Ειδησεογραφικό site

Ένα μικρό… λάθος αποκαλύπτει την υποκρισία και τον κομματικό φανατισμό

75

Του Γιάννη Μιχαήλ

Ομολογώ, ότι,  μέχρι πριν  από δύο-περίπου-χρόνια, δεν εγνώριζα την φυσιογνωμία του ανδρός και την επαγγελματική του ιδιότητα.

Ένα βράδυ στην εκπομπή του Ι.Πρετεντέρη «Ανατροπή» αντελήφθην την παρουσία του σ’ ένα τηλεπαράθυρο.

Γιώργος Κατρούγκαλος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου.

Το βράδυ εκείνο, το θέμα ήταν οι ακραίες συμπεριφορές των φοιτητών κατά των καθηγητών στα Πανεπιστήμια, που έφθαναν μέχρι και σε ξυλοδαρμούς.

Μάλιστα, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Γρισπολάκης, ανέφερε και το περιστατικό της ομηρείας και του κτισήματος της πρυτανείας.

Όλοι οι συμμετέχοντες στη συζήτηση, καταδίκασαν το γεγονός, ο κύριος, όμως, Κατρούγκαλος, το θεωρούσε όχι μόνον, ως ήσσονος σημασίας, αλλά υποστήριζε, ότι παρόμοιες ενέργειες είναι θεμιτό να γίνονται από φοιτητές, γιατί εντάσσονται σε πνεύμα αγωνιστικότητας, αντίστασης και πρόσθεσε και άλλες ανατριχιαστικές πομφόλυγες.

Όπως ήταν φυσικό, τα λόγια εκείνα προκάλεσαν την οργή των παρευρισκομένων στο στούντιο και θυμάμαι καλά ότι η συγγραφέας κυρία Σώτη Τριανταφύλλου του είπε κατάμουτρα ότι με αυτά που λέει είναι ανήθικος.

Προς έκπληξη μου, ο κύριος καθηγητής δεν αντέδρασε, αλλά συνέχισε να συμμετέχει στη συζήτηση, θυμίζοντας τον άνθρωπο που τον φτύνεις και αυτός λέει βρέχει.

Έκτοτε ο κύριος Κατρούγκαλος, έγινε καθημερινός «προσκεκλημένος» σε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές και μπορώ μετά βεβαιότητος να πω, ότι πρέπει να κατέχει το ρεκόρ τηλεοπτικών εμφανίσεων.

Εκείνο το γεγονός, όμως, που μου έκανε εντύπωση, ήταν το πως ένας καθηγητής, ο οποιος διδάσκει στο «Δημοκρίτειο» της Θράκης, ήταν πρωί, μεσημέρι, βράδυ, σε κάποιο τηλεοπτικό στούντιο.

Βέβαια, αυτήν την δραστηριότητα ο κ. Κατρούγκαλος, την εξαργύρωσε και με το παραπάνω, αφού η αναγνωρισιμότητα του, του έδωσε το διαβατήριο για την ευρωβουλή.

Όμως, ο πολιτικός πλέον Κατρούγκαλος, δεν αποποιήθηκε τον ρόλο του διαστρευλωτή της πραγματικότητας, οχυρωμένος πίσω από τον τίτλο του… Συνταγματολόγου. (Θα τρίζουν τα κόκκαλα του Μάνεση, του Τσάτσου και άλλων καθηγητών, με τεράστιο πνευματικό ανάστημα,που τους μνημονεύουν και σήμερα με δέος, όσοι τους γνώρισαν στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα.)

Δήλωσε, με την επιστημονική του αμετροέπεια που τον διακρίνει, ότι οι απεργοί της ΔΕΗ πρέπει να προχωρήσουν σε πολιτική ανυπακοή, γιατί, όπως υποστήριξε, πολιτική επιστράτευση-σύμφωνα με το Σύνταγμα- μπορεί να γίνει μόνο σε «ενδεχόμενο θεομηνίας ή κινδύνου της δημόσιας υγείας».

Όσοι ενεργούν προβοκατόρικα, συλλαμβάνονται ψευδόμενοι και κλέπτοντες οπώρας.

Γι’ αυτό και εκτίθενται ανεπανόρθωτα.

Λέει ο κύριος Κατρούγκαλος: Επιστράτευση για κίνδυνο της δημόσιας υγείας.

Και ερωτάται.

Μιά απεργία που θα έχει ως αποτέλεσμα να κοπεί το ρεύμα, δεν θα έχει συνέπειες στη δημόσια υγεία;

Τι θα έκαναν οι ασθενείς, πως θα λειτουργούσαν τα νοσοκομεία;

Πως θα αντιμετώπιζαν τον καύσωνα ανήμποροι άνθρωποι χωρίς κλιματιστικά και πως θα υπήρχε συντήρηση των τροφίμων, για να μην αναφέρω δεκάδες άλλες περιπτώσεις, οι οποίες θα είχαν σοβαρές συνέπειες στην υγεία των πολιτών.

Δυστυχώς για την κοινωνία, ο κομματικός φανατισμός ακόμα και ανθρώπων, οι οποίοι φέρουν τον βαρύγδουπο τίτλο του καθηγητού που μεταδίδει τις γνώσεις του στην νεολαία  τους μετατρέπει σε πολιτικούς υπονομευτές ακόμα και της Συνταγματικής ομαλότητας.

Την οποία -υποτίθεται- διδάσκουν, οι υποκριτές.

Τα σχόλια είναι κλειστά.