Ειδησεογραφικό site

Κατερίνα Μπατζελή: «Ενωμένοι δίνουμε τη μάχη»

129

Την απόφασή της να προωθήσει πολιτικές για το συμφέρον της χώρας και να συμμετάσχει ενεργά με τις γνώσεις της και την εμπειρία της στις ιδιαίτερα σημαντικές συζητήσεις για τη νέα αρχιτεκτονική της ΕΕ διατυπώνει η υποψήφια ευρωβουλευτής της Ελιάς Κατερίνα Μπατζελή. Η πρώην υπουργός χαρακτηρίζει ιδιαίτερα σημαντικές τις επικείμενες εκλογές, καθώς, όπως ξεκάθαρα αναφέρει, μια ενδεχόμενη αποδοκιμασία της Ελιάς στις ευρωπαϊκές και αυτοδιοικητικές εκλογές αντικειμενικά οδηγεί σε πτώση της κυβέρνησης, με οτιδήποτε σημαίνει αυτό. «Δεν είναι εκβιασμός, είναι η αυτονόητη αλήθεια» καταλήγει.

Για ποιον λόγο να ψηφίσει κάποιος την Ελιά στις ευρωεκλογές;

Το ΠΑΣΟΚ, το οποίο αποτελεί την κύρια δύναμη της Ελιάς, έχει αναλάβει τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με μεγάλο πολιτικό κόστος, τη διαχείριση και ανάταξη της χώρας από τη χρεοκοπία, την οποία παρέλαβε το 2009. Ύστερα από τέσσερα χρόνια σκληρών προσπαθειών, του ελληνικού λαού πρώτον και κύριον, όπου επιτεύχθηκε η δημοσιονομική ισορροπία, το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα είναι η πολιτική της αποσταθεροποίηση. Ας το πούμε χωρίς περιστροφές… Εκλογική αποδοκιμασία της Ελιάς στις ευρωβουλευτικές και περιφερειακές εκλογές αντικειμενικά οδηγεί σε πτώση της κυβέρνησης, με οτιδήποτε σημαίνει αυτό. Δεν είναι εκβιασμός, είναι η αυτονόητη αλήθεια. Βλέπουμε πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης, εκμεταλλευόμενες τη δυσανεξία των πολιτών, είτε να ψαρεύουν στα θολά νερά κλείνοντας το μάτι για συνεργασίες στα δεξιά τους και στα αριστερά τους, είτε στο πολιτικό τους αδιέξοδο έμμεσα να προτείνουν την ψήφιση της ΝΔ πάρα του ΠΑΣΟΚ. Δυστυχώς, όμως, για αυτούς δεν έχουν να προτείνουν καμία συγκροτημένη εναλλακτική πρόταση πάρα μόνο σκόρπιες τουφεκιές. Τις τελευταίες ημέρες ακούω το «επιχείρημα» ότι ψήφος στην Ελιά σημαίνει ψήφος στον Σαμαρά. Ευθέως, είναι υποβολιμαία ενέργεια. Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έχει συγκεκριμένο σκοπό και χρονική διάρκεια έως τις επόμενες εθνικές εκλογές. Από κει και πέρα η επιλογή της ψήφου είναι δικαίωμα και ευθύνη των Ελλήνων πολιτών.

Τι έχει να κερδίσει η Ελλάδα από την παρουσία σας στις Βρυξέλλες;

Έχω εργαστεί στο Ευρωκοινοβούλιο και στην Επιτροπή της ΕΕ πάνω από δεκαπέντε χρόνια. Επιπρόσθετα ήμουν ευρωβουλευτής από το 2004 έως το 2009, όπου προώθησα πολλά ζητήματα μείζονος σημασίας για την Ελλάδα, με έμφαση στον αγροτικό τομέα. Θεωρώ ότι σε περίπτωση εκλογής μου όχι μόνο θα συνεχίσω να προωθώ πολιτικές για το συμφέρον της χώρας μας, αλλά και θα συμμετάσχω ενεργά με τις γνώσεις μου και την εμπειρία μου στις ιδιαίτερα σημαντικές συζητήσεις για τη νέα αρχιτεκτονική της ΕΕ.

Θεωρείτε ότι υπάρχει χώρος για το ΠΑΣΟΚ σε ένα μεγάλο συνασπισμό της Κεντροαριστεράς, με τον ΣΥΡΙΖΑ σε κυρίαρχο ρόλο;

Το ερώτημά σας είναι υποθετικό, επειδή προϋποθέτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρωτεύσει στις εθνικές εκλογές. Πάντως, σε μια τέτοια περίπτωση, θα αναζητήσει πολιτικές συμμαχίες για το σχηματισμό κυβέρνησης. Τότε θα συζητήσουμε τις προγραμματικές προϋποθέσεις κυβερνητικής συνεργασίας. Είναι τότε που θα δοκιμαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην κάμινο της πραγματικότητας. Είναι τότε που ελπίζω ότι θα αναγκαστεί να κατανοήσει ότι οικονομική πολιτική που βασίζεται στα «δοσίματα» και στα αναθέματα είναι απλή φαντασμαγορία. Είναι τότε που επώδυνα θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει τις δικές του διακηρύξεις υποστήριξης των κάθε είδους συντεχνιών εντός και εκτός του κράτους. Πάντως, πριν απ’ όλα το ΠΑΣΟΚ και άλλες δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας πρέπει να προχωρήσουν χωρίς αποκλεισμούς και μικρομεγαλισμούς στη στέρεη ενότητα του χώρου. Είναι ιστορική ανάγκη να γίνει αυτό, γιατί αυτός ο πολιτικός χώρος συμπυκνώνει τη σοφία της μεσότητας και των προσδοκιών του μέσου πολίτη. Η ψήφος στην Ελιά θα βοηθήσει στην ενδυνάμωσή του.

Έχει ανάγκη το ΠΑΣΟΚ και η Ελιά ένα κοινό μήνυμα ενότητας από τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου;

Αμφότεροι ο Βαγγέλης Βενιζέλος και ο Γιώργος Παπανδρέου είναι υπεύθυνα άτομα και πολιτικοί, οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά την κρισιμότητα της κατάστασης της χώρας και τα πολιτικά διακυβεύματα. Γι’ αυτόν το λόγο και εργάζονται ο καθένας από τη δική του πλευρά για την εκλογική επιτυχία του ΠΑΣΟΚ.

Θα υπάρξει θέμα ηγεσίας σε περίπτωση που τα ποσοστά μετά τις εκλογές είναι χαμηλότερα από εκείνα του Ιουνίου του 2012;

Μετά τις εκλογές, όπως όλα τα κόμματα, έτσι και εμείς θα κάνουμε… λογαριασμό. Αυτή η στιγμή, όμως, είναι στιγμή μάχης. Όταν δίνεται μία μάχη, απαιτούνται σαφήνεια στόχων και ενότητα δράσης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.