Ειδησεογραφικό site

Κρίσιμο ραντεβού Δραγασάκη-Τσακαλώτου με Ντράγκι-Την Τρίτη λεφτά τέλος για την Ελλάδα αν δεν λάβει απόφαση ο διοικητής της ΕΚΤ!

33

 

Tsakalotos-Dragi-DragasakisΟ Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχουν συνάντηση σήμερα, Σάββατο, με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, για το θέμα της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συγκάλεσε μια πρώτη σύσκεψη για να συζητηθούν οι εξελίξεις στην Ελλάδα, όμως η έκτακτη σύσκεψη των κορυφαίων στελεχών της ΕΚΤ θα γίνει την Κυριακή. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι κεντρικοί τραπεζίτες θα αποφασίσουν με τηλεδιάσκεψη για το ζήτημα της Ελλάδας.

Οι κύριοι Δραγασάκης και Τσακαλώτος αναμένεται να μεταφέρουν στον κ. Ντράγκι επιστολή του κ. Τσίπρα με την οποία ο πρωθυπουργός θα ζητά την ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος προκειμένου να μην ξεμείνει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από μετρητά μέχρι την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στις 5 Ιουλίου. Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε χθες τηλεφωνικά τον πρόεδρο της ΕΚΤ για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος. «Ενώ αύριο με επιστολή μου θα ζητήσω επισήμως από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους Θεσμούς ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος προκειμένου ο ελληνικός λαός να αποφασίσει ελεύθερος από πιέσεις και εκβιασμούς» τόνισε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του.

Την τελευταία εβδομάδα η ΕΚΤ ανανεώνει κάθε μέρα την ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα ενισχύοντας με επιπλέον ρευστό τις τράπεζες μέσω του μηχανισμού ELA (Emergency Liquidity Assistance). Στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την προηγούμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, ο Μάριο Ντράγκι είπε ότι μπορεί να διασφαλίσει την ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέχρι τις 30 Ιουνίου. Ο κ. Ντράγκι είπε στον κ. Τσίπρα ότι θα μπορεί να διασφαλίσει τις ελληνικές τράπεζες όσο η χώρα είναι σε πρόγραμμα, δηλαδή έως τις 30 Ιουνίου. Για τη συνέχεια και εφόσον δεν επιτευχθεί συμφωνία, ο κ. Ντράγκι δεν παρέσχε καμία εγγύηση.

Με δεδομένο ότι πολλοί υπουργοί Οικονομικών όπως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Ιρλανδός Μάικλ Νούναν έχουν ζητήσει να επιβληθούν capital controls είναι άγνωστο τι θα πράξει σήμερα ο πρόεδρος της ΕΚΤ αν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ζητήσουν να μπουν περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες.

Σημείωσε, δε, ότι κάνει και θα κάνει αυτό το διάστημα ό,τι μπορεί για τη σταθερότητα του εληνικού τραπεζικού συστήματος, αλλά ζήτησε να υπάρξε σύντομα συμφωνία.
Τι λέει το ΔΝΤ
Πάντως εκπρόσωπος του ΔΝΤ αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφαση για το δημοψήφισμα και ποια στάση θα τηρήσει το Ταμείο.

Ο κ. Δραγασάκης ενημέρωσε άμεσα και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, για την απόφαση του πρωθυπουργού.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.