Ειδησεογραφικό site

Γιάνης Βαρουφάκης: Είναι απ’ όλα ή τίποτα;

148

baroufakisΗ αντισυμβατική και αντιφατική προσωπικότητα του πρώην υπουργού Οικονομικών

Εδώ και μερικά χρόνια, από τα πρώτες τηλεοπτικές εμφανίσεις, έως και την αρχή του 2015, οπότε ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών, ο Γιάνης Βαρουφάκης έγινε πρωταγωνιστής της πολιτικής σκηνής.

Η αντισυμβατική του συμπεριφορά του με το περίεργο στιλιστικό ντύσιμο, οι άπειρες παρεμβάσεις του σε όλα τα μέσα ενημέρωσης, σε όλη την υφήλιο, δημιούργησαν, όπως ήταν φυσικό, έναν μύθο (στην αρχή θετικό και αργότερα αρνητικό) γύρω από το όνομά του.

Η ιστορία που τώρα ξεδιπλώνεται, θα καταγράψει όλες τις πτυχές του φαινομένου. Όπως, όμως, ο ίδιος ομολόγησε μόλις προχθές στο Stern, φέρει στο DNA του αντιφατικά γονίδια, αν βέβαια αυτά μπορούν να επηρεάσουν την προσωπικότητα ενός ατόμου.

Φαίνεται όμως, ότι στην περίπτωση του Γιάνη, ενδεχομένως αυτό να ισχύει, γι’ αυτό και ο οικονομολόγος Βαρουφάκης βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση. Η μητέρα του –σύμφωνα με τα λεγόμενά του–, ήταν ακροδεξιά και ο πατέρας του φιλελεύθερος. Δεν αποκλείεται ένα τέτοιο μείγμα να δημιούργησε μια «εκρηκτική» προσωπικότητα, η οποία, πολλές φορές, φαίνεται να γνωρίζει πολλά κι άλλες τόσες να αποδεικνύεται ένα… τίποτα.

Το επικίνδυνο Plan Bαρουφάκη

Toυ Γιώργου Γερόπουλου

Το πως ένα asset, ένα κεφάλαιο για την κυβέρνηση της Αριστεράς μετατρέπεται σε «βαρίδι» για το Μαξίμου και σε έναν ανεξέλεγκτο παράγοντα της πολιτικής ζωής, που μπορεί να εμπλέξει τον πρωθυπουργό σε περιπέτειες, θα διδάσκεται σε λίγα χρόνια στις ακαδημαϊκές έδρες των πολιτικών επιστημών.

Για τον Γιαν(ν)η Βαρουφάκη πρόκειται, ο οποίος διαχειρίστηκε, ελέω Αλέξη Τσίπρα, την ελληνική οικονομία στην πιο κρίσιμη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και κατέληξε στην «εκκωφαντική» του πτώση. Όσα δε αποκαλύπτει(;) περί plan B, δημιουργούν σκιά στις πραγματικές προθέσεις του πρωθυπουργού.

Η τελευταία παράστασή του εδόθη ενώπιων ομάδας επενδυτών, λίγο μετά την αποπομπή του από το υπουργικό αξίωμα, και φέρει το όνομα «plan B-παράλληλο νόμισμα». Αυτό το επεξεργαζόταν ο ίδιος με ομάδα ειδικών, κατόπιν αμφίβολης εντολής του πρωθυπουργού. Το Μαξίμου γνωρίζει, όσο κανένας άλλος, το τι έχει συμβεί και ουδόλως το απασχολεί η δικαστική χροιά των αντιδράσεων, αφού αντιλαμβάνεται ότι τελικός στόχος του τέως υπουργού είναι ο πρωθυπουργός. Ο κ. Βαρουφάκης δεν συγχωρεί ότι η οριστική επιλογή του πρωθυπουργού για παραμονή στο ευρώ πάση θυσία, τίναξε στον αέρα όλο το διαπραγματευτικό παιχνίδι που είχε στήσει εδώ και έξι μήνες, αφήνοντας απροστάτευτη τη χώρα.

ΠΑΙΔΑΡΙΩΔΕΣ ΣΧΕΔΙΟ

Το ομολογούν όλοι οι στενοί συνεργάτες του τέως υπουργού, όπως ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Levy, Δ. Παπαδημητρίου, ο οποίος, σε ανύποπτο χρόνο, μιλώντας στην «Αυγή», είχε ταχθεί υπέρ του «βαρουφάκειου» συστήματος παράλληλου νομίσματος. Το ίδιο έκανε και ο συντονιστής της επίμαχης συζήτησης με τους ξένους επενδυτές, φίλος του τέως υπουργού, Νόρμαντ Λαμόντ, υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, την εποχή εξόδου της στερλίνας από τον Ευρωπαϊκό Mηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ERM), τον Σεπτέμβριο του 1992. Οπαδός κι αυτός της στρατηγικής Βαρουφάκη, που με αρθρογραφία υποστήριζε σε διεθνή έντυπα και φόρουμ.

Αν και τα φωτά της δημοσιότητας έχουν πέσει στην πολιτική αντιπαράθεση και τις δικαστικές πτυχές της υπόθεσης, η ουσία εξαντλείται στο πολιτικό σκέλος και κυρίως στο παιδαριώδες τού σχεδίου του τέως υπουργού.

Ο ίδιος και κατά την παράδοση καθηκόντων στον Ευάγγελο Τσακαλώτο είχε δώσει στίγμα των προθέσεών του, μόνο που περιέγραφε, όπως έκανε στους FT, ένα απλό σύστημα συμψηφισμού οφειλών και υποχρεώσεων προς το δημόσιο. Σύμφωνα με αυτό, μια επιχείρηση στην οποία οφείλει το κράτος, θα πιστώνεται με εικονικές μονάδες, με τις οποίες θα εξοφλεί έναν προμηθευτή της. Κι αυτός πάλι θα τις χρησιμοποιεί είτε για να εξοφλεί υποχρεώσεις του προς το δημόσιο, είτε για να πληρώνει τους εργαζομένους του. Κι όλα αυτά χωρίς να λαμβάνει υπόψη του ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος το θέμα της απόλυτης έλλειψης αξιοπιστίας του νέου «βαρουφάκειου» συστήματος συναλλαγών. Όπως και να το εκλάβουμε το όλο σχέδιο, είτε ως πλάνο ανάγκης είτε ως παράλληλο νόμισμα ή ως συνομωσία της δραχμής, προκαλεί γέλωτα και δείχνει την αφέλεια του εμπνευστή του.

«ΔΥΣΤΥΧΙΑ Η ΔΙΑΣΗΜΟΤΗΤΑ ΜΟΥ»

Η αφέλεια(;) του Γιάνη Βαρουφάκη ήταν εμφανής από τα πρώτα του βήματα στη δημόσια ζωή, όπως και οι ανακολουθίες του, με κορυφαία αυτή της ενασχόλησής του με την πολιτική.

Τον Απρίλιο του 2014 δηλώνει ότι δεν πρόκειται να ασχοληθεί με την πολιτική, διότι δεν θέλει να απομυζά τα λεφτά του ελληνικού λαού. Σε άρθρο του, τον Απρίλιο του 2012, στο Protagon γράφει: «Το φαντάζεστε να κατέβαινα στην πολιτική για να απομυζώ από το πτωχευμένο ελληνικό δημόσιο μισθό, ικανό για να συντηρώ την κόρη μου στους αντίποδες; Να έχω, δηλαδή, γίνει κι εγώ ένας βουλευτής, γραφειοκράτης, υπουργός που βασίζεται στα χρήματα του Μνημονίου για να ζει το παιδί του; Όχι φίλες και φίλοι. Έξω και πάλι έξω».

Μπορεί τώρα να εμφανίζεται ειλικρινής με τον εαυτό του, προς χάριν της πολιτικής, αλλά στην ώριμη νιότη του, τότε που το «έπαιζε» αγανακτισμένος, είχε δηλώσει στο «Ε» της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ: «Είναι δυστυχές ότι έγινα διάσημος, λέγοντας δυσάρεστα πράγματα. Η αναγνωρισιμότητά μου είναι συνδεδεμένη ιστορικά με μια κατρακύλα, με την κατρακύλα της Ελλάδας, ενώ αυτό δεν έχει καμία σχέση ούτε με την ποιότητά μου ούτε με τις δικές μου επιτυχίες ή αποτυχίες στον επιστημονικό τομέα».

ΕΛΕΓΕ ΚΑΙ… ΞΕΛΕΓΕ

Από τότε έως σήμερα χύθηκε πολύ μελανί και άπλετο τηλεοπτικό φως στα δρώμενα του Γ. Βαρουφάκη, ο οποίος ως υπουργός Οικονομικών ψεύδεται και αυτοδιαψεύδεται κυρίως μέσω του twitter, αξιοποιώντας το πάθος της δημοσιότητας μέσω των διεθνών εντύπων.

Μια ανθολογία των αυτοδιαψεύσεών του αρκεί για την εξαγωγή συμπερασμάτων:

*Στις 21 Μάιου, οι New York Times έγραψαν ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε σε δημοσιογράφο της αμερικανικής εφημερίδας ότι έχει ηχογραφήσει τις συνομιλίες που είχε με τους συναδέλφους του στο Eurogroup της Ρίγας. ΄Οταν ρωτήθηκε, απάντησε με τρεις λέξεις: «Παραμύθια, παραμύθια, παραμύθια».

*Στις 31 Μάιου, έγραψε στο twitter ότι «οι φήμες για την επικείμενη παραίτησή μου είναι για νιοστή φορά χοντροκομμένα πρόωρες».

*Στις 28 Ιουνίου, ο κ. Βαρουφάκης είπε στο BBC ότι εξετάζεται η πιθανότητα επιβολής περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες. Ο ίδιος έγραψε στο twitter πως τα capital controls και η νομισματική ένωση είναι δύο έννοιες ασυμβίβαστες.

*Στις 8 Ιουλίου, ο κ. Βαρουφάκης διέψευσε δημοσιεύματα «για δήθεν προετοιμασίες έκδοσης IOU για την πληρωμή μισθών και συντάξεων».

*Στις 13 Ιουλίου, σε συνέντευξή του στο βρετανικό περιοδικό New Statesman, αποκάλυψε ότι είχε ο ίδιος προτείνει στην κυβέρνηση την έκδοση παράλληλου νομίσματος (IOU)

*Τέλος, στις 16 Ιουλίου αποκαλύπτει το σχέδιό του σε διεθνείς επενδυτές.

ΤΟΝ ΚΑΡΦΩΝΟΥΝ

Όλοι αναρωτιούνται για το κόστος των επιλογών του συνολικά για τη χώρα. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος δήλωσε: «Είτε λειτούργησε ατομικώς είτε λειτούργησε επικοινωνώντας ή κοινωνώντας το σχέδιό του στον πρωθυπουργό ή σε άλλους, φαίνεται ότι ήξερε τις προθέσεις του ο Σόιμπλε και οι δανειστές, με συνέπεια τη σφοδρότητα των μέτρων».

Χαρακτηριστική και η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Δημοσίας Τάξεως, Γιάννη Πανούση, ο οποίος επεσήμανε: «Έτσι όπως καίει τον εαυτό του ο Βαρουφάκης, είναι σα να είχε και να έχει σχέδιο. Η διαφορά ανάμεσα στο σχέδιο και στον δόλο δεν είναι μεγάλη». Το πολιτικό θέμα για τον πρωθυπουργό είναι ότι η αρχική επιλογή του απέβη κοστοβόρος για τον ελληνικό λαό, ενώ την πληρώνει ήδη ο ίδιος.

Η «μοιραία» παρέα του Γιώργου που… μετακόμισε στον Αλέξη

«Πες μου τους φίλους σου να σου πω ποιος είσαι» αναφέρει η λαϊκή παροιμία και ταιριάζει γάντι στην περίπτωση Βαρουφάκη, αφού οι εξ Αμερικής φίλοι του τον ακολουθούν σε κάθε του βήμα και έχουν, κατά καιρούς, βρεθεί στα κέντρα λήψεων των αποφάσεων δυο πρωθυπουργών, του Γιώργου Παπανδρέου και του Αλέξη Τσίπρα.

Ο τελευταίος «καμένος» από την παρέα του Γιαν(ν)η είχε, μάλιστα, προειδοποιηθεί από τον πρώην πρωθυπουργό, στην πρώτη τους συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Τότε, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε προτρέψει τον Αλέξη Τσίπρα να πάψει να ακούει τους καθηγητές οικονομολόγους και να αντιμετωπίσει πιο πολιτικά τα τεκταινόμενα. «Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα» θα σκέφτεται τώρα ο πρωθυπουργός, ο οποίος εξαιτίας του κ. Βαρουφάκη συναγελάστηκε όλο το προηγούμενο διάστημα με έναν «εσμό» οικονομολόγων, οι οποίοι, για τους καλά γνωρίζοντες τον νομισματικό και χρηματιστηριακό «πόλεμο», θεωρείται ότι κινούνται με τις ακαδημαϊκές τους ιδιότητες στα όρια της πολιτικής εξουσίας, αξιοποιώντας πληροφορίες για το διεθνές οικονομικό γίγνεσθαι.

Η παρέα του έχει ως αφετηρία το Ινστιτούτο Levy και το Ώστιν του Τέξας, όπου θητεύει ως καθηγητής. Περιλαμβάνει τους γνωστούς και μη εξαιρετέους καθηγητές, Μάρτιν Λίμποβιτς, σύμβουλο της διαβόητης Mοrgan Stanley, Ζόζεφ Στίγκλιτς, Λέον Μπρόστειν. Από κοντά η κυρία Έλενα Παναρίτη, η οποία έχει αναστατώσει, κατά καιρούς, με τις απόψεις και τη συμπεριφορά της την ελληνική κοινή γνώμη και ω του θαύματος έχει βρεθεί και πολύ κοντά στο επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου, όταν ήταν πρωθυπουργός.

Σημαντική θέση, λόγω και της υπόθεσης του plan B και της μυστικής ομάδας του Γιάνη, κατέχει ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, ο οποίος μίλησε προσφάτως για την ιστορία του εναλλακτικού σχεδίου, αποκαλύπτοντας στοιχεία και λεπτομέρειες, «καίγοντας» τον φίλο του, κ. Βαρουφάκη.

Ιδιαίτερο κεφάλαιο αποτελεί ο νομπελίστας κ. Κρούγκμαν, ο οποίος υπερθεματίζει για το αδιέξοδο της ελληνικής κρίσης και του ενδεχόμενου διάλυσης της ευρωζώνης, προβλέποντας τον Αρμαγεδδώνα για την Ευρώπη.

Πρόσφατα, αφού ο Έλληνας πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η ευρωπαϊκή πορεία είναι αδιαπραγμάτευτη, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την κυβέρνηση Τσίπρα. Φίλος κοινός ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Ινστιτούτου Levy, σύζυγος της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου, ο οποίος είναι υπέρμαχος της εξόδου από το ευρώ και υπέρ ενός παράλληλου νομίσματος.

Η παγίδα της δημιουργικής ασάφειας

Η επεξεργασία του plan B ή εναλλακτικού σχεδίου, σε περίπτωση ασφυξίας και εξόδου της χώρας από το ευρώ, ήταν η τελευταία πράξη ενός καλοστημένου διαπραγματευτικού παιχνιδιού του Γιάνη Βαρουφάκη. Ο τελευταίος παρά τις σαφείς εντολές του προϊσταμένου του, Αλέξη Τσίπρα, επιχείρησε με δηλώσεις και πράξεις να καταστήσει το «σχέδιο ανάγκης» βασικό διαπραγματευτικό πλάνο για τη χώρα. Οπαδός της θεωρίας των παιγνίων, ο νεομαρξιστής οικονομολόγος ήταν οπαδός της άποψης της χρεοκοπίας εντός ευρωζώνης και εκβίασης των εταίρων έως το τέλος, προς εξαναγκασμό υποχώρησης. Ο τέως υπουργός Οικονομικών έπαιξε κυριολεκτικά τη χώρα στα ζάρια ή κατ’ άλλους σε ένα απίστευτο chicken game, αδιαφορώντας για τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις και κυρίως για το ενδεχόμενο να υπάρξει ανήκεστος βλάβη στα εθνικά συμφέροντα.

Το paln B ήταν το τελευταίο του χαρτί, αλλά για να το παίξει έως την υστάτη στιγμή, φρόντισε να «απογυμνώσει» τη χώρα και την κυβέρνηση από οποιαδήποτε δυνατότητα αντίδρασης. Καλά μελετημένη κίνηση, με προοπτική, ήταν η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και η λεγόμενη «δημιουργική ασάφεια». Ο διάδοχός του στο υπουργείο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ήταν ο πρώτος που δημοσίως εγκάλεσε τον προκάτοχό του, διότι με μεγάλη ευκολία υπέγραψε χωρίς να εξασφαλίσει και την εκταμίευση των χρημάτων, προβλέποντας χρηματοδοτική ασφυξία που οδήγησε και στα capital controls. Παρόμοια αντίδραση υπήρξε και από τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Κορωνάκη.

Ανάλογη παραδοχή υπήρξε και από τον πρωθυπουργό, ο οποίος με ευγενικό τρόπο «άδειασε» μετά από μήνες τον υπουργό, λέγοντας: «Κάναμε λάθη γιατί μας παραπλάνησαν, όπως συνέβη στις 18 του Φλεβάρη, όταν η ΕΚΤ πήρε μια απόφαση που δεν στέκει ηθικά και πολιτικά… Όταν θέσαμε, εγώ στον κύριο Ντάισελμπλουμ και ο κύριος Βαρουφάκης στο Eurogroup, το θέμα αυτό, πήραμε τη δέσμευση ότι θα αποκατασταθεί το λάθος αυτό. Το λάθος μας ήταν ότι πήραμε προφορική δέσμευση και όχι γραπτή».

Η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, η δημιουργική ασάφεια του κ. Βαρουφάκη και η μετέπειτα τακτική του να μην παρουσιάζει επουδενί λόγο κατάλογο μεταρρυθμίσεων, οδηγεί και τους πιο καλόπιστους στο συμπέρασμα ότι ο τέως «τσάρος της οικονομίας» ήταν ταγμένος στη στρατηγική της χρεοκοπίας και της πίεσης έως τελικής πτώσεως. Μόνο που από ολική κατάρρευση κινδύνεψε η χώρα και όχι οι εταίροι μας, οι οποίοι εφάρμοσαν στην πράξη τον εκβιασμό του Γιάνη αντεστραμμένο, όταν στο τέλος του προγράμματος, τον Ιούνιο, απείλησαν τον πρωθυπουργό με Grexit. Η συνέχεια γνωστή και επώδυνη για την ελληνική οικονομία.

ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ GATE

Ελέγχεται αν ΑΦαίΜαξε προσωπικά δεδομένα

Της Μαρίας Μιχαλοπούλου

Τα πάνω κάτω έφεραν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου τα όσα «ομολόγησε» σε οικονομικό φόρουμ, στις 16 Ιουλίου, ο Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας για το plan B του και τα σχέδια για παράλληλο νόμισμα και τραπεζικό σύστημα.

Τα τηλέφωνα πήραν «φωτιά», όπως και οι δηλώσεις του πολιτικού κόσμου που ζητούσαν την παρέμβαση της Δικαιοσύνης και έρευνα για το εάν έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις.

Το θέμα και ο χειρισμός του μετά τα δημοσιεύματα, αλλά και το ηχητικό ντοκουμέντο, προκάλεσαν δύο ευρύτατες συσκέψεις στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με επικεφαλής την εισαγγελέα Ευτέρπη Κουτζαμάνη και τη συμμετοχή αντεισαγγελέων του ανωτάτου δικαστηρίου αλλά και του Εφετείου. Ήδη, οι εισαγγελείς είχαν στα χέρια τους δύο μηνυτήριες αναφορές (του προέδρου του κόμματος «Τελεία» Απόστολου Γκλέτσου και του δικηγόρου Παναγιώτη Γιαννόπουλου), με τις οποίες ζητούσαν την παραπομπή του πρώην υπουργού στο ειδικό δικαστήριο για τα αδικήματα της απιστίας και της εσχάτης προδοσίας. Γι’ αυτές ο μόνος δρόμος ήταν η διαβίβασή τους στη Βουλή, σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Η ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ

Όμως, το δημοσίευμα της Καθημερινής και το ηχητικό ντοκουμέντο με την ομολογία Βαρουφάκη δεν μπορούσε να σταλεί στη Βουλή, καθώς δεν τα συνόδευε κάποια καταγγελία ή αναφορά. Οι εισαγγελείς είχαν δεμένα τα χέρια…

Την επόμενη ημέρα, ομάδα πέντε δικηγόρων στράφηκε με μηνυτήρια αναφορά της κατά της ομάδας «κρούσης» του Γιάνη Βαρουφάκη, εκείνων των προσώπων, δηλαδή, που φαίνεται ότι θα τον βοηθούσαν στην υλοποίηση του σχεδίου.

«Η αναζήτηση των όποιων ποινικών ευθυνών του πρώην υπουργού Οικονομικών ανήκει στην αρμοδιότητα της ελληνικής Βουλής. Όπως, όμως, προέκυψε από τα μέχρι σήμερα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, στις ενδεχόμενες πράξεις του υπουργού έχει συμμετοχή μία κλειστή ομάδα πέντε ατόμων της απόλυτης επιλογής του, τα οποία δεν ανήκουν στην κατηγορία των προσώπων του άρθρου 86 του Συντάγματος» λένε οι δικηγόροι, ζητώντας να ερευνηθεί, εάν έχουν διαπράξει τα αδικήματα της παραβίασης προσωπικών δεδομένων, της απόπειρας παραχάραξης νομίσματος, της παράβασης καθήκοντος αλλά και της εγκληματικής οργάνωσης.

«Τα ΑΦΜ κάθε φορολογούμενου πολίτη συνιστά δεδομένο προσωπικού χαρακτήρα. Ο υπουργός δεν εμπίπτει, καθοιονδήποτε τρόπο, στις διατυπώσεις του νόμου για την επεξεργασία των δεδομένων αυτών, ούτε ο ίδιος ούτε τα πρόσωπα για τα οποία μέχρι σήμερα υπάρχουν ενδείξεις συμμετοχής στην ομάδα κατάστρωσης του σχεδίου Β» συνεχίζουν οι δικηγόροι, τονίζοντας ότι το νόμισμα της χώρας αποτελεί κορυφαίο στοιχείο του Συντάγματος και πως οποιαδήποτε υπονόμευση του ευρώ ως νομίμου νομίσματος της χώρας προκαλεί κίνδυνο για την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος και την εθνική ασφάλεια.

Η ΒΟΥΛΗ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ

Νομικοί κύκλοι που τις τελευταίες ημέρες έχουν μελετήσει πολύ καλά το Βαρουφάκης Gate, τονίζουν με νόημα ότι «άλλες είναι οι ποινικές και άλλες οι πολιτικές ευθύνες. Οι τελευταίες μπορεί να αποδοθούν εύκολα, η στοιχειοθέτηση όμως ποινικών ευθυνών είναι άλλο πράγμα». Οι ίδιοι κύκλοι λένε ότι το αδίκημα της απιστίας ή της εσχάτης προδοσίας δεν μπορεί να σταθεί στην περίπτωση του Γιάνη Βαρουφάκη.

Το μόνο αδίκημα που «βλέπουν» εισαγγελείς και δικαστές είναι η παραβίαση προσωπικών δεδομένων, μόνο στην περίπτωση που κάποιος από τον κύκλο των συνεργατών του καταθέσει ότι είχε πάρει εντολή να αποκτήσει πρόσβαση στα ΑΦΜ των Ελλήνων πολιτών. Εάν, όμως, δεν είχε τελικά πρόσβαση σε αυτά τα στοιχεία, τότε δεν στοιχειοθετείται ούτε η απόπειρα παραβίασης των προσωπικών δεδομένων. Σε κάθε περίπτωση, εάν η εισαγγελική έρευνα, που διατάχθηκε την Τετάρτη για τα μη πολιτικά πρόσωπα, «σκοντάψει» στο όνομα του Γιάννη Βαρουφάκη, τότε και αυτή η δικογραφία θα πάρει τον δρόμο για τη Βουλή, η οποία θα αποφασίσει εάν θα κινήσει της διαδικασίες σε βάρος του «άτακτου» πρώην υπουργού.

Τα σχόλια είναι κλειστά.