Ειδησεογραφικό site

«Όχι» στο αίτημα Τσίπρα για παράταση, λέει η Deutsche Bank – Αύριο αποφασίζει η ΕΚΤ για τον ELA

28

Την Κυριακή τελικά θα πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη μεταξύ της ΤτΕ και της ΕΚΤ καθώς ο Μάριο Ντράγκι περιμένει πρώτα το αποτέλεσμα του σημερινού Eurogroup προκειμένου να αποφασίσει πώς θα κινηθεί αναφορικά με τη στήριξη ή όχι του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Τραπεζικές πηγές ανέφεραν πως η πρόθεση είναι Δευτέρα και Τρίτη η ΕΚΤ να καλύψει τις τράπεζες. Ωστόσο το εάν θα λειτουργήσουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι συνάρτηση και άλλων παραγόντων, όπως του κλίματος που θα έχει διαμορφωθεί ως τη Δευτέρα, της ψυχραιμίας που θα επιδείξει το κοινό κτλ.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται και σενάριο να υποστηριχθούν οι ελληνικές τράπεζες σε συνδυασμό όμως με είδος περιορισμένων capital controls το οποίο θα επιτρέπει κάποιες κινήσεις αλλά θα αποκλείει το ενδεχόμενο εκροής μεγάλων χρηματικών ποσών. Ωστόσο προς το παρόν κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πολύ πιθανό.

Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφεραν τραπεζικές πηγές όλα θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις που θα λάβει το Eurogroup σήμερα καθώς και τις εντολές που θα δώσει η ΕΚΤ στην ΤτΕ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αυτό αναμένεται να γίνει σήμερα αργά το απόγευμα, οπότε οι αποφάσεις θα ληφθούν την Κυριακή μετά την τηλεδιάσκεψη Στουρνάρα – Ντράγκι και στη σύσκεψη με τους τραπεζίτες που θα ακολουθήσει.

Μόνοι μας από την Τετάρτη

Όπως ανέφεραν κοινοτικές πηγές δεν υπάρχει καμία περίπτωση να παραταθεί το πρόγραμμα πέραν της 30ης Ιουνίου, όπως ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση. Αυτό είναι πρακτικά αδύνατο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, γιατί η έγκριση του προγράμματος απαιτεί ψήφιση από τα ξένα Κοινοβούλια. Συνεπώς από την Τετάρτη είναι βέβαιον ότι θα μείνουμε μόνοι και η συζήτηση που είναι στο τραπέζι είναι εάν θα υπάρξει ELA τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Η απόφαση θα ληφθεί στο ΔΣ στην τηλεδιάσκεψη της ΕΚΤ που θα γίνει την Κυριακή και εφόσον ο κ. Ντράγκι θα έχει ακούσει τις απόψεις των κ.κ. Δραγασάκη και Τσακαλώτου που έχουν μεταβεί γι αυτό το λόγο στις Βρυξέλλες. Επίσης να σημειωθεί ότι όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, παρά τα όσα λέγονται, απόσυρση της πρότασης των δανειστών επίσημα τουλάχιστον δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή. Ωστόσο σημειώνει πως είναι πιθανόν να πάρει μία τέτοια απόφαση το Eurogroup που συνεδριάζει σήμερα στις 3 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος).

Η εκτίμηση της Deutsche Bank

Την ίδια ώρα η Deutsche Bank σε έκτακτη έκθεση της σήμερα τονίζει ότι οι Ευρωπαίοι πιθανόν να μην εγκρίνουν το αίτημα Τσίπρα για ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος ενώ η ΕΚΤ θα διατηρήσει τον ELA στα ίδια επίπεδα ή θα προχωρήσει επιθετικά σε “κούρεμα” στα collaterals.

Οι αναλυτές της επενδυτικής σημειώνουν ότι με το δημοψήφισμα τέθηκε και επισήμως το ερώτημα της “Παραμονής ή όχι της Ελλάδας στην Ευρωζώνη”.

 

Διαβάστε ακόμα:

Κρίσιμο ραντεβού Δραγασάκη-Τσακαλώτου με Ντράγκι-Την Τρίτη λεφτά τέλος για την Ελλάδα αν δεν λάβει απόφαση ο διοικητής της ΕΚΤ!

Τα σχόλια είναι κλειστά.