Ειδησεογραφικό site

Γ. Βερνίκος: Χωρίς την Ελιά η χώρα δεν είναι κυβερνήσιμη

93

Ο Έλληνας εφοπλιστής Γιώργος Βερνίκος είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη. Διετέλεσε υπουργός Ναυτιλίας το καλοκαίρι του 2012, ενώ τη δεκαετία του 1980 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος του Δήμου Αθηναίων. «Δεν φοβήθηκα ποτέ την ευθύνη» δηλώνει χαρακτηριστικά στο «Καρφί» ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, τονίζοντας ότι στην Ευρωβουλή πρέπει οι Έλληνες να εκπροσωπούνται από παραγωγικούς ανθρώπους.

Τι σας ώθησε να πάρετε την απόφαση να βάλετε υποψήφιος ευρωβουλευτής και γιατί τώρα;
Μα ειδικά τώρα είναι που κανένας δεν πρέπει να γυρίσει την πλάτη στην ευθύνη που έχει απέναντι στον εαυτό του, την πατρίδα και τους συμπολίτες του. Και όσοι με ξέρουν καλά, ξέρουν ότι δεν φοβήθηκα ποτέ την ευθύνη. Η αντιμετώπιση της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης απαιτεί την ενεργό συμμετοχή όλων μας. Σε αντίθεση με κάθε αντίστοιχη του παρελθόντος, η αναμέτρηση της 25ης Μαΐου κάθε άλλο παρά με χαλαρότητα μπορεί να αντιμετωπιστεί. Πρώτον, γιατί τα αποτελέσματά της θα είναι καθοριστικά για τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις και την τύχη της προσπάθειας να βγει η χώρα μας από την κρίση και, δεύτερον, γιατί η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται μπροστά σε μια δύσκολη εποχή γεμάτη απειλές για τη συνοχή και τα κεκτημένα της. Η εκπροσώπησή μας στην Ευρώπη πρέπει πλέον να γίνεται από παραγωγικούς ανθρώπους. Η πολιτική δεν πρέπει να αφεθεί μόνο στους κατ’ επάγγελμα πολιτικούς.

Σε μια περίοδο που η Κεντροαριστερά και το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να μετρούν απώλειες, εσείς κατεβαίνετε με το ψηφοδέλτιο της Ελιάς.

Το αντίθετο… Το ψηφοδέλτιο της Ελιάς επιχειρεί να ανασυνθέσει την Κεντροαριστερά, να τη συνδέσει με τη σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία και να τη διευρύνει με τη συμμετοχή των φιλελεύθερων κεντρώων μεταρρυθμιστών. Ο τόπος χρειάζεται ανάπτυξη, σταθερότητα και κοινωνική αλληλεγγύη. Και αυτό είναι που υπόσχεται η Ελιά και γι’ αυτό καλεί κάθε προοδευτικό πολίτη να τη στηρίξει. Χωρίς την Ελιά η χώρα δεν είναι κυβερνήσιμη. Και δεν θα γίνει κυβερνήσιμη όσο οι δυνάμεις της προόδου παραμένουν πολυδιασπασμένες ή ταυτίζονται με το λαϊκισμό. Επιπλέον, πρέπει οι πολίτες να γνωρίζουν ότι η Ελιά ανήκει σε μια από τις δύο μεγάλες ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, τη σοσιαλδημοκρατική, η οποία έχει το πιο συγκροτημένο πρόγραμμα σε σχέση με την οικονομία και το κοινωνικό κράτος, αυτό ακριβώς δηλαδή που χρειαζόμαστε σήμερα. Το επόμενο διάστημα στο Ευρωκοινοβούλιο θα είναι καθοριστικοί οι συσχετισμοί δύναμης μεταξύ των κομμάτων που επιμένουν στη νεοφιλελεύθερη λιτότητα και των κομμάτων που υπερασπίζονται το κοινωνικό κράτος και επενδύουν στην ανάπτυξη και την τόνωση της κατανάλωσης. Συνεπώς, το μέλλον των χωρών του Νότου, άρα και της Ελλάδας, εξαρτάται άμεσα από την έκβαση αυτών των αντιθέσεων. Αυτό είναι για μένα το πραγματικό δίλημμα των εκλογών και όχι το ψευτοδίλημμα των άκρων.

Ο ευρωσκεπτικισμός όμως έχει αυξηθεί, ειδικά στο Νότο, και οι πολίτες τείνουν να στρέφονται σε ακραίες πολιτικές επιλογές. Πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε αυτό;

Η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι η άμεση επανεξέταση των οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρέπει να επαναφέρουμε όσα χάθηκαν, όλα όσα οφείλει να είναι η Ευρώπη, όπως ασφάλεια, εργασία και κοινωνική δικαιοσύνη και, το κυριότερο, να συμφωνήσουμε σε ένα σύστημα αντιμετώπισης παρόμοιων κρίσεων, που θα είναι λιγότερο προσηλωμένο σε αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους και περισσότερο συγκεντρωμένο στην ανάπτυξη και τον άνθρωπο. Γι’ αυτό και επαναλαμβάνω ότι τούτες οι ευρωεκλογές είναι ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς θα δημιουργήσουν συμμαχίες που μπορεί να επηρεάσουν αυτά τα κρίσιμα ζητήματα. Οι πολίτες πρέπει να συμμετάσχουν πιο πολύ από ποτέ στις εκλογές και να σκεφτούν καλά την ψήφο τους, όχι να αφεθούν στην εύκολη λύση της απογοήτευσης. Προσωπικά συμμετέχοντας με την Ελιά, θέλω να δώσω μάχες για το κοινωνικό κράτος, την υγιή επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, συστατικά που πιστεύω ακράδαντα ότι θα μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε την κρίση.

Μιας και αναφέρατε την επιχειρηματικότητα, τι είναι αυτό που θα βοηθούσε σήμερα την τόνωσή της στη χώρα μας, προκειμένου μάλιστα να δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας;

Το επιχειρηματικό ρίσκο που αναλαμβάνει σήμερα στην Ελλάδα ένας νέος επιχειρηματίας, είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με τα προσδοκώμενα οφέλη. Όταν η ατομική πρωτοβουλία και η προσπάθεια δεν επιβραβεύονται όπως θα έπρεπε και η κοινωνική και οικονομική διάκριση είναι συχνά προϊόν κομματικών ή άλλων γνωριμιών, τα κίνητρα για την ανάπτυξη υγιών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων περιορίζονται σημαντικά. Αν θέλουμε η χώρα να ξεπεράσει την ύφεση και να αντιμετωπίσει την υψηλότατη ανεργία, που κυρίως πλήττει τους νέους ανθρώπους, θα πρέπει να στραφούμε σε ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης με υπευθυνότητα και προσανατολισμό στο ευ επιχειρείν. Παράλληλα με τη δημοσιονομική προσαρμογή, θα πρέπει να προωθηθούν οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα στηρίξουν την υγιή και καινοτόμο επιχειρηματικότητα, θα δώσουν κίνητρα, know how και θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά της εντός και εκτός συνόρων.

Δραστηριοποιείστε στο χώρο του τουρισμού και έχετε μάλιστα δηλώσει ότι διεκδικείτε την ψήφο του συγκεκριμένου κλάδου στις ευρωεκλογές.

Ναι, σαφέστατα και διεκδικώ την ψήφο του κλάδου. Θεωρώ ότι στο Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να εκπροσωπηθούν δυναμικά ο τουρισμός και η ναυτιλία, τομείς στους οποίους η χώρα μας στηρίζει ευλόγως πολλά για την ανάπτυξή της. Οι περισσότερες θέσεις εργασίας τώρα και στο μέλλον θα προκύψουν από τον τουρισμό, ξέρετε. Έχω τη γνώση, την πείρα και τη θέληση να εκπροσωπήσω αποτελεσματικά τους κλάδους αυτούς και είμαι έτοιμος να δώσω τις κατάλληλες μάχες. Πολύ περισσότερο δε, αφού έχω τιμηθεί κατ’ επανάληψη με την εκλογή μου στα θεσμικά όργανά τους, όπως πρόσφατα από τον κόσμο του τουρισμού, με την επανεκλογή μου στη θέση του γενικού γραμματέα του ΣΕΤΕ. Η Ελλάδα μας έχει όλες τις προϋποθέσεις να γίνει το παγκόσμιο κέντρο θαλάσσιου τουρισμού. Θα πάρω οποιαδήποτε πρωτοβουλία χρειάζεται για να το καταφέρω αυτό. Είναι μια υπόσχεση που δίνω στον εαυτό μου και τον τόπο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.