Ειδησεογραφικό site

Η “παράταση” μπλόκαρε το κοινό ανακοινωθέν λέει η κυβέρνηση – 3 προσχέδια στον κάλαθο των αχρήστων

63

Το πρόβλημα με τη μη έκδοση κοινού ανακοινωθέντος μετά τη λήξη του Eurogroup, επικεντρώθηκε στη φράση «παράταση, τροποποίηση και ολοκλήρωση» ενώ ο Γ. Σακελλαρίδης επιβεβαίωσε πως η λέξη «παράταση» ήταν ο λόγος της εμπλοκής.

Η αναφορά σε «παράταση» του προγράμματος ήταν το στοιχείο εκείνο που εμπόδισε την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος μετά τις συνομιλίες στο Eurogroup, όπως επιβεβαίωσε το πρωί της Πέμπτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Μιλώντας σε τηλεοπτικούς σταθμούς, o Γ.Σακελλαρίδης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα υπογράψει νέο μνημόνιο, αλλά ότι προσπαθεί να καταλήξει σε μια αμοιβαία επωφελή λύση με τους εταίρους έως τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» που μεταδόθηκαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης το πρόβλημα επικεντρώθηκε στη φράση «extend, amend and conclude» (παράταση, τροποποίηση και ολοκλήρωση) με την Ελλάδα να διαφωνεί στη λέξη «παράταση» και τη Γερμανία να μην δέχεται το amend, «τροποποίηση».

Παράλληλα σημείο διχασμού λέγεται ότι ήταν η λέξη “τρέχον” που θα έμπαινε, αν έμπαινε, δίπλα στη λέξη πρόγραμμα, είτε συμφωνία, είτε διευθέτηση. Οι κ.κ. Δραγασάκης, Βαρουφάκης, και Χουλιαράκης εργάστηκαν από κοινού με τον κ. Ντάισελμπλουμ και σε στενή επαφή με τον Πρωθυπουργό και την πλευρά των Γερμανών.

Ξένα μέσα μετέδωσαν ότι υπήρξαν τρία σχέδια (drafts) του τελικού ανακοινωθέντος χωρίς όμως συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Γερμανία. Παράλληλα, πληροφορίες ανέφεραν ότι μέσα από την αίθουσα έγιναν επαφές και με την Αθήνα (με τον κ. Καμμένο;).

Σημειώνεται πάντως ότι ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας βρισκόταν ήδη στις Βρυξέλλες όπου την Πέμπτη συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής.

Ο κ. Σακελλαρίδης, μιλώντας στο Mega, επιβεβαίωσε ότι υπήρξε τηλεφώνημα μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πριν εκδοθεί το κοινό ανακοινωθέν και αποφασίστηκε να απορριφθεί από την ελληνική πλευρά.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε δημοσίευμα που αναφέρει ότι πριν απορριφθεί, το ανακοινωθέν είχε υπογράψει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Αναφερόμενος στην εμπλοκή για το κοινό ανακοινωθέν, εξήγησε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχτεί μια διατύπωση που να αναγνωρίζει την παράταση ενός πλαισίου που έχει οδηγήσει σε ανθρωπιστική κρίση και σε εμβάθυνση της ύφεσης στην οικονομία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι υπάρχουν περιθώρια για συμφωνία και πως γίνεται προσπάθεια για μια αμοιβαία επωφελή λύση στο Eurogroup της Δευτέρας.

Ερωτηθείς από τον ΑΝΤ1 εάν θα υπάρξει ρήξη για να «βαφτιστεί» αλλιώς το πρόγραμμα, ο κ. Σακελλαρίδης απάντησε ότι η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί τη ρήξη και δεν θα το έκανε ποτέ για επικοινωνιακά ζητήματα.

«Το ζήτημα δεν είναι να βαφτίσουμε αλλιώς το μνημόνιο. Δεν πάμε να υπογράψουμε νέο μνημόνιο» τόνισε.

«Είχαμε ξεκαθαρίσει ότι δεν πάμε για παράταση» του μνημονίου, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Π.Σκουρλέτης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ. «Δεν θα κάνουμε πίσω σε αυτό. Δεν μπορούμε και δεν θέλουμε» τόνισε. «Πρέπει να συνηθίσουμε ότι μια διαπραγμάτευση έχει πολλές πράξεις. Δεν θα κλείσουν όλα μεμιάς» σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης.

Spiegel

Το ίδιο παρασκήνιο μεταφέρει σήμερα και το περιοδικό Spiegel υπό τον τίτλο: «Η Ελλάδα σνομπάρει την Ευρώπη». Οπως αναφέρεται, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναχώρησε από το Eurogroup για το Βερολίνο πιστεύοντας ότι υπήρχε συμφωνία στο κοινό ανακοινωθέν. Αμέσως μετά όμως ο κ. Βαρουφάκης απέσυρε την έγκρισή του από το προσχέδιο το οποίο άφηνε να εννοηθεί ότι η Ελλάδα θα δεχόταν την παράταση του προγράμματος. Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι ο κ. Βαρουφάκης δεν έδωσε στους εταίρους κάτι γραπτώς αλλά μίλησε για πιθανές λύσεις.

Σακελλαρίδης: Βαρουφάκης – Τσίπρας συμφώνησαν να μην υπογραφεί το ανακοινωθέν

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας σήμερα στους τηλεοπτικούς σταθμούς ΣΚΑΙ και ΑΝΤ1 δήλωσε ότι η φράση «παράταση του μνημονίου» ήταν αυτή που οδήγησε στην ματαίωση του κοινού ανακοινωθέντος στο χθεσινό Eurogroup. Ερωτηθείς για το δημοσίευμα των Financial Times που αναφέρει ότι αρχικά η ελληνική πλευρά υπέγραψε το κοινό ανακοινωθέν και στην συνέχεια απέσυρε την υπογραφή της μετά από επικοινωνία των Βαρουφάκη και Δραγασάκη με τον πρωθυπουργό, o κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να δεχθεί κάποιες διατυπώσεις που δείχνουν ότι υπάρχει μια εμμονή σε μια παλιά πολιτική. Ο κ. Βαρουφάκης και ο κ. Δραγασάκης ενημέρωσαν αμέσως τον πρωθυπουργό ως οφείλουν εκφράζοντας και οι δύο τις αντιρρήσεις τους για το κοινό ανακοινωθέν, ενώ αρνητική ήταν και η απάντηση του κ. Τσίπρα».

Αν και επιβεβαίωσε το τηλεφώνημα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε την πληροφορία των FT που αναφέρει ότι πριν απορριφθεί, το ανακοινωθέν είχε υπογράψει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Σακελλαρίδη, τo κλίμα για την Ελλάδα έχει αλλάξει και πλέον γίνεται πραγματική συζήτηση «για το πρόγραμμα όχι για αριθμούς» όπως είπε, ενώ πρόσθεσε ότι διαφαίνεται μια λύση καθώς δεν μπορεί να συνεχίζεται ένα παράνομο πρόγραμμα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «εμείς εκφράζουμε μια λογική πρόταση για το καλό όχι μόνο ελληνικού λαού αλλά Ευρώπης. Υπάρχει η βούληση και η πεποίθηση από την ελληνική κυβέρνηση ότι θα υπάρξει μια λύση τη Δευτέρα».

Πλούσιο παρασκήνιο

Πλούσιο, βέβαια, ήταν το παρασκήνιο κατά τη διάρκεια του χθεσινού Eurogroup, που έληξε χωρίς καμία απόφαση ή κοινή δήλωση από τους υπουργούς Οικονομικών.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, αν και η νέα ελληνική κυβέρνηση στερείται εμπειρίας σε ευρωπαϊκές συνόδους, εκτιμά πως το κλίμα ήταν εποικοδομητικό και χωρίς διάθεση για ρήξη από την αρχή.

Διαπιστώθηκαν όμως και διαφορετικές γραμμές ως προς τις τοποθετήσεις και τη στρατηγική εμπλοκής της κάθε χώρας.

Πιο αναλυτικά, η Γερμανία δια του υπουργού της, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τήρησε από την αρχή σκληρή στάση. Κύριο επιχείρημα και μέλημα της γερμανικής πλευράς ήταν η επέκταση και ολοκλήρωση του παρόντος προγράμματος, κάτι που από τη μεριά του Έλληνα υπουργού, Γιάνη Βαρουφάκη, δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό.

Ενδιαφέρουσες ήταν οι στάσεις που τήρησαν οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και τα κράτη που είχαν μπει στο Πρόγραμμα Σταθερότητας της ΕΕ (Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία).

Βάσει κυβερνητικών πηγών, οι χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ αδυνατούσαν να καταλάβουν την κατάσταση και την πολυπλοκότητα του θέματος και της ελληνικής αντίδρασης.

Από την άλλη πλευρά, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία ήταν σαφώς κατά των ελληνικών διεκδικήσεων, έχοντας ολοκληρώσει τα προγράμματά τους και χωρίς να θέλουν να αποδεχθούν ειδική μεταχείριση για την Ελλάδα.

Ενδιαφέρουσες ήταν επίσης οι θέσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, δήλωσε υπάρχουν δύο δεδομένα που πρέπει να αναλογιστούν οι υπουργοί. Πρώτα, πως η Ελλάδα έπειτα από τις εκλογές έλαβε λαϊκή εντολή και αυτό είναι κάτι που πρέπει η Ευρώπη να λάβει υπόψη, αλλά και πως η Ελλάδα έχει επίσης υποχρεώσεις που πρέπει να τις διεκπεραιώσει, κάτι που δεν έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Η ιταλική πλευρά φάνηκε πιο διαλλακτική και πιο κοντά στις ελληνικές γραμμές, δηλώνοντας πως για την Ελλάδα ο βασικός στόχος είναι η παραμονή στην ευρωζώνη, όμως πρέπει να βρεθεί ο τρόπος για την παραμονή και να επιταχυνθεί η διαδικασία.

Οι βασικές διεκδικήσεις της ελληνικής πλευράς

Από την πλευρά της Ελλάδα, χθες, παρουσιάστηκαν τρεις κύριες διεκδικήσεις ως προς τη μελλοντική μορφή των δεσμεύσεων της Ελλάδας με τους εταίρους της.

Αρχικά, καθώς είναι πάγια αντίληψη της ελληνικής πλευράς πως οποιοσδήποτε νέος δανεισμός δεν θα έφερνε κάποιο αποτέλεσμα, για να εξασφαλιστεί το χρηματοδοτικό πλαίσιο της Ελλάδας, δεν θα ήθελαν να δεχθεί χώρα την επόμενη δόση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), ύψους 7,5 δισ. ευρώ.

Στη συνέχεια η Ελλάδα ζήτησε τα 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τα ελληνικά ομολόγα που της αντιστοιχούν, τα οποία όμως δεν δίνονται ακόμα στην Ελλάδα από την ΕΚΤ, λόγο ασυμφωνίας ως προς το πρόγραμμά της.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε τα 11 δισ. που αναλογούν στην Ελλάδα από το  Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς είναι κεφάλαια που έχουν ήδη εγκριθεί από την ΕΚΤ για την Ελλάδα, αλλά δεν δόθηκαν ακόμα, καθώς η Αθήνα δεν τα χρειαζόταν.

Κυβερνητικές πηγές επίσης εκτιμούν πως πλέον υφίσταται εμμονή από τους εταίρους για την επέκταση του ελληνικού προγράμματος και τη διατύπωσή του στο χαρτί. Επίσης, εκτιμούν πως το ζήτημα της διατύπωσης του προγράμματος είναι πλέον θέμα γοήτρου για κάποιες κυβερνήσεις, που δεν φαίνονται διατεθειμένες να αφήσουν την ελληνική πλευρά να κάνει τις αλλαγές που θεωρεί πως χρειάζεται, για να καταστούν βιώσιμα τα δημοσιονομικά της.

Τι συνέβη με τα προσχέδια

Προς το τέλος των χθεσινών συνομιλιών υπήρχαν τέσσερα διαφορετικά προσχέδια κειμένων για την κοινή δήλωση των υπουργών. Υπήρχαν κείμενα που ήταν πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις, μιλώντας για επέκταση και τροποποίηση του προγράμματος, κάτι που κινείται σε «θετική κατεύθυνση» για τις ελληνικές διεκδικήσεις.

Το κείμενο, που παραλίγο να είναι και το τελικό -αν δεν υπήρχε ρήξη τελευταίας στιγμής- ήταν αυτό που δημοσίευσαν οι Financial Times, σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης.

Το κείμενο αυτό έλεγε πως η Ελλάδα έπρεπε να ολοκληρώσει επιτυχώς το παρόν πρόγραμμα (to successfully conclude the present program) και δεν έγινε δεκτό από την ελληνική πλευρά, οδηγώντας στη χθεσινή ρήξη, όπως δηλώνουν κυβερνητικές πηγές.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.