Ειδησεογραφικό site

Συνεννόηση με την Τουρκία θέλει ο Τσίπρας για το ανεξέλεγκτο κύμα των προσφύγων

44

 

Σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα για τη διαχείριση του μεταναστευτικού πραγματοποιείται στο γραφείο της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου.

Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο αναπληρωτής υπουργός για Θέματα Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για το συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Τόσκας, ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας και η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Ο Αλέξης Τσίπρας πριν ξεκινήσει η σύσκεψη είπε πως το μεταναστευτικό είναι εξαιρετικά κρίσιμο θέμα για όλη την Ευρώπη. Τόνισε μάλιστα πως θα πρέπει να πάμε σε συνεννόηση με Τουρκία γιατί δεχόμαστε 2.000.000 πρόσφυγες.

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού
«Το θέμα της μετανάστευσης είναι εξαιρετικά κρίσιμο θέμα για όλη την Ευρώπη και όχι μόνο για εμάς. Θα φανεί εάν η αλληλεγγύη είναι ευχολόγιο και εξαντλείται στο δανεισμό με δυσμενείς όρους ή έχει πραγματική βάση.
Η Ελλάδα είναι σύνορο της Ευρώπης και δέχεται ροές τεράστιες και δη προσφυγικές. Θα φανεί πόσο υπάρχει προοπτική για την Ευρώπη της αλληλεγγύης ή αν ο καθένας θα κοιτάει τα σύνορά του.
Πρέπει να πάμε σε συνεννόηση με Τουρκία γιατί δεχόμαστε 2.000.000 πρόσφυγες.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση μέσα στην κρίση. Οι μεταναστευτικές ροές υπερβαίνουν τις δυνατότητες κρατικής υποδομής. Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να τους αντιμετωπίσουμε ως ανθρώπους από το υστέρημα των δυνατοτήτων μας αλλά χρειαζόμαστε την άμεση ανταπόκριση της ΕΕ».

 

Προηγούμενη ενημέρωση:

Τις εκρηκτικές διαστάσεις που έχει πάρει το πρώτο εξάμηνο το πρόβλημα με τους παράνομες μετανάστες σε όλη τη χώρα προσπαθεί τώρα να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση.Με αιχμή το άλυτο ακόμη πρόβλημα με τον καταυλισμό που έχει στηθεί στο Πεδίον του Άρεως η κυβέρνηση προσπαθεί όπως-όπως να κλείσει το ζήτημα αναζητώντας λύσεις που όμως δεν θα παραπέμπουν και σε επιλογές τύπου Αμυγδαλέζας, όπως ξεκαθάρισε η αρμόδια υπουργός Τασία Χριστοδουλοπούλου.Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι για σήμερα συγκαλείται σύσκεψη πέντε υπουργών υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την ώρα που αποκαλύπτεται ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει ούτε τα βασικά για την αντιμετώπιση του ζητήματος καθώς δεν έχει φρροντίσει ακόμα να συστήσει την αρμόδια αρχή διαχείρισης για τα 500 εκατομμύρια ευρώ κοινωτικών ενισχύσεων. Χρειάστηκε, μάλιστα, να υπάρξει δημόσια έκκληση του αρμόδιου ευρωπαίου επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου προκειμένου να ξεκολλήσουν οι διαδικασίες και να πάρουν μπροστά τα κυβερνητικά γρανάζια.Στη σύσκεψη στο γραφείο της Αναπληρώτριας Υπουργού για Θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου, στις 12:15 θα λάβουν μέρος ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο Αναπληρωτής Υπουργός για Θέματα Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, ο  Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας και η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη.Μετακομίζουν στον Ελαιώνα οι πρόσφυγες

Οι πρόσφυγες, πάντως, μετακομίζουν από το Πεδίον του Άρεως -όπου έχουν καταλύσει προσωρινά- στην περιοχή του Ελαιώνα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλέκος Φλαμπουράρης.

Ήδη, μάλιστα, από την Τρίτη συνεργεία εγκαθιστούν δίκτυο νερού και ρεύματος σε ένα χώρο περίπου 40 στρεμμάτων που έχει επιλεχθεί και ο οποίος βρίσκεται στα όρια του Δήμου Αθηναίων και σε απόσταση αναπνοής από κατοικημένες περιοχές και πιο συγκεκριμένα στην Αγ. Πολυκάρπου 89, στο Βοτανικό

Σύμφωνα με τον κ. Φλαμπουράρη, υπολογίζεται ότι έως τα τέλη της εβδομάδας ο προσφυγικός πληθυσμός από το Πεδίο του Άρεως θα έχει μεταφερθεί στη νέα προσωρινή δομή υποδοχής, όπου θα υπάρχει και συνδρομή φορέων και εθελοντικών οργανώσεων.

Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε και σύσκεψη κυβερνητικών και άλλων στελεχών υπό τον κ. Φλαμπουράρη για το προσφυγικό ζήτημα κατά την οποία, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Γραφείο του υπουργού Επικρατείας, ελέγχθηκε η πρόοδος των προετοιμασιών για την προσωρινή μετεγκατάσταση των προσφύγων από το Πεδίο του Άρεως στον Ελαιώνα και εξετάστηκε η πρόοδος της προετοιμασίας των μόνιμων δομών υποδοχής προσφύγων πανελλαδικά.

Στην ίδια ανακοίνωση το υπουργείο Επικρατείας υποστηρίζει  ότι «παρά την αδιαφορία και την ανεπάρκεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, την έλλειψη σχεδιασμού αναφορικά με το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα, καθώς και την επικοινωνιακή εκμετάλλευση για μικροπολιτικούς αντιπολιτευτικούς λόγους, η κυβέρνηση προχωρά αποφασιστικά στο σχεδιασμό της, για να δοθούν λύσεις μακροπρόθεσμου ορίζοντα».

Χριστοδουλοπούλου: Χωρίς ΜΚΟ και αλληλέγγυους τα πράγματα θα ήταν χειρότερα στο Πεδίον του Άρεως

Την Πέμπτη, πάντως, η αρμόδια υπουργός Τασία Χριστοδουλοπούλου προχώρησε σε ομολογία αδυναμίας διαχείρισης του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί στο Πεδίον του Άρεως με τους εκατοντάδες μετανάστες που έχουν μετατρέψει τον χώρο σε καταυλισμό.

«Αυτή τη στιγμή Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και αλληλέγγυοι καλύπτουν τα κενά του κράτους. Χωρίς αυτούς τα πράγματα θα ήταν χειρότερα», παραδέχθηκε η κυρία Χριστοδουλοπούλου.

Υποστήριξε δε, ότι η πρακτική «διαμονής» μεταναστών σε σκηνές μέσα σε πάρκα δεν είναι πρωτότυπη γιατί έτσι, όπως είπε γίνεται και στη Γερμανία. «To θεωρείτε πρωτότυπο να μένουν στις σκηνές στο Πεδίον του Άρεως; Στη Γερμανία έτσι μένουν οι μετανάστες» είπε στην πρωινή εκπομπή του MEGA.

Επιχειρώντας να απαντήσει στο γιατί άργησε η λύση από την κυβέρνηση για το θέμα παραδέχθηκε ότι «υπήρξε καθυστέρηση κινητοποίησης για να μην δώσουμε την εντύπωση ότι ο χώρος αυτός είναι μόνιμη λύση» εξηγώντας ότι ποτέ η καταστολή και η απομάκρυνση τους με τη βια από την αστυνομία δεν ήταν επιλογή για την κυβέρνηση.

Εξηγώντας, επίσης, γιατί δεν επιλέχθηκε μια λύση τύπου Αμυγδαλέζας η κυρία Χριστοδουλοπούλου είπε ότι ο χώρος αυτός είναι «χώρος κράτησης» ενώ αντίθετα ο χώρος του Βοτανικού «θα είναι ελεύθερος χώρος καθώς οι πρόσφυγες θα μπαίνουν και θα βγαίνουν ο,τι ώρα θέλουν».

«Δεν μπορούν οι άνθρωποι που έχουν μπει από τα νησιά και έχουν πάρει άδεια προσωρινής παραμονής να εγκλειστούν σε στρατόπεδο κράτησης, πρέπει να πάνε σε χώρους φιλοξενίας» συμπλήρωσε.

Όπως είπε χθες τοποθετήθηκαν πιλοτικά πέντε σπίτια στον χώρο στο Βοτανικό και ότι από σήμερα θα γίνει πλήρης ανάπτυξη όλων των σπιτιών με την χωρητικότητα να εκτιμάται στα 600 άτομα καθώς στο Πεδίον του Άρεως όπως είπε υπολογίζεται ότι μένει ένας σταθερός αριθμός που κυμαίνεται -με τις αφίξεις και τις αναχωρήσεις- γύρω στα 400 άτομα.

ΟΗΕ: Στους 124.000 ο αριθμός των προσφύγων στην Ελλάδα

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (HCR) τουλάχιστον 124.000 πρόσφυγες έχουν φθάσει στην Ευρώπη μέσω των ελληνικών συνόρων από τις αρχές του 2015.

Ειδικότερα, από τις αρχές του έτους έως τον Ιούλιο, έχουν καταμετρηθεί 124.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα και περίπου 98.000 πρόσφυγες στην Ιταλία. Κατά τη διάρκεια του ίδιου διαστήματος, περισσότεροι από 2.100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο, στην προσπάθεια να διέλθουν τα θαλάσσια σύνορα της Ευρώπης.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.