, και πρόσθεσε ότι το διακύβευμα αυτής της προεκλογικής καμπάνιας, για τις ευρωεκλογές, είναι πολύ σημαντικό. «Μπορούμε να βελτιώσουμε τόσο τις εργασιακές, όσο και τις συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων και των πολιτών της Ευρώπης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Έκανε, δε, μνεία στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τους εργαζομένους στις πλατφόρμες ταχυμεταφορών και εξήγησε το σκεπτικό της. «Η δική σας εργασία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε αλγόριθμους που έχουν να κάνουν με τις παραγγελίες, αν και πότε θα δοθούν και ποτέ δεν θα δοθούν. Εσείς, φυσικά, δεν γνωρίζετε πώς λειτουργούν οι αλγόριθμοι αυτοί», είπε ο κ. Σμιτ και πρόσθεσε: «Θέλαμε, λοιπόν, κι εμείς με τη σειρά μας να προσπαθήσουμε να θεσπίσουμε κανόνες, σχετικά με την προστασία της εργασίας και της λειτουργίας των μηχανών αυτών που διέπουν τη δική σας εργασία».

Σημείωσε ακόμη ότι για τον κλάδο των εργαζομένων στις πλατφόρμες, οι ρυθμίσεις ήταν δύσκολες γιατί η εργασία τους έχει ιδιαιτερότητες, όσον αφορά τους όρους του ωραρίου εργασίας και της απουσίας, την κοινωνική προστασία και την εργασιακή ασφάλεια. «Στόχος μας ήταν να δώσουμε στους εργαζόμενους στις πλατφόρμες τα ίδια δικαιώματα με τους άλλους εργαζόμενους, σχετικά με τον μισθό, την κοινωνική προστασία, την κοινωνική ασφάλιση και άλλα εργασιακά δικαιώματα, ψηφιακά, έτσι ώστε να εισαχθούν νέοι κανόνες και νέες προστασίες, σε σχέση με αυτές τις μηχανές. Και δεν μπορεί να είναι οι κανόνες των μηχανών πάνω από την ανθρώπινη ύπαρξη», υπογράμμισε ο κ. Σμιτ.

«Φροντίσαμε να καλύψουμε όλες αυτές τις πτυχές, στην ευρωπαϊκή οδηγία. Και σας διαβεβαιώ δεν ήταν εύκολο. Είχαμε πολλές αντιδράσεις, κυρίως από την Κομισιόν και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο- ιδιαίτερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Με το Ευρωκοινοβούλιο τα πράγματα ήταν πιο εύκολα, όμως τελικά τα καταφέραμε», συνέχισε ο κ. Σμιτ κι εξέφρασε τη χαρά του που υπάρχει τώρα αυτή η νέα ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία θα προσφέρει μεγάλη ασφάλεια σε πολλούς τομείς. «Πρέπει να γνωρίζετε ότι ο χρόνος που θα χρειαστεί για την υλοποίηση της είναι μακρύς, θα χρειαστούν δύο χρόνια. Εμείς ως Κομισιόν σας διαβεβαιώνουμε ότι θα παρακολουθούμε από κοντά την εφαρμογή της οδηγίας αυτής σε όλη την Ευρώπη και φυσικά και στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο κ. Σμιτ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.