Ειδησεογραφικό site

Γ. Πεταλωτής: «Ανοιχτοί στη συζήτηση με το ΠΑΣΟΚ» – Συνέντευξη στο «Καρφί

55

Tου Γιώργου Γερόπουλου

Την απόφασή τους να προχωρήσουν το εγχείρημα του Κινήματος Δημοκρατών και Σοσιαλιστών, παρά το συντριπτικό εκλογικό αποτέλεσμα, εκφράζει ο Γιώργος Πεταλωτής, εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος. Δηλώνει ανοιχτός σε μια πρόσκληση συζήτησης με τους πρώην συντρόφους του ΠΑΣΟΚ στα θέματα πολιτικής και παίρνει αποστάσεις από το εμφυλιοπολεμικό κλίμα ένθεν κακείθεν.

Το αποτέλεσμα σκληρό, εκτός Βουλής το ΚΙΔΗΣΟ. Από εδώ και πέρα πώς θα πορευτείτε;

Σίγουρα θα θέλαμε να εκπροσωπείται το Κίνημα στη Βουλή. Από την αρχή γνωρίζαμε όμως τις αντικειμενικές δυσκολίες. Ένας πολιτικός σχηματισμός είκοσι μόλις ημερών με ψηφοδέλτια αποτελούμενα ως επί το πλείστον από δυναμικούς υποψηφίους αλλά χωρίς μηχανισμούς και άλλου είδους στήριξη, χωρίς «μεγάλα ονόματα», απλώς με μεγάλη πίστη στις αξίες μας, ήταν δύσκολο να αντεπεξέλθει σε εκλογές πολύ μεγάλης πόλωσης. Παρ’ όλα αυτά, κοινή πεποίθηση όλων όσοι επιλέξαμε αυτό το «ξεβόλεμα» είναι ότι έχουμε ρόλο από την επόμενη ημέρα και πρέπει να προχωρήσουμε οργανωτικά και πολιτικά. Και αυτό ήδη κάνουμε.

Λάθος η στιγμή της αποχώρησης από το ΠΑΣΟΚ;

Δεν εκφραζόμασταν ούτε εμείς, ούτε τα χιλιάδες στελέχη και φίλοι που εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Ήταν μια σαφής πολιτική επιλογή και της ηγεσίας του να το εξαϋλώσει αλλά και δική μας να το εγκαταλείψουμε και να μην επιβραβεύουμε με την παραμονή μας την ηγεσία του. Είμαστε ειλικρινείς προς τον κόσμο μας και προχωρήσαμε στη δημιουργία του Κινήματος ώστε να σταματήσουμε την ασφυξία στον χώρο. Γι’ αυτό λέμε ότι εμείς τώρα ξεκινάμε.

Εσείς προσωπικά μετά τις εκλογές μήπως μετανοήσατε για την επιλογή;

Από τότε που ασχολήθηκα ενεργά με την πολιτική, στήριξα και στηρίζω τον χώρο μου. Ακόμη κι όταν διαφωνούσα έντονα, ποτέ δεν κρύφτηκα και επανειλημμένα μαζί με άλλους συντρόφους μου ζητούσαμε να σταματήσουν ο κυβερνητισμός και η άκριτη ταύτισή μας με τη Δεξιά. Δεν μας έδωσαν σημασία, δεν λογοδοτούσαν πουθενά. Αυτό δεν μπορούσα να το ανεχθώ και εγώ και κάνοντας τη συγκεκριμένη επιλογή θεωρώ ότι απελευθερώθηκα πολιτικά. Και χαίρομαι που συμμετέχω στο ξεκίνημα μιας μεγάλης και ειλικρινούς προσπάθειας που θα συμβάλει στην αναζωογόνηση της Κεντροαριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Κι ας είναι τα πράγματα δύσκολα.

Το Κίνημα εκτός Βουλής και το ΠΑΣΟΚ τελευταίο και καταϊδρωμένο. Σε αυτό το σκηνικό κατακερματισμού υπάρχουν περιθώρια σύγκλισης με τους πρώην συντρόφους σας από το ΠΑΣΟΚ;

Εμείς είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε, να δεχθούμε απόψεις και προτάσεις. Δεν μας αφορά το εμφυλιοπολεμικό κλίμα που κάποιοι καλλιεργούν ακόμη και σήμερα για να επιρρίψουν ευθύνες αλλού. Υπάρχουν άνθρωποι αγωνιστές, σοβαροί, που και οι ίδιοι διαπιστώνουν το αδιέξοδο, αλλά δεν πείστηκαν από το εγχείρημά μας. Είμαστε όμως στην ίδια πλευρά με αυτούς, καθώς και με όσους δεν αρκούνται σε παιχνίδια εξουσίας. Βάζουμε πάνω από όλα την πολιτική και εκεί υπάρχει πεδίο σύμπλευσης. Πάντα όμως πάνω σε ξεκάθαρες αρχές.

Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας πρέπει σε αυτή τη φάση να στηριχτεί από όλους στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας;

Εν αντιθέσει με τον κ. Τσίπρα, δηλώνουμε ότι στηρίζουμε κάθε εθνική προσπάθεια με σοβαρό και στοχευμένο περιεχόμενο. Δεν μένουμε στην πλήρη άρνησή του, όταν τον χρειαζόμασταν. Απαραίτητη προϋπόθεση να παρέχουμε όμως στήριξη, γνώση και εμπειρία είναι η σοβαρότητα της προσπάθειας. Ο κ. Τσίπρας, με τη συμμετοχή στην κυβέρνηση της ακραίας δημαγωγικής Δεξιάς, ξεκινάει άσχημα. Μένει να αποδείξει σύντομα αν θα συνεχίσει με διαφορετικό τρόπο ώστε να μη βάλει τη χώρα σε περιπέτειες, αλλά αντίθετα να συμβάλει σε σοβαρή δημοσιονομική διαχείριση με προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα. Αυτό θα είναι το κριτήριό μας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.