Ειδησεογραφικό site

Αβραμόπουλος for President – Το παρασκήνιο για το νέο πρόεδρο – Ρεπορτάζ στο «Καρφί»

86

Του Γιάννη Χρηστάκου

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα είναι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ο επόμενος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στις 13 Φεβρουαρίου. Μετά από έντονο παρασκήνιο και μυστικές διαβουλεύσεις, στις οποίες συμμετείχαν ο Αλέξης Τσίπρας, ο Κώστας Καραμανλής (που είχε δεχθεί και αυτός παλαιότερα πρόταση), ο ίδιος ο Αβραμόπουλος, ο Β. Μεϊμαράκης και τελικώς ο Αντώνης Σαμαράς, ο κύβος ερρίφθη. Το πρόσωπο που αναζητούσε ο πρωθυπουργός από την Κεντροδεξιά για να ισορροπήσει την εκλογή της κυβέρνησής του και να κάνει ταυτόχρονα άνοιγμα στον μεσαίο χώρο βρέθηκε και τώρα απλώς θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις, με τον Αντώνη Σαμαρά να πείθεται από τα στελέχη του κόμματός του ότι δεν υπάρχει λόγος να επιμένει άλλο στην υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα, αφού έτσι θα υπήρχε διχασμός στην ήδη τραυματισμένη παράταξή του.

Μάλιστα ο Σαμαράς τηλεφώνησε στον Αβραμόπουλο στα μέσα της εβδομάδας και του ανακοίνωσε ότι δεν έχει αντίρρηση να είναι εκείνος ο επόμενος ένοικος της Ηρώδου του Αττικού για τα επόμενα πέντε χρόνια. Ο Δ. Αβραμόπουλος ανακουφίστηκε από το τηλεφώνημα αυτό, αφού το περίμενε πολύ και γνώριζε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ, μέχρι τη στιγμή που τον κάλεσε, είχε αντιρρήσεις όσον αφορά την επιλογή Τσίπρα στο πρόσωπό του.

ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΣ Ο ΔΗΜΑΣ

Τις αμέσως επόμενες μέρες, θα υπάρξει και ανακοίνωση του έτερου αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας Σταύρου Δήμα, ο οποίος πάντως έχει ήδη ενημερωθεί για τις αποφάσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας και έχει εκφράσει την πρόθεση να μη συμμετάσχει στη διαδικασία, εφόσον υπάρχει άλλος υποψήφιος και μάλιστα από το κόμμα του. Ο Δήμας πάντως είχε αποφασίσει να αποσυρθεί ακόμη και αν ήταν πάλι ο εκλεκτός της ΝΔ, εφόσον υπήρχε άλλη υποψηφιότητα. Από τον ΣΥΡΙΖΑ στελέχη που βρίσκονται κοντά στον Αλέξη Τσίπρα επισημαίνουν ότι και ο Σταύρος Δήμας θα μπορούσε να βρίσκεται μέσα στα πρόσωπα που εξέταζαν για την πρότασή τους, αλλά δυστυχώς, όπως λένε, τον «έκαψε» ο Αντώνης Σαμαράς.

Το παρασκήνιο που οδήγησε, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Καρφιού», στην υποψηφιότητα Αβραμόπουλου είναι πλούσιο και έντονο, καθώς εκτυλίχθηκε σε συνθήκες δύσκολες για τη Νέα Δημοκρατία, ενώ το περιβάλλον για να γίνουν νηφάλιες συζητήσεις δεν ευνοεί θετικές σκέψεις.

 

ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ

Η αλήθεια είναι ότι στις σκέψεις του Τσίπρα ο Δ. Αβραμόπουλος βρισκόταν καιρό, από τότε που ο Αντώνης Σαμαράς ως πρωθυπουργός επίσπευσε τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας προτείνοντας τον Σταύρο Δήμα. Ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σημερινός πρωθυπουργός γνώριζε ότι η εκλογή δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί και ότι η χώρα σύντομα θα οδηγούνταν σε εκλογές, τις οποίες και θα κέρδιζε. Τότε, σκέφτηκε ότι ο δεύτερος αντιπρόεδρος της ΝΔ θα ήταν το κατάλληλο πρόσωπο για τη θέση του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα, έχοντας στο μυαλό του και τη ρελάνς με έναν πολιτικό που δεν θα ανήκε στην Κεντροαριστερά, δείχνοντας έτσι την υπεραξία που δίνει στον χώρο του Κέντρου. Την αφορμή για να γίνει η σχετική βολιδοσκόπηση έδωσε ο ίδιος ο Αβραμόπουλος, ο οποίος μίλησε στο κονκλάβιο των επιτρόπων για την ανάγκη χαλάρωσης του συμφώνου σταθερότητας. Η κίνηση αυτή ερμηνεύτηκε από την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ως έμμεση στήριξη στη ρητορική του κόμματός του για την ανάγκη αλλαγής πλεύσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την αυστηρή λιτότητα. Το τηλεφώνημα στον επίτροπο έγινε και εκεί τέθηκαν οι βάσεις για μια πρόταση που θα οδηγούσε τον επίτροπο Μετανάστευσης της ΕΕ πίσω στην Αθήνα και στο Προεδρικό Μέγαρο.

ΠΩΣ ΕΠΕΙΣΑΝ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ

Ειδικό ρόλο σε αυτή την κίνηση είχε και ο Κώστας Καραμανλής, αλλά και κορυφαία στελέχη της ΝΔ, μεταξύ των οποίων η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Προ ημερών και προ της λήψης της τελικής απόφασης από τον Αλέξη Τσίπρα, ειδοποιήθηκε εκ νέου ο Κώστας Καραμανλής. Η επαφή έγινε και εκεί αναθερμάνθηκε το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού για το πρόσωπο του Κ. Καραμανλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Καραμανλής εξήγησε στον Αλ. Τσίπρα ότι κάτι τέτοιο τον τιμά, αλλά δεν είναι στις προθέσεις του, καθώς ο ίδιος ήταν πρόεδρος της ΝΔ και πρωθυπουργός και κάτι τέτοιο δεν θα ήταν πολιτικά ορθό. Άλλωστε, του θύμισε ότι είχε αρνηθεί και στον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά, όταν του είχε προσωπικά εκφράσει το ενδιαφέρον του να τον προτείνει για την Προεδρία, κάτι που ευγενικά είχε αρνηθεί. Ο Καραμανλής όμως δεν θα είχε αντίρρηση να προταθεί ο Δ. Αβραμόπουλος, από τη στιγμή που η υποψηφιότητα Δήμα δεν είχε πια πιθανότητα εκλογής. Ο Δήμας ήταν μια επιλογή που είχε θερμά στηρίξει και ο ίδιος ο Καραμανλής, όμως τώρα πια η κυβέρνηση είναι άλλη και έχει τον πρώτο λόγο.

Ο Καραμανλής ενημέρωσε τον Αβραμόπουλο για την εξέλιξη των πραγμάτων και του είπε ότι εκείνος θα έπρεπε να χειριστεί τα πράγματα με τέτοιο τρόπο ώστε και τριβές με τον Σαμαρά να μην προκαλέσει αλλά και να εξασφαλίσει ότι θα είχε τη συναίνεση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ. Ως εκείνη τη στιγμή, ο Σαμαράς φαινόταν αμετακίνητος στην επιλογή του Σταύρου Δήμα, γνωρίζοντας βέβαια ότι δεν θα μπορούσε να εκλεγεί λόγω της αριθμητικής των εδρών αλλά και γιατί είχε δεσμευτεί προεκλογικά ότι και μετά την κάλπη η επιλογή του δεν θα άλλαζε.

 

ΕΒΓΑΛΕ ΤΑ… ΚΑΣΤΑΝΑ Ο ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ

Στην προσπάθειά του να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες, ο επίτροπος επιστράτευσε την Ντόρα, τον Μεϊμαράκη αλλά και άλλα στελέχη του κόμματος, όπως ο Νικήτας Κακλαμάνης, στελέχη τα οποία και στήριξαν αυτή την επιλογή.

Τώρα, όλοι γνώριζαν και είχαν μιλήσει μεταξύ τους, η διαρροή υπήρχε εντέχνως από την πλευρά ΣΥΡΙΖΑ και έμενε να πειστεί ο Α. Σαμαράς. Η επιχειρηματολογία δεν ήταν δύσκολη, αλλά το περιβάλλον του προέδρου της ΝΔ δεν έβλεπε με καλό μάτι μια τέτοια κίνηση, παρόλο που θα έβγαζε εκτός παιχνιδιού έναν πιθανό «δελφίνο» για την ηγεσία της ΝΔ. Τα κάστανα έβγαλε από τη φωτιά ο Ευ. Μεϊμαράκης στη συνάντηση που είχε με τον Σαμαρά την Τετάρτη. Εκεί, ο πρόεδρος της Βουλής φέρεται να εξήγησε με πειστικό τρόπο ότι ο Αβραμόπουλος θα έπρεπε να στηριχθεί και από την παράταξή του, αφού ήδη πάρα πολλοί βουλευτές είχαν εκφράσει την επιθυμία να τον ψηφίσουν σε περίπτωση που ο επίτροπος δεχόταν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Η ΑΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΚΑΙ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΝΤΟΡΑ

Η εξέλιξη αυτή βολεύει πολλαπλώς τον Αλέξη Τσίπρα, αφού εκτός του ότι πετυχαίνει τον στόχο του να προτείνει έναν κεντροδεξιό για την Προεδρία της Δημοκρατίας, αδειάζει και η θέση του Έλληνα επιτρόπου στην Κομισιόν για να τοποθετήσει εκεί ένα ακόμη πρόσωπο της αρεσκείας του.

Εκείνος που δείχνει να «στραβώνει» με την αντικατάσταση του Δημήτρη Αβραμόπουλο από στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος δεν θα ήθελε να αφήσει το πολύ σημαντικό χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης σε πολιτικό που ανήκει στην αριστερή ευρωομάδα και άρα θα έπρεπε να ανακατέψει ξανά τη σύνθεση της Επιτροπής, κάτι που δεν μπορεί εύκολα να γίνει, αφού αυτά είναι σε συνεννόηση με όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες. Άρα; Άρα… ή η Κομισιόν θα ανεχτεί αριστερό επίτροπο μετανάστευσης ή ο Τσίπρας θα κάνει ένα ακόμη colpo grosso και θα δώσει και αυτή τη θέση στο πρόσωπο που την ήθελε πολύ και ο Σαμαράς δεν την έδωσε: την Ντόρα Μπακογιάννη!

Αν και το σενάριο αυτό δεν έχει «παίξει», είναι υπό συζήτηση πίσω από κλειστές πόρτες. Ενέχει πάντως τεράστιο κίνδυνο να εξοργίσει τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Τα σχόλια είναι κλειστά.