Ειδησεογραφικό site

ΔΝΤ: Στο 2,9% η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2015 και μείωση της ανεργίας 23,8% – Στο 0,6% η ανάπτυξη για το 2014

44

Σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας το 2015 εν μέσω μη υποστηρικτικού περιβάλλοντος στη ζώνη του ευρώ καταδεικνύουν τα στοιχεία της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές (World Economic Outlook) που δόθηκαν σήμερα Τρίτη στη δημοσιότητα.

Το ΔΝΤ αναθεώρησε επί τα χείρω τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, ενώ εστιάζοντας στην ευρωζώνη υποστηρίζει πως η ΕΚΤ θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις επίμονες αποπληθωριστικές πιέσεις με απευθείας αγορές κρατικών ομολόγων και πως δεν θα πρέπει να υπάρξει πρόσθετη αυστηρή δημοσιονομική λιτότητα.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, που παρουσιάστηκε από τον επικεφαλής οικονομολόγο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρ στην Ουάσινγκτον, η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί το 2015 κατά 2,9%, έναντι ρυθμού ανάπτυξης 0,6% εφέτος.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να ενισχυθεί το επόμενο έτος και να διαμορφωθεί στο 0,3%, έναντι αποπληθωρισμού -0,8% στο σύνολο του 2014. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να παραμείνει πλεονασματικό, με το πλεόνασμα ωστόσο να μειώνεται από το 0,7% του ΑΕΠ εφέτος, στο 0,1% του ΑΕΠ το 2015. Θετικές είναι οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ και για την εξέλιξη της ανεργίας στη χώρα μας, εκτιμώντας πως θα διαμορφωθεί στο 25,8% στο σύνολο του 2014 για να μειωθεί στο 23,8% το 2015.

Πάντως, από την έκθεση του ταμείου προκύπτει πως οι αβεβαιότητες για την οικονομική ανάπτυξης της Ελλάδας το επόμενο έτος είναι πολλές, καθώς η ανάκαμψη της ευρωζώνης δεν είναι σταθερή και οι μεγάλες οικονομίες της ζώνης του ευρώ είναι αντιμέτωπες με σοβαρές αρρυθμίες.

Επί τα χείρω αναθεώρηση

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία του World Economic Outlook ο Ολιβιέ Μπλανσάρ τόνισε πως η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας συνεχίζεται, αλλά είναι αδύναμη και άνιση. Στο πλαίσιο αυτό, το ΔΝΤ αναθεώρησε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2014 στο 3,3%, έναντι 3,4% που ήταν η αρχική εκτίμηση που είχε κάνει τον Ιούλιο. Για το 2015 αναμένει πλέον αύξηση του παγκοσμίου ΑΕΠ κατά 3,8%, έναντι αύξησης 4% που ήταν η πρόβλεψη του Ιουλίου.

Η έκθεση του ΔΝΤ προσδιορίζει στο 0,8% την μέση ανάπτυξη στην ευρωζώνη το 2014 και στο 1,3% το 2015. Για την Γερμανία προβλέπεται ανάπτυξη 1,4% εφέτος και 1,5% το 2015, για την Γαλλία αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,4% το 2014 και κατά 1% το επόμενο έτος, ενώ στην Ιταλία αναμένεται ύφεση 0,2% το 2014 και ανάπτυξη 0,8% το 2015.

Για τις ΗΠΑ το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 2,2% εφέτος και 3,1% του χρόνου. Για την Βρετανία αναμένει ανάπτυξη 3,2% το 2014 και 2,7% το 2015. Για την Ιαπωνία εκτιμά πως το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 0,9% το 2014 και κατά 0,8% το 2015. Το Ταμείο τοποθετεί στο 7,4% την ανάπτυξη της Κίνας το 2014 και στο 7,1% για το 2015, ενώ προβλέπει πως η Ινδία θα αναπτυχθεί κατά 5,6% εφέτος και κατά 6,4% του χρόνου. Για τη Ρωσία αναμένει ισχνή ανάπτυξη 0,2% εφέτος και 0,5% το 2015.

Ο Μπλανσάρ τόνισε πως οι χώρες παγκοσμίως και ειδικά οι χώρες του ευρώ πρέπει να ασχοληθούν με την «κληρονομιά» της οικονομικής κρίσης και ειδικά με την υπερχρέωση και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας. Κατέδειξε δε ένα φαύλο κύκλο. Όπως είπε, «οι δυνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης αναθεωρούνται προς τα κάτω και οι χειρότερες προοπτικές με τη σειρά τους επηρεάζουν την εμπιστοσύνη, τη ζήτηση και την ανάπτυξη».

Αναφερόμενος στους γεωπολιτικούς κίνδυνους το στέλεχος του ΔΝΤ είπε πως έχουν γίνει πιο «σχετικοί». Ενδεικτικά ανάφερε πως αν και η ουκρανική κρίση έχει μετρήσιμες επιπτώσεις στις πληγείσες χώρες, δεν επέδρασε στα γειτονικά κράτη. Ομοίως, και η αναταραχή στη Μέση Ανατολή δεν επηρέασε πάρα πολύ τις τιμές ενέργειας.

Συστάσεις για την Ευρωζώνη

Επικεντρώνοντας στην Ευρωζώνη, ο Γάλλος επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, τόνισε πως η ανάπτυξη βρίσκεται σε στασιμότητα ακόμη και στον πυρήνα της ζώνη του ευρώ. Αν και αναφέρθηκε στα προβλήματα του Νότου, προσέθεσε πως η δυναμική της ανάπτυξης είναι χαμηλή σε όλες τις χώρες.

Αν και στην έκθεση του ΔΝΤ επισημαίνεται πως οι χρηματοπιστωτικές αγορές στην ζώνη του ευρώ έχουν παραμείνει ανθεκτικές, τα spreads βρίσκονται σε χαμηλά προ κρίσης επίπεδα και το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών έχει υποχωρήσει, ωστόσο υπογραμμίζεται πως οι επενδύσεις παραμένουν καθηλωμένες, ο χαμηλός πληθωρισμός επιμένει παρά τις παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο χρηματοοικονομικός κατακερματισμός (η διαφορά στο κόστος χρήματος) μεταξύ των επιχειρήσεων της ζώνης του ευρώ δεν έχει αντιμετωπισθεί, ενώ παρά την πρόοδο στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων, τα «βαθιά ριζωμένα» εμπόδια στην παραγωγικότητα και στην ανταγωνιστικότητα εξακολουθούν να υφίστανται.

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Ολιβιέ Μπλανσάρ προειδοποίησε πως οι μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη δεν πρέπει να σταματήσουν. Όπως τόνισε, τα χαμηλά spreads των κρατικών ομολόγων της ζώνης του ευρώ δείχνουν ότι η δημοσιονομική εξυγίανση των τελευταίων ετών έχει οδηγήσει τους επενδυτές να πιστεύουν ότι οι τρέχουσα δημοσιονομική κατάσταση στην ευρωζώνη είναι βιώσιμη, αλλά «αυτή η αξιοπιστία, η οποία αποκτήθηκε με ακριβό τίμημα, δεν πρέπει να απειληθεί».

Πάντως, το ΔΝΤ θεωρεί πως από μόνη της η δημοσιονομική πολιτική δεν μπορεί να κάνει πολλά εάν δεν στηρίζεται από μια επεκτατική νομισματική πολιτική. Χαρακτηριστικά στην έκθεση του Ταμείου αναφέρεται πως ο πληθωρισμός της ευρωζώνης θα παραμείνει στο εγγύς μέλλον αρκετά κάτω από το μεσοπρόθεσμο στόχο της σταθερότητας των τιμών της ΕΚΤ (2%) και πως ως εκ τούτου η νομισματική και δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να ανταποκριθούν και να αντιμετωπίσουν τις αποκλίνουσες προοπτικές ανάπτυξης και τον χαμηλό πληθωρισμό.

Στο πλαίσιο αυτό το ΔΝΤ διατυπώνει τις εξής «προτροπές» προς την ευρωζώνη:

Αν η προοπτική του πληθωρισμού δεν βελτιωθεί η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι πρόθυμη να κάνουν περισσότερα, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς κρατικών περιουσιακών στοιχείων (QE).

Η δημοσιονομική πολιτική η οποία είναι μόνον ελαφρώς περιοριστική το 2014-2015 για τη ζώνη του ευρώ ως σύνολο, δεν θα πρέπει να γίνει ακόμη πιο αυστηρή σε περίπτωση αρνητικών εκπλήξεων ανάπτυξης.

Μεσοπρόθεσμα, το δημόσιο χρέος σε ορισμένες χώρες θα πρέπει να μειωθεί σε πιο διατηρήσιμα επίπεδα.

Η Γερμανία θα πρέπει να προχωρήσει στην αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, π.χ. για την αναβάθμιση και τη συντήρηση των υποδομών μεταφοράς.

Πηγή: in.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.