Ειδησεογραφικό site

Οι Έλληνες στις 5 Ιουλίου θα αποφασίσουν: Μέτρα ή Grexit…

27

Για μια απόφαση της κυβέρνησης που φαίνεται πως μπορεί να διχάσει τους Έλληνες, κάνει λόγο το πρακτορείο Bloomberg, σε ένα από τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματά του μετά την ανακοίνωση περί δημοψηφίσματος.

Στο ίδιο δημοσίευμα τονίζεται χαρακτηριστικά πως η μοίρα της Ελλάδας θα αποφασιστεί από τους ίδιους τους Έλληνες, με τη διαφορά πως το διακύβευμα, σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο, είναι πως η Ελλάδα στις 5 Ιουλίου, θα κληθεί να επιλέξει μεταξύ της αποδοχής των απαιτήσεων των δανειστών της ή μιας πιθανής εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, ένα «όχι» στο δημοψήφισμα πιθανώς θα αναγκάσει την ΕΚΤ να άρει τη στήριξη προς τις ελληνικές τράπεζες, ενώ ένα «ναι» θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές.

Το πολιτικό κλίμα προσθέτει, θα ενταθεί το επόμενο διάστημα, ιδίως εάν οι ουρές στα ATMs συνεπάγονται ένα bank run. Για αυτό το τελευταίο μάλιστα τόσο στο δημοσίευμα του Bloomberg, όσο και σε αρκετά άλλα διεθνή μίντια, γίνεται εκτενής αναφορά και το σχετικό φωτορεπορτάζ για τις πρώτες αντιδράσεις των πολιτών μετά το δραματικό διάγγελμα του πρωθυπουργού: «Μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος, σχηματίστηκαν ορισμένες ουρές στα ATMs των τραπεζών, παρά τις διαβεβαιώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι οι τράπεζες θα λειτουργήσουν κανονικά την Δευτέρα» επισημαίνει χαρακτηριστικά το Bloomberg.

cnn dimopsifisma
Σε ανάλογο τόνο κινείται και το CNN που γράφει πως η Ελλάδα ρισκάρει το μέλλον της, τη συμμετοχή της στο ευρώ.

«Η ελληνική κυβέρνηση πετάει την πρόταση των δανειστών, διακυβεύοντας το μέλλον της χώρας στο ευρώ», σχολιάζει το CNN, σημειώνοντας ότι αυτή η κίνηση βάζει ένα απότομο τέλος σε μία σειρά συζητήσεων με στόχο της εξεύρεση λύσης. «Αν η Ευρώπη δεν κάνει πίσω τις επόμενες ημέρες, η κίνηση σημαίνει σχεδόν με βεβαιότητα ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να πληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ την Τρίτη», συνεχίζει το αμερικανικό δίκτυο στην ιστοσελίδα του.

Την ίδια ώρα το γνωστό πολιτικό-οικονομικό blog Zerohegde αναφέρεται στην πιθανότητα ενός bank run χρησιμοποιώντας μάλιστα το σχετικό ρεπορτάζ και τις φωτογραφίες από τις ουρές που σχηματίστηκαν ξημερώματα στα ΑΤΜς του protothema.gr και της Καθημερινής. Με τίτλο: Είναι 2 τα ξημερώματα και οι Έλληνες ξενυχτούν στις ουρές μπροστά στις τράπεζες, το Zerohegde επιχειρεί να συνοψίσει τις δραματικές εξελίξεις των τελευταίων 24ωρων και καταλήγει γράφοντας: δείτε τις φωτογραφίες και τα συμπεράσματα δικά σας…

Τα σχόλια είναι κλειστά.