Ειδησεογραφικό site

Ακροδεξιά φαντάσματα πάνω από την Ευρώπη

82

Tης Μίνας Αγγελίνη

Το φάντασμα της Ακροδεξιάς πλανάται πάνω από την ευρωκάλπη, την ώρα που όλο και περισσότερες «φωνές» καταδικάζουν την πολιτική λιτότητας των Βρυξελλών.
Τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα (κυρίως δεξιά, αλλά και ορισμένα αριστερά) αναμένεται να συγκεντρώσουν περίπου το ένα τέταρτο των 751 εδρών της επόμενης Ευρωβουλής, διαμορφώνοντας ένα διαφορετικό σκηνικό στο εσωτερικό της. Σε Βρετανία, Ολλανδία και Γαλλία τα ακροδεξιά εθνικιστικά κόμματα διεκδικούν μία από τις δύο πρώτες θέσεις, αλλά και σε Αυστρία, Ιταλία και κάποιες σκανδιναβικές χώρες τα ποσοστά τους θα είναι ιδιαίτερα ενισχυμένα.
Την ίδια στιγμή, τα κόμματα που προέρχονται από τα δύο παραδοσιακά πολιτικά στρατόπεδα (Δεξιά – Σοσιαλιστές) φαίνεται πως θα υποστούν σημαντικές απώλειες, έστω κι αν μαζί διατηρήσουν τον έλεγχο του Σώματος και μοιράσουν μεταξύ τους τις βασικές θέσεις – συμπεριλαμβανομένης της προεδρίας της Κομισιόν, που διεκδικούν ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και ο Μάρτιν Σουλτς από τους Σοσιαλιστές.

ΛΕΠΕΝ ΚΑΙ ΦΑΡΑΤΖ
Στον ευρωπαϊκό Νότο, που έχει γονατίσει από τον… οικονομικό Γολγοθά, η κάλπη επιφυλάσσει εκπλήξεις. Στην Ισπανία, το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα φέρεται να συγκεντρώνει 21-22 έδρες, έναντι των 24 που είχε κερδίσει το 2009. Στη Γαλλία, η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, τρίβει τα… χέρια της, καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν να διατηρεί σταθερό προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου, ενώ το κόμμα του Σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Ολάντ πασχίζει για την τρίτη θέση.
Η Μαρίν, η μικρότερη από τις τρεις κόρες του Ζαν Μαρί Λεπέν, έχει βάλει στόχο να κάνει πραγματικότητα το όραμα του πατέρα της, με τον οποίο έχει στενή σχέση από την ηλικία των 16 ετών, όταν η μητέρα της έφυγε μαζί με το βιογράφο του πατέρα της.
Αλλά και στη Βρετανία, το κόμμα των ευρωσκεπτικιστών, με ηγέτη τον Νάιτζελ Φάρατζ, εμφανίζεται ιδιαίτερα ενισχυμένο στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, επικρατώντας έναντι των Εργατικών αλλά και των Συντηρητικών.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα ευρωπαϊκά ζητήματα θα επηρεάσουν τις επιλογές των εκλογέων κυρίως με αρνητικό τρόπο, δηλαδή ως ευκαιρία για την εκδήλωση του διάχυτου ευρωσκεπτικιστικού πνεύματος που εξαπλώνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά συνέπεια, το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είναι το πιο «αντιευρωπαϊκό» στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ισχυρή παρουσία της υπό διαμόρφωση κομματικής οικογένειας της ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς, στις διεργασίες της οποίας βασικό ρόλο έχει το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν που, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, έρχεται πρώτο στις προτιμήσεις των Γάλλων πολιτών.

Τα χαρακτηριστικά των ευρωεκλογών

Με εξαίρεση πάντως την τάση της «αντιευρωπαϊκής» ψήφου, η οποία θα ωφελήσει περισσότερο τα κόμματα της Ακροδεξιάς ή λαϊκιστικά μορφώματα όπως τα «Πέντε Αστέρια» του Μπέπε Γκρίλο, οι ευρωεκλογές του 2014 θα έχουν τόσο στην Ελλάδα όσο και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα κλασικά χαρακτηριστικά των ευρωεκλογών. Τα κυβερνητικά κόμματα θα υποστούν απώλειες, ενδεχομένως μεγάλες, ενώ η αποχή θα είναι μεγαλύτερη από εκείνη των εθνικών εκλογών.

Τα σχόλια είναι κλειστά.