Ειδησεογραφικό site

Στο πέταλο 1 Αυγούστου 2015

98

ΑΥΤΗ ΤΗ… δραχμή ποιος θα την πάρει; Όταν σύσσωμος σχεδόν ο ΣΥΡΙΖΑ διατεινόταν ότι η «πρώτη φορά Αριστερά» είναι σταθερά προσανατολισμένη στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, κανείς δεν φανταζόταν ότι θα «έσκαγαν» στη φόρα σενάρια επιστημονικής φαντασίας και θεωρίες συνωμοσίας βγαλμένες από κατασκοπικά μυθιστορήματα, με στόχο να επιστρέψουμε στη δραχμή, στην περίπτωση που «στράβωναν» οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους! Κι ενώ η υπόθεση Βαρουφάκη δεν έχει προηγούμενο, μας έρχονται στο μυαλό οι «θανατηφόρες» ατάκες τού πρώην υπουργού Οικονομικών για τον σύντροφο και συνάδελφό του Λαπαβίτσα. Γι’ αυτόν, ο Γιάνης έλεγε ότι είναι ένας οικονομολόγος που έκανε καριέρα στη δραχμή! Τουλάχιστον Γιάνη, αυτός τα έλεγε ξεκάθαρα, από την αρχή! Δεν είχε φτιάξει κρυφούς μηχανισμούς με την ομάδα του, έτοιμος να πατήσει ένα κουμπί και να πάμε… στη δραχμή!

ΤΙ ΝΑ ΠΕΙ κανείς για τον Βαρουφάκη πλέον; Που ανοίγει το στόμα του και όποιον πάρει ο χάρος; Είναι θέμα μόνο ναρκισσισμού; Πιστεύει ότι εκθέτοντας την κυβέρνηση, κάνει ζημιά στον Τσίπρα, που του… πήρε το υπουργείο; Νομίζει ότι την ώρα που ο ίδιος γίνεται διεθνώς περίγελος, δεν θα τον ακουμπήσει τίποτα, μόνο και μόνο επειδή όσα ο ίδιος λέει δημόσια, από εδώ και από εκεί, αν βγουν… παραέξω θα τα διαψεύσει; Ή έχει άλλα σχέδια; Πραγματικά σύντροφε Γιάνη, απάντηση δεν έχουμε! Στην περίπτωσή σου, η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά!

ΚΙ ΕΝΩ η δικαιοσύνη έστειλε το «φάκελο» Βαρουφάκη στη Βουλή – παρεμπιμπτόντως, σύντροφοι, μήπως ήρθε η ώρα πια να καταργήσετε αυτό τον νόμο της ντροπής, περί ευθύνης υπουργών, όπως μας είχατε τάξει;–, αποδίδοντας στον τέως ΥΠΟΙΚ το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της παραβίασης προσωπικών δεδομένων πολιτών, ο Λαφαζάνης έκανε φιέστες στα γήπεδα για το υπερήφανο «όχι» που… ζει και βασιλεύει! Κι από το «στηρίζω τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση», ασχέτως αν καταψηφίζω όσα μας φέρνει στη Βουλή, πέρασε, ως άλλος Λουδοβίκος, στο… «ο ΣΥΡΙΖΑ είμαι εγώ»!

ΘΑ ΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ, βέβαια, ότι ο Λαφαζάνης ανέκαθεν υποστήριζε το «όχι πάση θυσία στο ευρώ», με λίγα λόγια, μία συνέπεια την έχει. Ναι, μάλιστα, ωστόσο μια χαρά την είχε κάνει… γυριστή και ο κόκκινος Πάνος, όταν και αυτός διατεινόταν, αφού φυσικά είχε κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές, ότι η κυβέρνηση θα κρατήσει τη χώρα στο ευρώ, γιατί αυτή είναι η εντολή που έχει λάβει από τον λαό! Τώρα, πάντως, μετά και τη δική του απομάκρυνση από το υπουργείο, που ακολούθησε τα απανωτά του «όχι» στις κρίσιμες ψηφοφορίες της Βουλής, μιλάει πια ξεκάθαρα για επιστροφή στη δραχμή. Α, συγγνώμη σύντροφε Παναγιώτη, για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα θέλαμε να πούμε! Διότι το ζήσαμε κι αυτό, να βγάζει τον ηρωικό του λόγο στην εκδήλωση της Αριστερής Πλατφόρμας, μιλώντας για εθνικό νόμισμα, χωρίς να λέει τη λέξη «δραχμή» –είναι φαίνεται αυτό που λέμε «όχι κακές λέξεις»!– και παράλληλα, να τα… χώνει στον πρωθυπουργό, χωρίς να τον κατονομάζει!

ΤΟ ΘΕΜΑ είναι ότι η ρήξη στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πια δεδομένη. Και οι εξελίξεις που δρομολογούνται είναι γρήγορες – πιο γρήγορες από όσο προέβλεπε ίσως και ο ίδιος ο Τσίπρας. Παρόλα αυτά, ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να κλείσει τη συμφωνία με τους εταίρους, πριν τις 20 Αυγούστου. Υπάρχει άλλωστε και προηγούμενο. Τόσο η Ιρλανδία όσο και η Πορτογαλία πρώτα ψήφισαν μνημόνιο και εξασφάλισαν τη στήριξη της Ευρώπης και μετά πήγαν σε εκλογές. Ο Τσίπρας εξακολουθεί να μη θέλει κυβέρνηση ειδικού σκοπού, γι’ αυτό και, όπως έγραφε το «Καρφί» την προηγούμενη εβδομάδα, προτιμά να σπάσει το «απόστημα» στο κόμμα του και να πάει σε εκλογές απαλλαγμένος από τα εσωκομματικά «βαρίδια», όλα είναι πλέον ανοιχτά…

ΌΠΩΣ είπε, εξάλλου, σε συνέντευξή του την Τετάρτη «Στο κόκκινο», δεν έχει πια αμφιβολία ότι κάποιοι εκ των εταίρων ήθελαν πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, με λίγα λόγια δεν ήθελαν εξαρχής αυτή την κυβέρνηση. Και παρότι ό ίδιος ο Τσίπρας παραδέχθηκε δημόσια ότι η συμφωνία είναι πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση, πέταξε… τα καρφιά του ξανά στους διαφωνούντες και ειδικά στον Λαφαζάνη, λέγοντας πως αυτοί που μιλούν για ήττα της κυβέρνησης. είναι εκείνοι που θεωρούν ότι η επανάσταση θα νικήσει με… έφοδο στα θερινά ανάκτορα! Έφοδο ο Λαφαζάνης (σ.σ. στα αποθεματικά της Τράπεζας της Ελλάδας), κρυφές ομάδες και χάκινγκ στα προσωπικά μας δεδομένα ο Βαρουφάκης, δεν ξέρουμε πια σύντροφοι, από πού θα μας… έρθει κι από πού να φυλαχτούμε!

ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: ΝΑ ΣΕ ΚΑΨΩ ΓΙΑΝΗ, ΝΑ ΣΕ ΑΛΕΙΨΩ ΛΑΔΙ!

Σε διπλό ταμπλό παίζει τελευταία ο «κόκκινος Πάνος» – λέγε με και Λαφαζάνη! Από τη μία αδειάζει τον Βαρουφάκη για τα… κατασκοπικά παιχνίδια και από την άλλη παραπονιέται ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να ποινικοποιήσει το σχέδιο Β΄… Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι ουδέποτε ο Λαφαζάνης στήριξε τον Βαρουφάκη και τις διαπραγματικές του ικανότητες. Ωστόσο, τώρα αξιοποιεί την περίπτωση Βαρουφάκη, για να χτυπήσει ουσιαστικά τον Τσίπρα. Η ιστοσελίδα Iskra, που τον στηρίζει, μιλά ανοιχτά άλλωστε για τη ριζική πολιτική διαφωνία της με τη «γεμάτη αυταπάτες, παλινωδίες, αντιφάσεις και κωλυσιεργία, διαπραγματευτική τακτική που ακολούθησε ο Γιάνης Βαρουφάκης», όπως γράφει, αλλά «σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό»!

Η πλάκα είναι, πάντως, ότι ο Λαφαζάνης συνεχίζει να υποστηρίζει ότι δεν χτυπά τον Τσίπρα, αλλά… κατά βάθος –πολύ βάθος όμως– τον στηρίζει! Εξ ου, και όπως μας είπε στην εκδήλωση όπου έκανε αρχηγική εμφάνιση, παρότι η στάση του «όχι» προκάλεσε συντροφικά «μαχαιρώματα», εκείνος –λέει– έχει μάθει να μην επιδίδεται στο… σπορ των εσωκομματικών κατηγοριών! «Διότι ποιοι υποσκάπτουν τον πρόεδρο;», μας ρώτησε. «Εκείνος που υποδεικνύει ένα δρόμο συμβατό με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ή αυτοί που ανοίγουν δρόμο για τη μνημονιακή μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ;». Μην μας προκαλείς, σύντροφε Πάνο, γιατί μπορεί και να σου… απαντήσουμε!

Τα σχόλια είναι κλειστά.