Ειδησεογραφικό site

Ελληνικό διάβημα διαμαρτυρίας για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

37

Διάβημα διαμαρτυρίας κατέθεσε η Αθήνα στον πρεσβευτή της Τουρκίας για την έκδοση «της παράνομης τουρκικής οδηγίας Navtex» για διενέργεια ερευνών από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros σε περιοχές της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και« για την ένταση που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της στην περιοχή».

Το διάβημα κατέθεσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Αναστάσιος Μητσιάλης.

Τη Δευτέρα ο Αντώνης Σαμαράς είχε μιλήσει τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, ενώ τηλεφωνικές επικοινωνίες τόσο με τον κ. Ανασασιάδη, όσο και με τον κύπριο ΥΠΕΞ είχε και ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Από την πλευρά του, «απαράδεκτο γεγονός» θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ την προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης να αμφισβητήσει τα νόμιμα και διεθνώς αναγνωρισμένα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης (ΑΟΖ).

Σε δήλωσή του, ο Κώστας Ήσυχος, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνος του ΣΥΡΙΖΑ για την εξωτερική πολιτική και την άμυνα, επικρίνει τη στάση της Τουρκίας και τονίζει ότι η πρακτική της κλιμάκωσης της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας, σε μια ήδη άκρως τεταμένη και εύφλεκτη περιοχή, σε βάρος την Κυπριακής Δημοκρατίας, συναντά μια απαράδεκτη ανοχή, μέχρι στιγμής, των μόνιμων μελών του ΟΗΕ αλλά και των ηγετικών κύκλων της ΕΕ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει ο κ. Ήσυχος, «για ακόμα μια φορά δηλώνει την ενεργή συμπαράστασή του στον κυπριακό λαό, το ΑΚΕΛ, τις αριστερές, προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου, που μάχονται για μια διζωνική, δικοινοτική ομόσπονδη Κύπρο, με μία κυριαρχία και μία υπηκοότητα, ανεξάρτητη, ελεύθερη, χωρίς στρατούς κατοχής και ξένες βάσεις, χωρίς ΝΑΤΟϊκές δεσμεύσεις και εμπλοκές».

Τα σχόλια είναι κλειστά.