Ειδησεογραφικό site

Εμπόδια στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής – Σκληρή απάντηση Αλεξιάδη στους τραμπούκους κατά των ελεγκτών του ΣΔΟΕ

73

 

Δύο περιστατικά τα οποία δείχνουν περίτρανα ότι μόνο με… ρόδα δεν θα είναι στρωμένος ο -ούτως ή άλλως- δύσκολος δρόμος των Ελλήνων εφοριακών να πολεμήσουν τη φοροδιαφυγή συνέβησαν την Τετάρτη σε δύο νησιά.

Στη μια περίπτωση είχαμε τον προπηλακισμό ελεγκτών που πήραν εντολή να επισκεφτούν το πανηγύρι των Μαριτσών στη Ρόδο. Όλα ξεκίνησαν όταν η τριμελής ομάδα των εφοριακών εμφανίστηκε στον χώρο όπου γινόταν το πανηγύρι για να κάνει τους απαραίτητους ελέγχους.  Το πανηγύρι γινόταν από τον πολιτιστικό σύλλογο Μαριτσών, με αφορμή την θρησκευτική εορτή ξωκλησιού. Στον προαύλιο χώρο είχαν στηθεί περί τα 15 κιόσκια, αλλά και μικρά παραρτήματα άλλων καταστημάτων, για τα οποία ήταν υποχρεωτικό να υπάρχει σχετική άδεια από την εφορία. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σύλλογος αιτήθηκε απαλλαγή, η οποία δεν εγκρίθηκε, αλλά παρ’ όλα αυτά προχώρησε κανονικά στο πανηγύρι.

Το κλιμάκιο των ελεγκτών έφτασε στο εκκλησάκι το βράδυ της Τετάρτης και παρά τις αντιδράσεις, ξεκίνησε τους ελέγχους, από τους οποίους μάλιστα διαπιστώθηκαν πολλές παραβάσεις, καθώς για παράδειγμα πολλοί στους πάγκους δεν διέθεταν ταμειακές μηχανές.

Τότε, αντέδρασαν περίπου δέκα πολίτες, που φώναζαν με οργή προς τους ελεγκτές εκφράσεις όπως «θέλετε να σβήσετε τα ήθη και τα έθιμα», «αυτά είναι κόλπα της Τρόικας», κλπ.

Τελικώς οι ελεγκτές έφυγαν κανονικά όταν ολοκλήρωσαν τον έλεγχο, ενώ την Πέμπτη ο σύλλογος μετέβη στην εφορία και έκανε κανονικά έναρξη δραστηριότητας, καθώς το πανηγύρι είναι τριήμερο και συνεχίζεται. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το κλιμάκιο φοβήθηκε από την επίθεση των πολιτών και χρειάστηκε να επέμβει η αστυνομία.

Το περιστατικό έφτασε μέχρι το υπουργείο Οικονομικών, καθώς στην ομάδα των εφοριακών συμμετείχε και στέλεχος της Οικονομικής Αστυνομίας από την Αθήνα. ΑΠό την Αθήνα δόθηκε εντολή να σχηματιστεί δικογραφία και να επιληφθεί του θέματος η εισαγγελέας Πρωτοδικών του νησιού.

Οι τρεις εφοριακοί έδωσαν κατάθεση στο Αστυνομικό Τμήμα όπου μεταφέρθηκαν, όπως άλλωστε και ο αστυνομικός από την Οικονομική Αστυνομία. οι αστυνομικοί που σχημάτισαν -σύμφωνα με τις εντολές που πήραν- δικογραφία για παρεμπόδιση ελέγχων, έχουν καλέσει να δώσουν καταθέσεις όσοι μικροπωλητές βρίσκονταν στο σημείο και συνεχίζουν την προανάκριση, για να ταυτοποιήσουν αυτούς που προπηλάκισαν τα στελέχη του κλιμακίου.

Υπολογίζεται πως την Τετάρτη από το χώρο στο εκκλησάκι πέρασαν περίπου 2.000 άνθρωποι, ενώ την Πέμπτη όλα λειτουργούσαν νόμιμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των εφοριακών ήταν και ένας από τους τρεις της τοπικής ΔΟΥ που είχαν εκδιωχθεί και πάλι κακήν- κακώς από τα Μαριτσά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, όταν επιχείρησαν να κάνουν έλεγχο στον ιδιοκτήτη μιας επιχείρησης και εκείνος αρνήθηκε! Τότε, είχαν παρέμβει οι πελάτες του και είχαν εκδιώξει το κλιμάκιο από το κατάστημα, παρά τις συστάσεις αστυνομικού που κλήθηκε και ζήτησε από τον επιχειρηματία να συμμορφωθεί! Οι εφοριακοί αποχώρησαν, αλλά στην έκθεση ελέγχου που συνέταξαν ανέφεραν όσα είχαν συμβεί και ο ιδιοκτήτης του καταστήματος απειλείται με πρόστιμο ύψους 2.500 ευρώ για παρεμπόδιση φορολογικού ελέγχου. Παράλληλα, υποβλήθηκε μήνυση σε βάρος του και η υπόθεση βρίσκεται στην κύρια ανάκριση.

Εξαφάνισαν τα τραπεζοκαθίσματα στην Αίγινα!

Το δεύτερο περιστατικό συνέβη στον αγαπημένο προορισμό του τέως υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, την Αίγινα. Όπως συμβαίνει κατά κόρον σε κλειστές κοινωνίες, η προγραμματισμένη από κλιμάκιο του ΣΔΟΕ επίσκεψη στους ιδιοκτήτες των καφέ στο νησί έγινε από αιφνίδια γνωστή σε όλους. Έτρεξαν λοιπόν οι καταστηματάρχες να προλάβουν τις βέβαιες «καμπάνες» που θα έπεφταν από τους ελεγκτές και εξαφάνισαν από τα μαγαζιά τους όλα τα τραπέζια και τις καρέκλες ώστε να μην φαίνεται πόσα έχει «απλώσει» ο καθένας. Και ενδεχομένως κατά πόσον είχε υπερβεί τον αριθμό που προβλέπει η άδειά του. Όλοι σχεδόν οι καταστηματάρχες επιδόθηκαν σε μία επιχείρηση… απόσυρσης των καθισμάτων, τα οποία έκρυψαν όπου βρήκαν, στους πίσω δρόμους, με αποτέλεσμα οι τουρίστες να φτάνουν και να ψάχνουν απεγνωσμένα κάπου να καθίσουν και να μην βρίσκουν!

Έτσι, το κλιμάκιο του ΣΔΟΕ απλά πήγε, είδε και απήλθε, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Την Πέμπτη πια, που όλοι πια γνώριζαν ότι ο ΣΔΟΕ βρισκόταν στο νησί έκοβαν αποδείξεις και ήταν τυπικότατοι. Όλα τα τραπέζια είχαν τα προβλεπόμενα παραστατικά και τα πάντα κύλησαν μέσα σε νόμιμα πλαίσια…

Φοροδιαφεύγει το 50% των επιχειρήσεων στις τουριστικές περιοχές

Απίστευτα είναι τα στοιχεία από τους ελέγχους που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες σε επιχειρήσεις σε τουριστικές περιοχές, όπου αποδεικνύεται ότι η φοροδιαφυγή δεν είναι εξαίρεση, αλλά ο κανόνας.

Υπήρχαν μάλιστα περιοχές όπου η παραβατικότητα έφτανε και ξεπερνούσε το 54%, με τις περισσότερες παραβάσεις να αφορούν στη μη έκδοση φορολογικών στοιχείων.

Χαρακτηριστικό είναι πως στους 3.672 μερικούς επιτόπιους ελέγχους, από συνεργεία των ΔΟΥ και της Υπηρεσίας Ερευνών & Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων, από τις 3.620 επιχειρήσεις που «επισκέφθηκαν» οι ελεγκτές, διαπιστώθηκαν συνολικά 1.956 παραβάσεις σε 641 επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, στους 3.387 ελέγχους των ΔΟΥ, διαπιστώθηκαν 1.484 παραβάσεις σε 532 επιχειρήσεις, οι οποίες αφορούν σε ποσοστό 90% τη μη έκδοση, ή την ανακριβή έκδοση στοιχείων. Οι έλεγχοι επικεντρώθηκαν στους κλάδους της εστίασης, διασκέδασης και του τουρισμού. Παράλληλα, τα αποτελέσματα των ελέγχων φανερώνουν αυξανόμενη παραβατικότητα τις βραδινές ώρες.

Επιπλέον, από την Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων, έγιναν 285 έλεγχοι σε ισάριθμες επιχειρήσεις, από τις οποίες διαπιστώθηκαν 472 παραβάσεις σε 109 επιχειρήσεις. Οι έλεγχοι έγιναν στο κέντρο της Αθήνας, σε τουριστικές περιοχές της Αττικής, αλλά και σε δημοφιλείς προορισμούς, όπως η Σαντορίνη, η Ρόδος, η Εύβοια, η Χαλκιδική, η Αχαΐα, η Πρέβεζα, η Αιτωλοακαρνανία και η Λευκάδα.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.