Ειδησεογραφικό site

Τρίτη ημέρα ευρωεκλογών με κάλπες σε Σλοβακία, Λετονία, Μάλτα

46

Στις κάλπες των ευρωεκλογών προσέρχονται το Σάββατο οι πολίτες της Σλοβακίας, της Λετονίας και της Μάλτας -και για δεύτερη ημέρα οι Τσέχοι-, παίρνοντας τη σκυτάλη από τους Ιρλανδούς.

Από την Πέμπτη έως την Κυριακή, 400 εκατομμύρια ψηφοφόροι στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούνται να επιλέξουν την επόμενη σύνθεση της Ευρωβουλής, σε μία εκλογική διαδικασία που ενδέχεται να χαρακτηριστεί από μεγάλα ποσοστά αποχής και ενίσχυση ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων.

Η Σλοβακία ψηφίζει το Σάββατο για την εκλογή 13 ευρωβουλευτών.

Η συμμετοχή αναμένεται να είναι μικρή. Στις ευρωεκλογές του 2009, συμμετείχε στις ευρωεκλογές μόλις το 20% των ψηφοφόρων. Δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι η συμμετοχή αναμένεται να είναι ακόμα μικρότερη αυτή τη φορά. Μόλις το 15% των πολιτών έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να λάβει μέρος στις ευρωεκλογές.

Τόσο στη δυτική όσο και στην κεντρική Ευρώπη, το ποσοστό της αποχής αναμένεται να είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, στις χώρες της Βαλτικής η συμμετοχή μπορεί να φτάσει γύρω στο 40%, ή και στο 50% στη Λιθουανία, όπου οι ευρωεκλογές συμπίπτουν με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Στη Μάλτα, οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 το πρωί και θα κλείσουν στις 22:00 το βράδυ του Σαββάτου.

Συνολικά, 32 υποψήφιοι από επτά κόμματα διεκδικούν μία από τις έξι θέσεις στο Ευρωκοινοβούλιο.

Το 2009 η συμμετοχή στις ευρωεκλογές είχε φτάσει στο 78.8%.

Στη Λετονία, 1,5 εκατομμύριο ψηφοφόροι καλούνται να ψηφίσουν. Η διαδικασία αναμένεται να αποτελέσει «τεστ» για την κεντροδεξιά κυβέρνηση, ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα λάβουν χώρα τον Οκτώβριο.

Στην Τσεχία, οι ευρωεκλογές συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα. Τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα αναμένεται ότι θα επικρατήσουν στην χώρα.

«Η συμμετοχή στην ΕΕ είναι πολύ σημαντική για την Τσεχία, δεν μπορούμε να είμαστε μια απομονωμένη νησίδα» δήλωσε μια 55χρονη ψηφοφόρος στην Πράγα ενώ ένας συμπατριώτης της χαρακτήρισε «συνώνυμο του εγωισμού» τον ευρωσκεπτικισμό.

Ήδη εκτός από τις παραπάνω χώρες έχουν ψηφίσει Βρετανία και Ολλανδία. Σε όλες τις υπόλοιπες χώρες οι εκλογές θα διεξαχθούν την Κυριακή.

Στη Βρετανία το κόμμα UKIP του ευρωσκεπτικιστής Φάρατζ, πραγματοποίησε σημαντική άνοδο στις τοπικές εκλογές της Πέμπτης στην Αγγλία και τη Βόρεια Ιρλανδία σε βάρος των παραδοσιακών κομμάτων. Η ψηφοφορία αυτή μπορεί να αποτελεί μια ένδειξη για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στο σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου

Τα επίσημα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ανακοινωθούν το βράδυ της Κυριακής, αφού κλείσουν και τα τελευταία εκλογικά τμήματα στην Ιταλία.

Τα σχόλια είναι κλειστά.