Ειδησεογραφικό site

Θρίλερ για γερά νεύρα μέχρι το τακτικό Εurogroup

56

Την πεποίθησή του πως μαζί «μπορούμε να επουλώσουμε τις πληγές της λιτότητας», εξέφρασε πριν από λίγο, προσερχόμενος στο πρώτο του Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως είναι πεπεισμένος ότι «μαζί μπορούμε να βρούμε μια αμοιβαία βιώσιμη λύση, ώστε να επουλώσουμε τις πληγές της λιτότητας, να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση κατά μήκους της Ένωσης και να φέρουμε την Ευρώπη πίσω στο δρόμο της της κοινωνικής συνοχής».

Εντωμεταξύ, το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης στο χθεσινό Eurogroup αποκαλύπτουν πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ παράλληλα υπογραμμίζουν τα σημεία στα οποία θα σταθεί ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παρέμβαση του για το ελληνικό ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, στις Βρυξέλλες υπήρξε διάθεση για διαβούλευση και διάλογο.

Στο Eurogroup υπήρξε επιμονή να ζητήσει η Ελλάδα «τεχνική επέκταση», ενώ υπήρξαν διαρκείς διαβουλεύσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει κινητοποίηση από την πλευρά των εταίρων, ώστε να αρχίσει η προετοιμασία για το επόμενο Eurogroup.

Η πλειοψηφία των υπουργών ασκούσαν πιέσεις, προκειμένου να δεχθεί η κυβέρνηση παράταση. Υπήρχαν, όμως, υπουργοί που καταλάβαιναν τα ζητήματα και προσπαθούσαν, με ένα δημιουργικό τρόπο, να διαμορφώσουν ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο.

«Όσα είπαν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, τα είπαν μπροστά σε όλους. Όχι όταν αποχώρησε ο Σόιμπλε» υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.

Γνωστοποιούν ακόμη ότι, προκειμένου να υπάρξει επεξεργασία των ελληνικών προτάσεων, «τα τεχνικά κλιμάκια, αν βρεθούν, θα βρεθούν στις Βρυξέλλες. Μπορεί, αν χρειαστεί, να παραμείνει στις Βρυξέλλες ο κ. Γ. Χουλιαράκης».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβαση του στη Σύνοδο Κορυφής θα μιλήσει επί της ουσίας και θα θέσει τα πολιτικά ζητήματα. Δεν θα αναφερθεί σε διατυπώσεις. Θα εξηγήσει την κατάσταση στην Ελλάδα και θα προσπαθήσει να καλλιεργήσει συναινέσεις, προκειμένου να μην αποτελέσουν οι διατυπώσεις τροχοπέδη. Υπάρχει όλη η καλή βούληση από την πλευρά της κυβέρνησης για αμοιβαία επωφελή συμφωνία.

Το κλίμα στη Σύνοδο Κορυφής εκτιμάται ότι θα είναι θετικό και θα δώσει στίγμα για το επόμενο Eurogroup της Δευτέρας. Το κλίμα δεν θα αποτυπωθεί σε γραπτό κείμενο, αλλά θα μεταφερθεί στους υπουργούς Οικονομικών. Για το ζήτημα της Ελλάδας ενημέρωση θα κάνει ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Η ανάσχεση ανθρωπιστικής κρίσης αποτελεί, σε κάθε περίπτωση, πρώτη προτεραιότητα και ξεκινά άμεσα η υλοποίηση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης» αναφέρουν οι πηγές της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η Ελλάδα θα ζητήσει:

– Παράταση: «Συζητάμε για «συμφωνία-γέφυρα» μέχρι το καλοκαίρι. Η κυβέρνηση δεν μπαίνει στη διαδικασία παράτασης και κλεισίματος του Μνημονίου. Δεν μπορεί κανείς να προσποιείται ότι δεν έχουν υπάρξει εκλογές στις 25 Ιανουαρίου. Όλοι αυτοί που συμμετέχουν στα ευρωπαϊκά φόρα δέχονται ότι αυτό που συνέβη στην Ελλάδα με τα μνημόνια είναι αποτυχία και δεν μπορεί η κυβέρνηση να συνεχίσει να το εφαρμόζει».

»Αν δεχθεί η κυβέρνηση την παράταση και την ολοκλήρωση του προγράμματος είναι σαν να αποδέχεται το mail του κ. Χαρδούβελη (νέες περικοπές σε συντάξεις και κοινωνικό κράτος, νέοι φόροι, κ.λπ.), το οποίο και θα κληθεί να το εφαρμόσει. Δεν έχει κανένα νόημα να συμφωνήσει η κυβέρνηση σε τεχνική παράταση στα λόγια και σε δύο μήνες να της λένε «εφάρμοσε το πρόγραμμα». Δεν είναι ζήτημα μόνο διατυπώσεων, καθώς απορρέουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις από τη διατύπωση».

– Χρηματοδοτικό: «Είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση. Δεν ζητάμε την τελευταία δόση από τον ESM (7,2 δισ. ευρώ). Δεν θέλουμε οι Ευρωπαίοι πολίτες να πληρώνουν για ένα ατελέσφορο πρόγραμμα. Ζητάμε τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ, ύψους 1,9 δισ. ευρώ. Ζητάμε να αυξηθεί το όριο έκδοσης των εντόκων κατά 10 δισ. ευρώ (από τα 15 δισ. που είναι το «πλαφόν» και το χρησιμοποίησε ολόκληρο η κυβέρνηση Σαμαρά να αυξηθεί στα 25 δισ. ευρώ). Ζητάμε τα 11 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ να χρησιμοποιηθούν για την πλήρη εξυγίανση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος («κόκκινα δάνεια»). Δεν ζητάμε περισσότερα χρήματα».

– Δημοσιονομικό εξορθολογισμό: «Ζητάμε εξορθολογισμό του δημοσιονομικού πλαισίου. Το πλεόνασμα να ρυθμιστεί σύμφωνα με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και να μειωθεί στο 1,5% από 3% και 4,5% του ΑΕΠ που έχει δεχτεί και υπογράψει η κυβέρνηση Σαμαρά. Θα πρέπει να υπάρχει ρητή δέσμευση για το πλεόνασμα στη «συμφωνία-γέφυρα». Κι αυτό είναι σημαντικό γιατί πάνω στο προβλεπόμενο πλεόνασμα θα καταρτιστεί ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης. Εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων. Υπάρχουν «δράσεις» στο πλαίσιο αυτό που αποτελούν κοινές προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης με αυτές των δανειστών: Κτηματολόγιο, περιουσιολόγιο, διαγωνισμοί συχνοτήτων Τ/Σ, φορολογικό, κ.λπ».

Υπάρχουν «δράσεις» που θέλουμε να κάνουμε και κάποιες στις οποίες δεν μπαίνουμε καν στη συζήτηση. Ο κ. Βαρουφάκης παρουσίασε στο Eurogroup την κοστολόγηση του προγράμματος, με βάση τα «κόστη» που του δόθηκαν από τους υπουργούς, καταλήγουν οι κυβερνητικές πηγές.

 

Νωρίτερα την Πέμπτη, στο πλαίσιο της αναζήτησης συμμάχων, ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με το πρωθυπουργό του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ και τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον.

Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων που έκανε με τον κ. Μισέλ, ο κ. Τσίπρας κάλεσε την Ευρώπη να σεβαστεί τη δημοκρατία και τους κανόνες λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα δεσμεύεται για μεταρρυθμίσεις».

Μετά την άκαρπη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup και την εμπλοκή Ελλαδας-δανειστών που «αποτυπώθηκε» στο ανακοινωθέν που δεν εκδόθηκε ποτέ, τα βλέμματα στρέφονται στο Eurogroup της επόμενης Δευτέρας όπου και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Με τα χρονοδιαγράμματα να πιέζουν ασφυκτικά, τα διεθνή ΜΜΕ να κάνουν λόγο για ρήξη Αθήνας-Βρυξελλών και την άκαρπη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, το ερώτημα που επανέρχεται στα χείλη αναλυτών , παρατηρητών και κοινής γνώμης, είναι ποιο θα είναι το βήμα της κυβέρνησης την ήμερα του τακτικού Εurogroup, την ερχόμενη Δευτέρα, αλλά και ποια στάση θα κρατήσουν οι δανειστές και ιδιαίτερα το Βερολίνο που εμμένει στη σκληρή γραμμή.

Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι το κοινό ανακοινωθέν “πάγωσε” στην “παράταση” καθώς σύμφωνα με τον Γ. Σακελλαρίδη η ελληνική πλευρά δεν κάνει πίσω ως προς την επιμήκυνση του ισχύοντος προγράμματος καθώς στόχος είναι ένα πρόγραμμα-γέφυρα με 6μηνη ισχύ.

Στο Eurogroup ωστόσο, δε φαίνεται να τέθηκε επί τάπητος καθόλου το ζήτημα του χρέους, το οποίο και έχει απεμπολήσει το τελευταίο διάστημα από τη ρητορική της η Κουμουνδούρου δεδομένου ότι δέχεται ισχυρές πιέσεις και μπαράζ όχι από τους εταίρους με αποτέλεσμα να στρέφει τα επιχειρήματά της στη λεγόμενη συμφωνία – γέφυρα για να καταθέσει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα εξυπηρέτησης του χρέους αλλά και μεταρρυθμίσεις με στόχο την ανάπτυξη, στα τέλη Αυγούστου.

Οι Ευρωπαίοι από την πλευρά τους επιμένουν ότι δεν τίθεται θέμα μη τήρησης των συμφωνηθέντων και δηλώνουν πρόθυμοι να συζητήσουν αλλά με τον όρο ότι η Ελλάδα παραμένει εντός του υφιστάμενου προγράμματος.

Αυτό δεν γίνεται δεκτό από την ελληνική πλευρά και αυτός είναι και ο λόγος που η διατύπωση του προσχεδίου του κοινού ανακοινωθέντος του Eurogroup δεν έγινε δεκτή.

Τα γερμανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η Ελλάδα δεν βρήκε κανέναν σύμμαχο στο Eurogroup, ωστόσο ελαστικότερη εμφανίστηκε η Γαλλία και η Αυστρία που αναγνωρίζουν την λαϊκή εντολή στην Ελλάδα στις δηλώσεις των Υπ. Οικονομικών, ενώ ο ιταλός Υπουργός Οικονομικών μίλησε για ανάπτυξη.

Στη σκληρή στάση, εκτός από τη Γερμανία, εντάχθηκε και η Πορτογαλία αλλά και οι χώρες τις Βαλτικής.

Τι μέλλει γενέσθαι τη Δευτέρα: Η καλή και η κακή εκδοχή

Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν δεδομένου ότι στις 28 Φεβρουαρίου λήγει το υφιστάμενο πρόγραμμα και ενώ Αθήνα και Βρυξέλλες φαίνονται ανυποχώρητες ως προς τη διατύπωση της νέας συμφωνίας, που ίσως αντικατοπτρίζει και τη διαφωνία στο ουσιαστικό περιεχόμενο της, η λέξη του Grexit επανέρχεται στα χείλη παραγόντων της αγοράς αλλά και διεθνών αναλυτών.

Ωστόσο, στη διαπραγματευτική σκακιέρα υπάρχει και το ενδεχόμενο να επιτευχθεί μια “πολιτική λύση”, που αποτελεί και το καλό σενάριο η οποία και είχε εκφραστεί αμέσως μετά τις εκλογές από το Γ. Δραγασάκη ο οποίος φαίνεται να ήξερε τη μάχη που έπρεπε να δώσει η ελληνική πλευρά στην Ευρώπη.

Όπως γράφει το Spiegel η πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς είναι σημαντική. Ως αντάλλαγμα οι θεσμοί στις Βρυξέλλες θα μπορούσαν να εγκαταστήσουν έναν άλλο μηχανισμό αντί της μισητής τρόικας δίνοντας ως αντάλλαγμα στους Έλληνες χρηματοδότηση – γέφυρα έως τον Αύγουστο. Θα μπορούσαν επίσης να μειώσουν τους στόχους για το πλεόνασμα και να υπάρξει ένας συνδυασμός εξυπηρέτησης χρέους και ανάπτυξης όπως έχει προτείνει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών. «Αυτή η ιδέα αξίζει σοβαρή συζήτηση» είπε ο Τζορτζ Σόρος στο SPIEGEL ONLINE.

Τα χρονοδιαγράμματα

Οι ημερομηνίες και οι προθεσμίες τρέχουν με την Ελλάδα να έχει να διανύσει ένα μακρύ και δύσκολο δρόμο μέχρι τα τέλη Αυγούστου, καθώς σε αυτό το διάστημα να αναγκαστεί να αναμετρηθεί σε δύο μέτωπα. Το πρώτο είναι το πολιτικό με τις συναντήσεις στην Ευρώπη και το δεύτερο οικονομικό, καθώς δύο μεγάλα ομόλογα που κρατούνται από την ΕΚΤ λήγουν μέσα στο καλοκαίρι, αν και μέχρι να φτάσουμε στο καλοκαίρι, προηγουμένως, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να λύσει το γρίφο των οικονομικών αναγκών του κράτους που στο πρώτο τρίμηνο του 2015 θα φτάσουν τα 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Oι κρίσιμες ημερομηνίες

12 Φεβρουαρίου: Σύνοδος ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες
16 Φεβρουαρίου: Νέα συνάντηση του Eurogroup για την κατάσταση στην Ελλάδα
28 Φεβρουαρίου: Τέλος του τρέχοντος προγράμματος
Πρώτο τρίμηνο 2015: Τέλος Μαρτίου οι οικονομικές ανάγκες της Ελλάδας φτάνουν τα 4,3 δισ. ευρώ
19-20 Μαρτίου: Σύνοδος ηγετών της ΕΕ
20 Ιουλίου: Λήγουν ομόλογα της ΕΚΤ ύψους 3,5 δισ. ευρώ
20 Αυγούστου: Λήγουν ομόλογα της ΕΚΤ ύψους 3,2 δισ. ευρώ

Συνάντηση Τσίπρα με Βέλγο Πρωθυπουργό

Να σεβαστεί τη δημοκρατία κάλεσε σήμερα την Ευρώπη ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής και μερικές ώρες μετά την ολοκλήρωση του έκτακτου Eurogroup για την Ελλάδα.

Έπειτα από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, ο κ. Τσίπρας -ο οποίος συνοδευόταν από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη- δήλωσε σε δημοσιογράφους -σύμφωνα με το Reuters- ότι η Ευρώπη πρέπει να σεβαστεί τη δημοκρατία και τους κανόνες λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπογράμμισε ότι «η  Ελλάδα δεσμεύεται για μεταρρυθμίσεις».

«Τώρα είναι η στιγμή να προχωρήσουμε στις αλλαγές που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έκαναν, να βάλουμε τέλος στη διαφθορά και να αντιμετωπίσουμε την φοροδιαφυγή», είπε ο πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο των διεθνών επαφών που έχει πριν τη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί στη συνέχεια με τον Ντέιβιντ Κάμερον, ωστόσο,  δεν περιλαμβάνεται προς το παρόν στο πρόγραμμα του Έλληνα πρωθυπουργού συνάντηση με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με συνεργάτες του.

Επίσης, θα δει τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και αυτή θα είναι η δεύτερη συνάντησή του μαζί του από την ημέρα που ορκίστηκε πρωθυπουργός.

Αντίθετα ακυρώθηκε η συνάντηση του με τον πρόεδρο της Ουκρανίας στις Βρυξέλλες, καθώς ο κ. Ποροσένκο παραμένει στο Μινσκ της Λευκορωσίας όπου διεξάγονται συνομιλίες για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Πάντως, όπως έγινε γνωστό, η Σύνοδος Κορυφής θα ξεκινήσει καθυστερημένα στις 4 το απόγευμα.

Η έλλειψη συμφωνίας στο χθεσινοβραδινό Eurogroup ρίχνει βαριά τη σκιά της στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, με τον Αλέξη Τσίπρα να εμφανίζεται έτοιμος ακόμη και για σύγκρουση με τους άλλους ηγέτες εάν υπάρξει πίεση να αποδεχθεί συνέχιση του μνημονίου και των πολιτικών λιτότητας.

Ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να μην δεχθεί την απαίτηση των εταίρων να ολοκληρώσει ένα πρόγραμμα, που καταδικάστηκε από τον ελληνικό λαό στις πρόσφατες εκλογές και αναμένεται να επιμείνει μέχρι τέλους στη θέση αυτή.

Συνεργάτες του εκτιμούν μεν ότι μπορεί να βρεθεί λύση, αλλά ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να δεχθεί ο κ. Τσίπρας ούτε την παράταση του μνημονίου, ούτε πολιτικές που να επιβαρύνουν κι άλλο την ελληνική κοινωνία. Ορισμένοι μάλιστα υψηλόβαθμοι παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν οτι πρέπει να είναι έτοιμος ακόμη και να αποχωρήσει από τη σύνοδο, εάν η πίεση αυτή λάβει προσβλητικές διαστάσεις για τη χώρα.

Η ανυποχώρητη διάθεση του κ. Τσίπρα φάνηκε από το γεγονός ότι βρέθηκε στις Βρυξέλλες από νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης για να έχει τη διεύθυνση της ελληνικής παρουσίας στο Εurogroup, ενώ παράλληλα εξυμνούσε την μεγαλειώδη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος!

Ο πρωθυπουργός θα έχει σειρά συναντήσεων με ηγέτες και Ευρωπαίους παράγοντες πριν τη σύνοδο, που είναι προγραμματισμένη για τη 1 μετά το μεσημέρι, αλλά δεν έχει προγραμματιστεί καμία συνάντηση με την Άνγκελα Μερκελ, παρά την επικοινωνία των δυο κυβερνήσεων.

Ο κ. Τσίπρας δεν πρόκειται να υποχωρήσει απο τις γνωστές κόκκινες γραμμές, που εχει θέσει, ενώ βλεπει τη σημερινή σύνοδο ως ευκαιρία για να αναλάβουν όλοι στην Ευρώπη τις ευθύνες τους, καθώς εκτιμά οτι δεν μπορεί να συνεχιστεί μια πολιτική που ειναι αδιέξοδη και καταστροφική για τις κοινωνίες.

Θα διαμηνύσει ωστόσο ότι αποδέχεται το βασικό ευρωπαϊκό πλαίσιο και ότι είναι διατεθειμένος να κάνει μεταρρυθμίσεις και να μην διολισθήσει σε πολιτικές που επιστρέφουν στα ελλείμματα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.