Ειδησεογραφικό site

Δικαστική νίκη-ορόσημο της Βρετανίας έναντι της ΕΚΤ

46

diethnes-dikastirio

Την πορεία της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς θέτει υπό αμφισβήτηση πλέον η απρόσμενη δικαστική νίκη της Βρετανίας που επηρεάζει την πολιτική της ΕΚΤ.

Το Λονδίνο δικαιώθηκε στην προσφυγή που έκανε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της «πολιτικής εγκατάστασης» των οίκων εκκαθάρισης της ΕΚΤ. Σύμφωνα με την τελευταία, οι οίκοι εκκαθάρισης, που ως επί το πλείστον έχουν έδρα στο City του Λονδίνου, θα έπρεπε να απομακρυνθούν και να εγκατασταθούν εντός της Ευρωζώνης προκειμένου να εποπτεύονται και να μειωθούν τυχόν συστημικοί κίνδυνοι για την χρηματοοικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης.

Ωστόσο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πήρε το μέρος της Βρετανίας και αποφάσισε να ακυρώσει «το πλαίσιο του Ευρωσυστήματος για την επίβλεψη, καθόσον επιβάλλει στους κεντρικούς αντισυμβαλλομένους που παρεμβαίνουν στην εκκαθάριση χρηματοπιστωτικών τίτλων υποχρέωση εγκαταστάσεως σε κράτος μέλος του Ευρωσυστήματος».

«Το Γενικό Δικαστήριο, διαπιστώνοντας ότι η υποχρέωση αυτή υπερβαίνει τα όρια της απλής επίβλεψης και αποτελεί μέρος της ρυθμίσεως της δραστηριότητάς τους, κρίνει ότι η ΕΚΤ δεν έχει την απαιτούμενη αρμοδιότητα προς ρύθμιση της δραστηριότητας των συστημάτων εκκαθαρίσεως τίτλων.» αναφέρει συγκεκριμένα, η δικαστική απόφαση.

«Η δικαστική απόφαση αποτελεί νίκη για την Βρετανία και το Λονδίνο όπου έχουν την έδρα τους ορισμένοι από τους μεγαλύτερους οίκους εκκαθάρισης του κόσμου, που διαχειρίζονται ιδιωτικές συμφωνίες αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων» σχολιάζουν οι Financial Times και συμπληρώνουν: «Η απόφαση ήταν απροσδόκητη και αποτελεί μεγάλη νίκη για τον υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν ο οποίος ξεκίνησε αυτή τη δικαστική μάχη γνωρίζοντας πλήρως ότι αρνητική απόφαση θα μπορούσε να επιφέρει σημαντική ζημιά στα συμφέροντα του City»

Τα σχόλια είναι κλειστά.