Ειδησεογραφικό site

Βενιζέλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί τεχνητή ένταση για να υπάρχει ως παράταξη-Δεν υπάρχει δίλημμα ΠΑΣΟΚ ή «Ελιά»-Στελέχη ύπουλα υπονόμευσαν την προσπάθειά μας

60

«Στις εκλογές του Μαΐου κερδήθηκε το στοίχημα της σταθερότητας και της ομαλής εθνικής πορείας προς την έξοδο από την κρίση», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος, στην εισαγωγική του ομιλία στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος, και πρόσθεσε ότι ο λαός απάντησε αρνητικά στο δίλημμα που είχε θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για συνολική αμφισβήτηση της κυβέρνηση και της εθνικής στρατηγικής.

Το 8%, ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, είναι ποσοστό ανάγκης, καθόλου ικανοποιητικό για μια παράταξη όπως το ΠΑΣΟΚ, αλλά, όπως τόνισε, η κρίση έφερε τα πάνω κάτω.

Ο κ. Βενιζέλος προσδιόρισε ως νέο εκλογικό στόχο του ΠΑΣΟΚ, όποτε γίνουν οι εκλογές, να αποτελέσει τον τρίτο πόλο, να είναι, δηλαδή το τρίτο κόμμα, για να πάρει την τρίτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, τονίζοντας ότι δεν είναι εθνικά επιτρεπτό να πάρει η Χρυσή Αυγή εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο κ. Βενιζέλος, κατά την αναφορά του στις εκλογές, μίλησε για παράγοντες της παράταξης οι οποίοι «υπονόμευσαν την προσπάθειά μας» και ανέφερε ότι υπήρξαν ενεργά στελέχη, αδρανή στελέχη, στελέχη που ήταν ανοιχτά εχθρικά και στελέχη που είχαν ύπουλο υπονομευτικό ρόλο.

Τόνισε, επίσης, ότι δεν υπάρχει δίλημμα ΠΑΣΟΚ ή «Ελιά». Πρόκειται, είπε, για «δήθεν αντίθεση που δεν υπάρχει», και πρόσθεσε ότι η «Ελιά» είναι κεκτημένο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο αποτελεί τον κορμό της.

Σε σχέση με το κυβερνητικό σχήμα μετά τον ανασχηματισμό, είπε πως έχει συγκροτηθεί μια ομάδα μέσα στην κυβέρνηση στελεχωμένη από πρόσωπα προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ,  υψηλού επιπέδου.

Σημείωσε πως τον ίδιο τον ενδιαφέρει η κυβέρνηση να λειτουργεί ως συνταγματικό όργανο και ότι δίνει μεγάλη σημασία στο προοδευτικό πρόσιμο. Τόνισε ότι η Ελλάδα βγαίνει από τον καταναγκασμό των προαπαιτούμενων -βγαίνει «από αυτή τη στρούγκα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ανέφερε ότι δεν πρέπει να τροφοδητηθούν ξανά συζητήσεις, όπως αν χρειάζονται ή όχι νέα μέτρα ή περί δήθεν αναγκών των τραπεζών. «Δεν θέλουμε πολιτικές χάρες από τους εταίρους μας» ξεκαθάρισε.

Ο κ. Βενιζέλος διατυπώντας έντονες επικρίσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι αγωνίζεται αφενός να ξεχάσει την «αγωνιστική ήττα» του στις εκλογές του Μαΐου «που δεν κατάφερε να πλήξει την κυβερνητική σταθερότητα» και, αφετέρου «να ξεχάσει τον εσωτερικό διχασμό του». Μάλιστα, όπως είπε, αυτός είναι και ο λόγος που «επαναφέρει τη γραμμή της εφόδου» και «δημιουργεί συνεχώς τεχνητή ένταση για να υπάρχει ως παράταξη».

Πρόσθεσε ότι «αυτό δεν συνιστά κυβερνητική αντιπρόταση, αντίθετα κυριαρχεί η συντεχνιακή αντίληψη περί πολιτικής», προσθέτοντας ότι «γνωστοί παλαιοσυνδικαλιστές που εκπροσωπούν μια από τις πιο αρνητικές εκδοχές του ΠΑΣΟΚ καθοδηγούν την αντιπολίτευση που επαγγέλλεται το νέο».

Αναφερόμενος ειδικότερα στο νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ», είπε ότι μετά τις παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ είναι ριζικά διαφορετικό και εξαπέλυσε επίθεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ. «Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό κανείς δεν μπορεί να θέτει υπό ομηρία τα θέματα αυτά, κανείς δεν έχει στην ιδιοκτησία του τα δημόσια αγαθά. Η κοινωνία θέλει τις διαρθρωτικές αλλαγές» υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος και σημείωσε ότι υπάρχουν δύο γραμμές: «Η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, του συντεχνιασμού, της παρεμπόδισης διαρθρωτικών αλλαγών, της ετερόκλητης αντιμνημονιακής αντιπολίτευσης, του δημοψηφίσματος υποτίθεται στο όνομα της ακινησίας στο ευρύτερο δημόσιο τομέα, η συσχέτιση αυτής της γραμμής με το μείζον εθνικό θέμα της προεδρικής εκλογής και επιδίωξη πρόωρων εκλογών αντί της εθνικής ενότητας, της εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης για την οριστική έξοδο από την κρίση».

Σχετικά με την επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα αναφορικά με τη μικρή ΔΕΗ, σχολίασε ότι «εάν υπάρχει πράγματι ενιαία πρόταση 120 βουλευτών θα το δούμε, ενιαία και ταυτόσημη, του συνταγματικού τόξου θέλω να ελπίζω, χωρίς να υπολογίζεται η Χ.Α., θα υπάρξει άμεση απάντηση σύμφωνα με το Σύνταγμα, γιατί τίποτα δεν μπορεί να μένει σε εκκρεμότητα.

Ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι η κοινωνία θέλει τις διαρθωτικές αλλαγές και ζήτησε να αποσυνδεθεί η συζήτηση για τη «μικρή ΔΕΗ» από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Επίσης, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην πρόκληση εθνικών εκλογών το 2009 από το ΠΑΣΟΚ με αφορμή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και είπε πως όλοι τότε αγωνίστηκαν γι’ αυτό -μην εξαιρώντας τον εαυτό του.

Όμως, πρόσθεσε, το αποτέλεσμα ήταν το ΠΑΣΟΚ να αναλάβει το δυσανάλογο βάρος της κρίσης.

Επίσης, αναφέρθηκε στην απροθυμία της Νέας Δημοκρατίας το 1985 να αποδεχθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Έτσι, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η ιστορία διδάσκει πως κάθε φορά που υπήρξε θεσμικός εκβιασμός δεν βγήκε κερδισμένος ο υποκινητής.

Σημείωσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι σύμβολο ενότητας και γι’ αυτό θα πρέπει «να έχουμε το θάρρος και την ειλικρίνεια να αξιολογήσουμε και τις δικές μας συμπεριφορές στο ζήτημα αυτό».

Αναφερόμενος στο στοίχημα της συγκρότησης ενός κεντροαριστερού πόλου, τόνισε πως η κεντροαριστερά κρίνεται στο πεδίο της πραγματικής πολιτικής με στόχους την κυβερνητική σταθερότητα, την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, την οριστική έξοδο από την κρίση και το σεβασμό των θυσιών του ελληνικού λαού.

Τα σχόλια είναι κλειστά.