Ειδησεογραφικό site

Βάσια Τριφύλλη στο «Κ» «Αριστερά ή Δεξιά, η φιλία ειναι φιλία»

130

Της Δέσποινας Καραγιαννοπούλου

«Η φιλία είναι φιλία. Έχω βγάλει από μέσα μου τον εμφύλιο πόλεμο» λέει στο «Καρφί» η αγαπημένη ηθοποιός Βάσια Τριφύλλη, τονίζοντας ότι, αν και αριστερή, άνθρωπος της καρδιάς της είναι ο Νικήτας Κακλαμάνης. Χαμογελαστή και έξω καρδιά, μας μίλησε για τα νέα της επαγγελματικά σχέδια στο σανίδι, για τις φετινές εξωτικές διακοπές της στην Αθήνα, για λατρεμένους συνεργάτες του παρελθόντος, όπως ο Θανάσης Βέγγος, αλλά και για τον πρωθυπουργό της χώρας, το παλικάρι, όπως λέει, που ξέρει καλά.

Είναι συνειδητή επιλογή η αποχή σας από την τηλεόραση;

Απέχω περίπου 15 χρόνια από την τηλεόραση και αυτό δεν είναι προσωπική επιλογή. Τι θέλω να πω: ότι οι καναλάρχες μάλλον με φοβούνται, διότι δεν έχω μόνο πολιτικές απόψεις, αλλά και τις εκφράζω. Αυτό δεν αρέσει σε πολλούς. Όμως, από την άλλη δεν μπορώ να κάνω κάτι και σίγουρα δεν έχω σκοπό να προσβάλω κάποιον.

Στο θέατρο όμως παίζετε όλα αυτά τα χρόνια. Ετοιμάζετε κάτι καινούριο;

Θα έλεγα ότι έχω πιο έντονη παρουσία. Τελευταίως έπαιξα στο έργο «Συμπέθεροι από τα Τίρανα» με πολύ μεγάλη επιτυχία. Είμαι ενθουσιασμένη, γιατί σε λίγο θα ξεκινήσουμε την προετοιμασία για μια νέα δουλειά, στην οποία πιστεύω πολύ. Θα παίξω στο «Γιοφύρι της Άρτας», ένα έμμετρο δεκαπεντασύλλαβο έργο του Λεωνίδα Τσίπη. Εγώ θα παίξω την γυναίκα του Πρωτομάστορα. Το έργο ουσιαστικά είναι η Ελλάδα, που ως θηλυκό τη θέλουν όλοι, την τραβάνε όλοι, τη βιάζουνε όλοι. Οι παραστάσεις θα γίνουν στο «Γυάλινο Θέατρο».

Πόσα χρόνια είστε στον χώρο του θεάματος, κ. Τριφύλλη;

Περίπου 43 χρόνια. Καταρχήν σπούδασα στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου (1969). Η πρώτη μου εμφάνιση έγινε με τον θίασο των Κώστα Βουτσά, Μάρως Κοντού και Νίκου Ρίζου (1969 – 1970), ενώ στον κινηματογράφο έκανα την πρώτη μου εμφάνιση το 1970 με την ταινία «Ο δασκαλάκος ήταν λεβεντιά». Από τότε είχα πολλές συμμετοχές σε ταινίες στο πλευρό του Θανάση Βέγγου, όπως «Ο παλαβός κόσμος του Θανάση», «Ο φαλακρός μαθητής» κ.ά., ήμουν σχεδόν μόνιμη παρτενέρ του Χάρρυ Κλυνν, χάρισα τη φωνή μου στη μεταγλώττιση της ταινίας «Μάγια, η μέλισσα», ενώ στην τηλεόραση ξεχώρισε η συμμετοχή μου στους «Αυθαίρετους» (1989).

Υπήρξατε συμπρωταγωνίστρια δίπλα σε ιερά τέρατα του θεάματος. Τι θυμάστε από αυτούς;

Βέγγος, Καρακατσάνης, Χατζηχρήστος… Άνθρωποι που ό,τι και να πεις είναι πολύ λίγο. Υπήρξαν λατρεμένοι συνεργάτες και πάντα τους αντιμετώπιζα με σεβασμό. Θυμάμαι πόσο προσεγγίσιμος ήταν ο Βέγγος. Πάντα εκεί για τα προβλήματα των άλλων. Τώρα βέβαια εγώ ως παλιοπερήφανη και εγωίστρια δεν του φορτωνόμουνα. Ο Χατζηχρήστος από την άλλη, όσο του έλειπε σε μπόι και ανάστημα, τόσο είχε σε γοητεία. Γοήτευε όλα τα θηλυκά. Ο Καρακατσάνης ήταν ο άνθρωπος που πάντα είχε να σου πει κάτι καλό για να σε ανεβάσει.

Έχετε μονίμως το χαμόγελο στα χείλη. Τι είναι για σας το γέλιο;

Η κόντρα στην κόντρα μου. Με το γέλιο κάνω την τούμπα μου, όταν την έχω ανάγκη.

Θα πάτε φέτος διακοπές;

Δεν νομίζω, αν και έχω τη δυνατότητα να πάω στις Μηλιές στον Βόλο. Όπως φαίνεται, θα μείνω στο σπίτι μου, που βρίσκεται στην περιοχή του Κάραβελ. Το θετικό είναι ότι είμαι μερακλού και οι βεράντες μου είναι γεμάτες πράσινο και λουλούδια. Είναι τόσο όμορφα που καθημερινά βρίσκομαι με παρέα από φίλους, που είναι αυτοί τρελαμένοι με το πράσινο και τις μυρωδιές του.

Πόσο σημαντική είναι για σας η φιλία;

Η φιλία είναι έρωτας. Έχει διαχρονική αξία και δεν θα μπορούσα να μην έχω φίλες και φίλους. Στο τραπέζι του σπιτιού μου υπάρχει μόνιμα στερεωμένο ένα χαρτάκι από φίλη που λέει «νιώθω σιγουριά και ασφάλεια σε κάθε περίπτωση». Εγώ δεν δίνω συμβουλές παρά μόνο αν μου ζητηθεί.

Ως αριστερή λοιπόν είστε φίλη και με κομματικούς σας αντιπάλους;

Η φιλία είναι φιλία. Έχω βγάλει από μέσα μου τον εμφύλιο πόλεμο. Πολύ φίλος μου είναι ο Νικήτας Κακλαμάνης. Είναι ο άνθρωπος της καρδιάς μου. Είναι ο άνθρωπος που συμμετείχε στην ομάδα που με χειρούργησε στο Αρεταίειο Νοσοκομείο. Όταν αποφάσισα να συμμετάσχω στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού του «Αθήνα, Πόλη της Ζωής μας» είχα βάλει πάνω τη φιλία μας. Θυμάμαι που του έλεγα ότι, όταν είναι να ψηφιστεί κάτι για το οποίο θα είμαι αντίθετη, θα βρίσκομαι στην τουαλέτα. Υπέροχος άνθρωπος ο Νικήτας.

Και φτάσαμε στην πρώτη φορά που η Ελλάδα έχει αριστερή κυβέρνηση. Πώς σας φαίνεται;

Καταρχήν θα ήθελα να πω ότι η πολιτική αυτή εξέλιξη δεν άρεσε σε κανέναν, ούτε στην Ελλάδα ούτε στο εξωτερικό, για να μην κρυβόμαστε και πίσω από το δάκτυλό μας. Μάλιστα έγιναν και πολλά μέχρι πρότινος για να πέσει αυτή η κυβέρνηση, κάτι που δεν συνέβη προς δυσαρέσκεια πολλών.

Ο Αλέξης Τσίπρας, που ηγείται αυτής της κυβέρνησης, είναι ένα παλικάρι που έχει περάσει μέσα σε αυτό το διάστημα, από την εκλογή του δηλαδή έως σήμερα, του… λιναριού τα πάθη. Ακόμη και οι φωτιές που σκάνε όλες μαζί θεωρώ ότι είναι ένα οργανωμένο σχέδιο για να πέσει η κυβέρνηση. Όμως αυτό δεν θα γίνει. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει κληθεί να βγάλει τη χώρα και τους Έλληνες από το τούνελ που βρίσκονται την τελευταία εξαετία.

Συγκαταλέγεστε σε αυτούς που ξέρουν καλά τον Αλέξη Τσίπρα. Πείτε μας κάποια πράγματα για αυτόν…

Πιστεύω ότι ο Αλέξης δεν έχει παρωπίδες. Ξέρει να ελίσσεται και έχει αγνές προθέσεις για το μέλλον της Ελλάδας και των Ελλήνων. Κανείς δεν μπορεί να του προσάψει ότι έχει φάει λεφτά, όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Είναι ένα σεβαστικό παιδί, που έχει κάνει την υπέρβαση, δείχνοντας σε όλους, τόσο εντός όσο και εκτός των ελληνικών τειχών, ότι η Ελλάδα, αν και μικρή χώρα, έχει φωνή, την οποία μπορεί να υψώσει για να προασπίσει το συμφέρον και το δίκιο της.

Τα σχόλια είναι κλειστά.