Ειδησεογραφικό site

Βενιζέλος: Ετοιμάστε ψηφοδέλτια και για το 2015 είπε στα στελέχη του κόμματος-Στη Βουλή θα μιλήσω ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όχι ως αντικαταστάτης του Σαμαρά

42

Εγρήγορση ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το 2015, σε σύσκεψη με στελέχη που συμμετέχουν στην προσπάθεια συγκρότησης της Δημοκρατικής Παράταξης.

Συγκεκριμένα είπε ο κ. Βενιζέλος πως έχει πολύ μεγάλη σημασία «να οργανώσουμε τα ψηφοδέλτιά μας κατά τρόπο εφάμμιλο, με το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών και αυτό πρέπει να γίνει ήδη από τώρα για το 2016 αλλά ας είμαστε έτοιμοι και για το 2015».

Υπογράμμισε ότι ως παράταξη »στοχεύουμε στη διασφάλιση της πολιτικής και θεσμικής σταθερότητας με την εκλοή του Προέδρου της Δημοκρατίας», αλλά αυτό, πρόσθεσε «εξαρτάται από τη στάση των κομμάτων και των βουλευτών με απόλυτη διαφάνεια». Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την ελπίδα να επικρατήσει η εθνική υπευθυνότητα και σωσφροσυνη, αλλά, όπως είπε «πρεπει να είμαστε έτοιμοι και για την άλλη εκδοχή, να δώσουμε μια μάχη ενώπιον του εκλογικού σώματος».

Σημείωσε, δε, πως είναι απλοϊκή η προσέγγιση που λέει ότι αν αποτύχει η διαδικασία της προεδρικής εκλογής διαμορφώνονται οι προυποθέσεις ήττας της κυβέρνητικής πλειοψηφίας και νίκης της ετερόκλητης δήθεν αντιμνημονιακής αντιπολίτευσης. Και κατέληξε λέγοντας ότι οποιοι νομίζουν ότι τα πράγματα κρίνονται τόσο επιπόλαια κάνουν λάθος.

Κατά την έναρξη της σύντομη παρέμβασής του ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε τη βαθιά του λύπη στις οικογένειες των στρατευμένων παιδιών και διαβεβαίωσε πως η πολιτεία θα είναι στο πλευρό τους.

Επιπλέον σημείωσε ότι η εβδομάδα αυτή «έχει αποκτήσει πολύ μεγάλη κρισιμότητα λόγω της διπλής απόφασης της κυβέρνησης να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο αποφασίζοντας ότι η διαδικασία της εκλογής Προέδρου θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο, δίνοντας απάντηση σε ανεύθυνα και επιπόλαια σενάρια και παίρνοντας την πρωτοβουλία να ζητήσει την ανανέωση της εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνηση».

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως αυτό δεν έγινε για να «μετρήσουμε τους δεδομένους ψήφους των βουλευτών μας, αλλά για να καλέσουμε σε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση στην αντιπολίτευση ενώπιον του λαού».

Τέλος, σχετικά με την Δημοκρατική Παράταξη, είπε: «είμαστε απολύτως ανοιχτοί έτοιμοι να συζητήσουμε με τους πάντες ισότιμα».

Στη Βουλή θα μιλήσω ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όχι ως αντικαταστάτης του Σαμαρά

Απάντηση στην κριτική που δέχεται από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με τη διαδικασία συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη διάρκεια συνεδρίασης με στελέχη που θα συμμετέχουν στο ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης.

Ο κ. Βενιζέλος είπε πως στην Βουλή θα μιλήσει ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και όχι ως αντικαταστάτης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, στη θέση του οποίου αρχικά πρόκειται να μιλήσει ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης.

Αναφορικά με τις συνεργασίες και τις συμμαχίες ο κ. Βενιζέλος είπε ότι αφ’ ενός η ΝΔ έχει προσχωρήσει στη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ και αφ’ ετέρου πολλές φορές το ΠΑΣΟΚ έχει καλέσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία.

«Η προϋπόθεση είναι να υπάρχει αλήθεια και υπευθυνότητα», υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Δεν αποκλείουμε κανέναν, αυτοί μας αποκλείουν και μας λοιδορούν».

Ο κ. Βενιζέλος επίσης ανέφερε ότι το 95% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ διαφωνεί με τον τυχοδιωκτισμό και την επιστροφή στο παρελθόν που εξαγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Είπε, επίσης, ότι οι προσκλήσεις προς το Ποτάμι, τη ΔΗΜΑΡ και την Κίνηση που προετοιμάζει ο Σπύρος Λυκούδης είναι πάντα ανοιχτές, όμως πρόσθεσε: «Όπου προκαλούμαστε και όπου υπάρχει θέμα θα απαντάμε».

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συζήτηση ήταν κοινή η εκτίμηση ότι δεν χρειάζεται να αναλώνεται η προσπάθεια στο ποιοι άλλοι θα έρθουν, αλλά θα πρέπει να πέσει βάρος στις πολιτικές και προγραμματικές θέσεις.

Όσον αφορά στο οργανωτικό πλαίσιο του συνεδρίου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι δεν αποτελεί στόχο ένα συνέδριο μηχανισμών, συγκρουσιακό, αλλά ένα συνέδριο που θα μπορέσει ο καθένας ανοιχτά να προσέλθει για να διαμορφωθεί το προγραμματικό πλαίσιο από εδώ και πέρα.

Επιπλέον, αποφασίστηκε να συγκροτηθούν τρεις επιτροπές: Η μία που θα αφορά στο πρόγραμμα (με υπεύθυνο τον Κώστα Σκανδαλίδη), η άλλη στην αυτοοργάνωση και μία τρίτη στα κοινωνικά κινήματα. Η εθνική οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου θα έχει 400 άτομα και η γραμματεία αυτής 30.

Αποφασίστηκε, επίσης, να οργανωθούν τρεις εκδηλώσεις: Για το χρέος, για την αναθεώρηση του Συντάγματος και το ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος. Θα υπάρξουν και κλιμάκια του κόμματος με τη συμμετοχή υπουργών, βουλευτών και στελεχών που θα οργανώσουν συζητήσεις σε όλη την Ελλάδα, όχι μόνο με αντικείμενο ζητήματα εθνικού ενδιαφέροντος, αλλά και τοπικού.

Στην παρέμβασή του ο γραμματέας του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης εισηγήθηκε να δοθεί βάση στο προγραμματικό πλαίσιο με στόχο να γίνει το ΠΑΣΟΚ η τρίτη δύναμη απέναντι στην Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ. Τόνισε, επίσης, πως είναι σημαντικό το πρόσωπο που θα προταθεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας να είναι από τον προοδευτικό χώρο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.