Ειδησεογραφικό site

Μάχες διαδοχής στα συντρίμμια – Φωνές και ψίθυροι κατά Σαμαρά και Βενιζέλου – Ρεπορτάζ στο «Καρφί»

71

TITΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟ

Του Γιώργου Γερόπουλου

«Δεν είναι κανείς τελειωμένος όταν νικηθεί. Είναι όταν παραιτηθεί» είχε πει κάποτε ο Ρίτσαρντ Νίξον και αυτή η ρήση  είχε κολλήσει  στο μυαλό του Ευάγγελου Βενιζέλου μετά την εκλογική συντριβή του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο οι πιέσεις για μια ομαλή αποχώρηση κατέστησαν αφόρητες και  με την φράση «δεν θα γίνω ούτε Ζίγδης, ούτε Κουβέλης ανακοίνωσε το τέλος της θητείας του τον ερχόμενο Μάιο, οπότε και θα διεξαχθεί το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Το παιχνίδι  για το θέμα της διαδοχής που είχε ανοίξει στο παρασκήνιο  τώρα θα λάβει ένα δημόσιο χαρακτήρα με τους  δελφίνους να στοιχίζονται και να δημιουργούν  συμμαχίες.

Στην κοινή συνεδρίαση της ΚΟ και του Πολιτικού Συμβούλιου του κόμματος έγινε μια πρώτη ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος με τον κ. Βενιζέλο να επιρρίπτει τις ευθύνες του αποτελέσματος στην διασπαστική κίνηση, όπως είπε, του Γιώργου Παπανδρέου και να επιμένει να υποστηρίζει ότι  αυτή η κίνηση  στέρησε στο ΠΑΣΟΚ την τρίτη θέση. Παράλληλα επιτέθηκε στην κυβέρνηση Τσίπρα, κανοντας λόγο «για μια κυβέρνηση αξιακής και πολιτικής τερατογένεσης με τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξαρτήτων Ελλήνων». Οι φιλοδοξούντες να κληρονομήσουν το πολιτικά νεκρό σώμα του ΠΑΣΟΚ αναζήτησαν και αλλού τα αίτια της συντριβής βάζοντας μπροστά την αλλοίωση της φυσιογνωμίας του κόμματος και φυσικά τον συνεχή εναγκαλισμό με τη Νέα Δημοκρατία του κ. Σαμαρά.

Η πρώτη μελέτη των εκλογικών αποτελεσμάτων πάντως είναι πιο σύνθετη και καταγράφει τις μετακινήσεις  και τις  ροές  των ψηφοφόρων καθώς και τη χαμηλή συσπείρωση. Σύμφωνα με τις αναλύσεις των εκλογικών αποτελεσμάτων και των exit  polls  διαπιστώνεται ότι  μόνο το 35% όσων ψήφισε ΠΑΣΟΚ το 2012 το ξαναψήφισε. Περίπου το  30% – 35% ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 15% προτίμησε αθροιστικά  τη ΝΔ και το Ποτάμι. Στο Κίνημα του κ. Παπανδρέου κατευθύνθηκε μόνο  το 10%  των ψηφοφορούν του 2012 κάτι στο οποίο οφείλεται και η αποτυχία του εγχειρήματος του πρώην πρωθυπουργού.

Το τελευταίο διάστημα διαρροές  στο διαδίκτυο  πίεσαν τον κ. Βενιζέλο  να κινηθεί προς την κατεύθυνση της ομαλής αποχώρησης, ενώ η κ. Γεννηματά είχε ζητήσει από τον κ. Βενιζέλο να διευκρινίσει εάν θα παραμένει ή θα αποχωρήσει από τον προεδρικό θώκο.

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥΣ

Η κ. Γεννηματά θεωρείται εκ των επικρατέστερων αφού διαθέτει τη στήριξη ιστορικών στελεχών του κόμματος και την  πρώτη θέση στην Β΄ Αθηνών. Ας μην διαφεύγει της προσοχής ότι προεκλογικά η κ. Γεννηματά είχε αρνηθεί την πρόσκληση του Γιώργου Παπανδρέου με την προοπτική μετεκλογικά ο κ. Βενιζέλος να αποχωρήσει και η ίδια να διεκδικήσει την ηγεσία. Έξαλλου σε αυτή την προοπτική είχαν προστρέξει και ιστορικά στελέχη, μεταξύ των οποίων οι Μ. Παπαϊωάννου και Θ. Τσούρας, ενώ ανοικτός σε αυτό το ενδεχόμενο ήταν και ο Κ. Λαλιώτης.

Η πρώην υπουργός  ήδη έχει ξεκινήσει την κούρσα των γευμάτων και των επαφών για τον προσεταιρισμό βασικών στελεχών και ενδεικτικό τούτου είναι ότι πρόσφατα συζήτησε το μέλλει γενέσθαι με τους κ.κ. Μανιάτη και Όθωνα, ενώ πλέον  με όπλο τη βουλευτική έδρα θα παρεμβαίνει  στα πολιτικά δρώμενα εντός του Κοινοβουλίου.

Ο Α. Λοβέρδος έχοντας στις αποσκευές του τη δεύτερη θέση στην Β΄ Αθηνών και την κυβερνητική θητεία του θα επιχειρήσει να κληρονομήσει το βενιζελικό  στρατόπεδο και διαμηνύει προς όλους ότι ο κ. Βενιζέλος θα πρέπει να αποχωρήσει, αλλά ο ίδιος δεν πρόκειται να θέσει θέμα παραίτησης του.

 

ΟΙ ΝΕΟΙ ΚΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΠΑΛΙΩΝ

Στην κούρσα αναμένεται να εμφανιστούν και οι νεότεροι Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και ενδεχομένως και ο Κ. Πιερακάκης, προκειμένου να αποκομίσουν  οφέλη από τη διαπραγμάτευση, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης θεωρείται βασικός  οργανωτικός κρίκος καθώς η στάση του θα καθορίσει προς  τα πού θα γείρει  η  πλάστιγγα της διαδοχής.

Παράγοντας καθοριστικός θεωρείται ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος θα μπορούσε να παίξει έναν μεταβατικό ρόλο, αν και εκτιμάται ότι στο τέλος θα βρεθεί στο πλευρό της κ. Γεννηματά.  Άγνωστο παραμένει το τι θα κάνει ο Μ. Χρυσοχοϊδης.

Κρίσιμα διαδικαστικά θέματα  θα αναδειχθούν  ο τρόπος διεξαγωγής του συνεδρίου, τον Μάιο, καθώς και αν θα προηγηθεί, όπως αναφέρει το καταστατικό η εκλογή νέου προέδρου από τη βάση του κόμματος. Γι΄ αυτό επιμένει η κ. Γεννηματά, ενώ η πλευρά Βενιζέλου επιθυμεί ο νέος πρόεδρος να εκλεγεί μετά το συνέδριο.

Πολιτικό θέμα  αντιπαράθεσης  θεωρείται το ενδεχόμενο πρόσκλησης  συνάντησης  με  τα στελέχη και τους ψηφοφόρους, οι οποίοι  προτίμησαν το κόμμα του κ. Παπανδρέου, καθώς και άλλες δυνάμεις, κάτι το οποίο ο κ. Βενιζέλος  με δηλώσεις του έχει αποκλείσει.

 

——————————————————

ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΣΕ ΣΑΜΑΡΑ: «ΝΑ ΧΥΘΕΙ ΑΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΤΤΑ…»

Του Γιάννη Χρηστάκου

Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα που απασχολεί την ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας είναι το βαρύ εκλογικό αποτέλεσμα. Οι πρώτες μουδιασμένες μέρες μετά το αποτέλεσμα της Κυριακής καταδεικνύουν ότι η ΝΔ παρέμεινε στην προεκλογική τακτική της βαριάς καταγγελίας κατά του ΣΥΡΙΖΑ με αποτέλεσμα να ενοχληθούν στελέχη και βουλευτές για την απουσία άμεσων αντιπολιτευτικών αντανακλαστικών.

Το κυριότερο όμως είναι ότι η Συγγρού «βράζει», αφού οι περισσότεροι ζητούν τη σύγκληση των οργάνων για να αποδοθούν ευθύνες για την ήττα. Ο Σαμαράς και οι στενοί του συνεργάτες Σταμάτης, Λαζαρίδης και Μπούρας αφήνουν να διαρρεύσει ότι η συμπεριφορά τους απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι «σαν να μην υπάρχει αυτή η κυβέρνηση» κι αυτό διότι, όπως εκτιμούν, το πολύ σε δύο μήνες θα έχει έρθει το χάος και οι πολίτες που θα καταλάβουν το λάθος τους θα ζητήσουν πίσω τον Σαμαρά να τους κυβερνήσει. Όλα αυτά τα πληροφορήθηκαν και όσοι είχαν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν με τον Α. Σαμαρά μετά από δική του κυρίως πρωτοβουλία και δηλώνουν απογοητευμένοι από τον τρόπο με τον οποίο η Συγγρού προσπαθεί να κλείσει τα μάτια και τα αυτιά στη μεγάλη εκλογική συντριβή.

 

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ

«Αντώνη, δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό, θα πρέπει να πέσουν κεφάλια» φέρεται να είπαν αρκετοί εκ των στελεχών της ΝΔ στον Σαμαρά, όταν άκουσαν και από τον ίδιο το επιχείρημα των δύο μηνών ζωής στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Το καλό αυτή τη στιγμή για τον πρόεδρο της ΝΔ είναι ότι δεν υπάρχει σήμερα κάποιος που να αμφισβητήσει ευθέως τον ίδιο στην προεδρία του κόμματος. Το κακό είναι όμως ότι τώρα μετά τις εκλογές και τις νέες συμμαχίες που διαμορφώνονται είναι περιορισμένος στη δυναμική του κόμματος, το οποίο ακόμη ελέγχει, αλλά δεν έχει γίνει διαχείριση της ήττας που μπορεί να φέρει ανατροπές. Στελέχη όπως η Ντόρα, ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Μεϊμαράκης, ο Δένδιας, ο Κυριάκος, ο Βαρβιτσιώτης κ.ά. πιστεύουν ότι χρειάζεται αναλυτική συζήτηση για την ήττα, άμεση απομάκρυνση ακόμη και των στενών συνεργατών του κ. Σαμαρά αλλά και του γραμματέα του κόμματος Αν. Παπαμιμίκου, στον οποίο και οι ίδιοι οι συνεργάτες του προέδρου χρεώνουν τώρα ανυπαρξία του κομματικού μηχανισμού. Ο Παπαμιμίκος επιχείρησε μάλιστα να τηλεφωνήσει σε κάποιους από τους μεγάλους της ΝΔ και δεν του σήκωσαν όλοι το τηλέφωνο!

 

«ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΟΥΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ»

Τα πρώτα δείγματα από τη Συγγρού δεν είναι καλά, καθώς η απόφαση για την τοποθέτηση του Κώστα καραγκούνη στη θέση του εκπροσώπου του κόμματος δεν προκάλεσε ευχάριστες εντυπώσεις. Στελέχη και βουλευτές της ΝΔ εκτιμούν ότι τώρα που δεν βρίσκεται το κόμμα τους στην κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να αντικατασταθούν οι αδρανείς γραμματείες του κόμματος από έμπειρα και αποτελεσματικά πρόσωπα ως προς την άσκηση των αντιπολιτευτικών καθηκόντων. Αρνητικά σχολιάστηκε και το γεγονός ότι, ενώ οι νέοι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ μοίραζαν προσλήψεις, συντάξεις και καταργούσαν μεταρρυθμίσεις ενταγμένες στον προϋπολογισμό, δεν βρέθηκε κανείς στη ΝΔ να απαντήσει για το κόστος όλων αυτών των εξαγγελιών που ανάγκασαν μάλιστα ακόμη και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει αυτοσυγκράτηση προ των προγραμματικών δηλώσεων.

 

ΚΑΙ ΘΕΜΑ ΗΓΕΣΙΑΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ…

Το μεγάλο παιχνίδι παίζεται στον έλεγχο του κόμματος, των οργάνων και πολύ περισσότερο της κοινοβουλευτικής ομάδας. Ο Αντώνης Σαμαράς, με την εκλογή των 72 νέων βουλευτών, μετράει τις δυνάμεις του. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε ότι η επιρροή του περιορίζεται το πολύ σε 20 βουλευτές και άρα θα είναι δύσκολη η ισορροπία εάν δεν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του ότι σε δύο μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει σοβαρότατα προβλήματα και μαζί με αυτόν και η χώρα. Πάντως, τα μεγαλοστελέχη της ΝΔ δεν φέρονται διατεθειμένα να υποχωρήσουν ως προς το αίτημα συμμετοχής όλων στη λήψη των αποφάσεων και βέβαια το ξεκαθάρισμα λογαριασμών, που μπορεί να γίνει με ένα συνέδριο θέσεων, στο οποίο υπό προϋποθέσεις μπορεί να τεθεί και θέμα ηγεσίας. Τα πρώτα δείγματα φάνηκαν στη συνεδρίαση της εκτελεστικής γραμματείας του κόμματος την Πέμπτη.

Τα σχόλια είναι κλειστά.