Ειδησεογραφικό site

Βρυξέλλες: Τα προαπαιτούμενα να υλοποιηθούν πριν την έναρξη του Μουντιάλ

313

Συνεχίζονται οι προσπάθειες να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων ώστε το Ταμείο να ενεργοποιήσει τη συμμετοχή του στο τρέχον πρόγραμμα της Ελλάδας. Σε κάθε περίπτωση το ΔΝΤ θα έχει ισότιμο ρόλο στις αξιολογήσεις της μεταπρογραμματικής παρακολούθησης

Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης μιλώντας υπό το καθεστώς της ανωνυμίας σημείωσε πως στο επόμενο Eurogroup στις 24 Μαΐου οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης θα είναι μεν πιο σαφείς από το Eurogroup της Σόφιας ως προς το χρέος, αλλά αυτές οι συζητήσεις χαρακτηρίζονται προκαταρκτικές.

Οι οριστικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, ενώ στην πραγματικότητα θα πρέπει να έχουν ληφθεί πριν από την έναρξη του Μουντιάλ στις 14 Ιουνίου. “Το ορόσημο αυτό έχει τεθεί από πολλές χώρες που μετέχουν στο Μουντιάλ” είπε ο αξιωματούχος.

Οι Βρυξέλλες επιθυμούν και δηλώνουν ότι θα κλείσουν τα προαπαιτούμενα έως τις 21 Ιουνίου αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο μιας συζήτησης για το ελληνικό πρόγραμμα τον Ιούλιο ή σε έκτακτο Eurogroup, αλλά και τις φημολογίες για παράταση του Ελληνικού προγράμματος.

Αναφορικά τώρα με την επί της αρχής συμφωνία για τη τέταρτη αξιολόγηση ο αξιωματούχος ήταν ξεκάθαρος λέγοντας πως “η εφαρμογή των προαπαιτούμενων είναι ακόμα πιο σημαντική από το ίδιο το SLA. Πάντως δήλωσε “ιδιαίτερα χαρούμενος”

Στόχος είναι για τον αξιωματούχο είναι η Ελλάδα να παραμένει σταθερή στις μεταρρυθμίσεις και στις αρχές του προγράμματος υλοποιώντας ένα ρεαλιστικό αναπτυξιακό σχέδιο.

Στο λεγόμενο “γαλλικό κλειδί”, ο αξιωματούχος τόνισε πως στη μελλοντική φόρμουλα χρέους και εποπτεία θα υπάρχει μια ισορροπία ανάμεσα στα κίνητρα που δίδονται και τους στόχους που πρέπει να πιάσει η Ελλάδα, όπως και στο να αποκτήσει την “ιδιοκτησία” των πολιτικών της η Ελλάδα.

Ολοκληρώνοντας ο αξιωματούχος είπε πως η τελευταία δόση έχει εξαιρετική σημασία διότι χτίζει το λεγόμενο «δημοσιονομικό μαξιλάρι» ενώ ξεκαθάρισε ότι «ακόμα και να μην ενεργοποιήσει κάποιο πρόγραμμα με την Ελλάδα το ΔΝΤ, το Eurogroup δεν πρόκειται απαραίτητα να ζητήσει από την Ελλάδα να λάβει προληπτική γραμμή πιστώσεων».

Τα σχόλια είναι κλειστά.