Ειδησεογραφικό site

Εύα Καϊλή: «Δεν είμαστε σούπερ μάρκετ…» – Συνέντευξη στο «Καρφί»

87

kaili1Toυ Γιώργου Γερόπουλου

Πρόσκληση προς τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα οποία διαχειρίστηκαν την παράταξη και την οδήγησαν στην απαξίωση, να κάνουν ένα βήμα πίσω, απευθύνει η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή και υπογραμμίζει ότι το συνέδριο θα είναι ανοιχτό σε «όλους όσοι παραπλανήθηκαν», αλλά το κόμμα «δεν είναι σούπερ μάρκετ να μπαινοβγαίνει όποιος θέλει».

Μήπως τελικά η βεντέτα Βενιζέλου-Παπανδρέου επέφερε στον χώρο την εκλογική απαξίωσή του;

Ήταν απογοητευτικά τα ποσοστά που λάβαμε στις εκλογές και για το εκλογικό αποτέλεσμα δεν έφταιγε μόνο η διάσπαση, αλλά τα λάθη δεκαετιών. Δεν μας φταίνε ούτε τα σύμβολα και φυσικά δεν είναι μόνο προσωπική η ευθύνη, αλλά ούτε και διάχυτη. Ο καθένας έχει την ευθύνη που του αναλογεί και πρέπει να γίνει συνειδητό πως με τα πολλά «εγώ» δεν πάμε μπροστά. Τα στελέχη που οδήγησαν την παράταξη σε διάλυση θα πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω από θέσεις πρώτης γραμμής για ένα διάστημα ώστε να αποσαφηνιστεί ποιος μπορεί να προσφέρει και ως απλός στρατιώτης στη δύσκολη ώρα. Άλλωστε, η διαχείριση της ήττας χρειάζεται ψυχραιμία. Να βάλουμε όλα τα ζητήματα στο τραπέζι, με αξιοπρέπεια και νέο ήθος, αλλά και σεβασμό στην κρισιμότητα της εποχής, να αποφασίσουμε για το ιδεολογικό και αξιακό μας πλαίσιο. Το αισιόδοξο είναι πως αναδείχθηκε μια δεξαμενή στελεχών, που άντεξαν με αξιοπρέπεια και υπευθυνότητα το βάρος αυτής της προσπάθειας και ξεχώρισαν στα πιο δύσκολα.

Συνέδριο για όλα με όλους, ακόμη και με όσους επέλεξαν άλλον δρόμο προεκλογικά;

Το συνέδριο είναι το ανώτατο όργανο του κόμματος. Ως όργανο ανοίγει θεσμικά διαδικασίες και φέρει το φορτίο για την επιλογή πολιτικών και οργάνων. Και το συνέδριο θα γινόταν μετά τις εκλογές έτσι και αλλιώς, με στόχο να συζητηθούν όλα τα θέματα, όπως και η ηγεσία. Η χρονική σειρά ήταν εκλογές και συνέδριο. Οι ανυπόμονοι που απαξίωσαν τόσο την παράταξη πριν τις εκλογές, χρειαζόταν να αποτύχουν εκλογικά για να καταλάβουν ότι δεν τους ανήκει; Χρειαζόταν να πληγώσουν και να διχάσουν; Τι κατάφεραν εκτός από το να περιγράψουν τις προσωπικές φιλοδοξίες τους και τις φιλοδοξίες των παρατρεχάμενών τους; Στην παράταξη ανήκουν όσοι δεν την πρόσβαλαν με τη στάση τους. Είμαστε ανοιχτοί σε όσους παραπλανήθηκαν, αλλά δεν είναι σούπερ μάρκετ να μπαινοβγαίνει όποιος θέλει. Ανήκει στα στελέχη της που έμειναν στα δύσκολα και εκείνα θα αποφασίσουν αν κάποιος σέβεται τις αρχές και τις αξίες που θέλουμε να εκφράσουμε και υπό ποιες συνθήκες και σε ποιο επίπεδο μπορεί να συμμετάσχει.

Πώς κρίνετε τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τη σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος;

Δεν μπορώ να προσδοκώ τίποτα από κυβερνητικά σχήματα που δεν κατανοώ, ειδικά όταν το μέτωπο των αντιμνημονιακών, που το χάραξε πρώτη η ΝΔ, τελικά δίχασε την ελληνική κοινωνία τόσο βαθιά, που στο όνομά του ψηφίζει ο κόσμος όχι για την ελπίδα, αλλά εκφράζοντας την αγανάκτησή του ακόμα μια φορά. Βλέπω όμως έναν νέο πρωθυπουργό (αν και όχι την πλειοψηφία της κυβέρνησης που ηλικιακά δεν βελτιώνει τον συνήθη μέσο όρο) και αυτό είναι μια καθαρή εντολή αλλαγής γενιάς από τους Έλληνες. Ας διαβάσουμε σωστά τα μηνύματα της κάλπης για να προχωρήσουμε στο μέλλον. Ξεκαθαρίζει σιγά σιγά το τοπίο… Ούτε κληρονόμοι, ούτε στελέχη κομματικού σωλήνα, ούτε επαναστάτες χωρίς αιτία, βολεμένοι ή γυρολόγοι.

Μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ κατέλαβε τον κοινωνικό χώρο της Κεντροαριστεράς;

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι προς το παρόν Κεντροαριστερά, όσο και αν διεκδικεί αυτόν τον χώρο, φιλοξενώντας στελέχη και ψηφοφόρους μας. Στην προσπάθεια να οικειοποιηθεί τις μάχες του ΠAΣOK, συμπεριέλαβε άλλωστε και στελέχη που ορισμένα από αυτά είχαν μεγάλες ευθύνες για την εξουθένωση των αντοχών των Ελλήνων από πολιτικές που με δική τους συμμετοχή χαράχθηκαν. Επιπλέον συμπεριλαμβάνει αντιευρωπαϊκές αριστερίστικες ομάδες και τελευταία είδαμε και να συνεργάζεται με αντιδραστικές αντιευρωπαϊκές δεξιές δυνάμεις. Το προοδευτικό ή το φιλοευρωπαϊκό δεν μπορεί παρά με σκληρή δουλειά και ρεαλισμό να το εκφράσει, όταν περάσει η φάση της προσωρινής έκφρασης μιας κοινωνικής δυσαρέσκειας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.