Ειδησεογραφικό site

ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και στην Ιταλία!

Της Μαλένας Παππά
Σχετικά άρθρα

ΠΑΣΟΚ-Εξεταστική για Τέμπη: Ζητά να κληθούν στην επιτροπή Σπίρτζης…

Αφιέρωμα ΕΚΕ

Ο χειρότερος εφιάλτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έγινε πραγματικότητα. Το αποτέλεσμα των Ιταλικών εκλογών του Μαρτίου κατέληξε σε κυβέρνηση Κινήματος Πέντε Αστέρων και Λέγκας, ενώ το σενάριο κυβέρνησης τεχνοκρατών υπό τον Σέρτζιο Ματαρέλα, ναυάγησε.

Στην Ιταλία πλέον θα συγκυβερνούν το Αριστερό Κίνημα Πέντε Αστέρων και η Δεξιά/Πρώην ακροδεξιά Λέγκα, κάτι δηλαδή σαν την ελληνική κυβέρνηση της τελευταίας 3ετίας, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενώ οι δύο ηγέτες τους, ΝτιΜάιο-Σαλβίνι έχουν χαρακτηριστικά που δεν απέχουν πολύ από τους Τσίπρα-Καμμένο. Τα δύο λαϊκιστικά, αντισυστημικάκόμματα βασίστηκαν σε μία έντονη αντιμεταναστευτική, αντιευρωπαϊκή ατζέντα με το Κίνημα 5 Αστέρων να αποσπά ψηφοφόρους του Δημοκρατικού Κόμματος του Ματέο Ρέντσι και τη Λέγκα από το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Φόρτσα Ιτάλια.

Ο Λουίτζι Ντι Μάιο
Ηγέτης του Κινήματος 5 Αστέρων και διάδοχος του ιδρυτή του, ΜπέπεΓκρίλο ύστερα από 10 χρόνια συμπόρευσης, είναι ο Λουίτζι Ντι Μάιο. Ο 31χρονος Ντι Μάιο παράτησε τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο και δεν είχε ποτέ μόνιμη εργασία. Την προεκλογική περίοδο, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι τον αποκάλεσε αγοράκι, δίνοντας έμφαση στην ανύπαρκτη εμπειρία του. Ωστόσο, τίποτα από όλα αυτά δεν αποτέλεσε εμπόδιο στις επαγγελματικές επιδιώξεις του καθώς η ευπαρουσίαστη όψη του και ο μετριοπαθής λόγος του, κατάφεραν να πείσουν μεγάλο μέρος των αγανακτισμένων Ιταλών ψηφοφόρων.

Ο Ματέο Σαλβίνι
Ο 44χρονος γραμματέας της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, είναι θερμός υποστηρικτής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Βάδισε μάλιστα και στα βήματά του με κεντρικό προεκλογικό σύνθημα ¨Πρώτα οι Ιταλοί” – όπως το “Πρώτα η Αμερική” του Τραμπ, η αντιμεταναστευτική ρητορική του είναι ιδιαίτερα έντονη και έχει κηρύξει ανοιχτά πόλεμο στο Ισλάμ. Ταυτόχρονα είναι και θερμός ευρωσκεπτικιστής, κάποτε μάλιστα αποκάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση “έγκλημα κατά της ανθρωπότητας”. Όπως και ο Ντι Μάιο, ούτε ο Σαλβίνι ολοκλήρωσε τις σπουδές του και μπήκε στον στίβο της πολιτικής όταν ήταν μόλις 17 ετών.

Παρά του ότι τα δύο αυτά κόμματα είχαν αρκετές διαφορές στην προεκλογική τους ατζέντα, κατέληξαν σε ένα πρόγραμμα κυβερνητικής συμφωνίας με τα εξής κύρια σημεία:

– Μείωση του δημόσιου χρέους: Αύξηση του ΑΕΠ μέσω επενδύσεων αντί για φόρων
Νέος νόμος, ακριβέστερος ως προς τη σύγκρουση δημοσίων και ιδιωτικών συμφερόντων
Δημιουργία Ιταλικής Τράπεζας Επενδύσεων
Διαχωρισμός παραγωγικών επενδύσεων από το δημόσιο έλλειμμα
Δύο φορολογικές κλίμακες για όλα τα εισοδήματα: 15% και 20%
Εισόδημα του πολίτη: Στήριξη των ανέργων με 780 ευρώ τον μήνα
Πολιτιστική κληρονομιά: Προστασία και ανάδειξη με νέες χρηματοδοτήσεις
Μεταναστευτικό: Μείωση των ροών στα σύνορα
Παραμονή στο ΝΑΤΟ, ανάπτυξη των σχέσεων με τη Ρωσία και άρση των οικονομικών κυρώσεων

Μετά από αγώνα δρόμου δύο μηνών, Ντι Μάιο και Σαλβίνι, ανακάλυψαν και τον άνθρωπο που θα γίνει ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, ο Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος θα πρέπει να συντονίσει την κυβέρνηση Αριστεράς και Δεξιάς.

Ένας Κόντε σαν τον… Κατρούγκαλο

Ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας είναι ο πιο περιζήτητος διαζευγμένος της χώρας, με ατίθαση φράντζα, μανικετόκουμπα και μαντήλι στο πέτο, είναι πατέρας ενός 10χρονου αγοριού και διατηρεί άριστες σχέσεις με την πρώην σύζυγό του.

Σε αντίθεση με τον Σαλβίνι και τον Ντι Μάιο, οι σπουδές του Κόντε δείχνουν εντυπωσιακές. Είναι καθηγητής Νομικής, με σπουδές μεταξύ άλλων στο Γέιλ, στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης, στο Κέιμπριτζ και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Ωστόσο, όλοι αυτοί οι εντυπωσιακοί τίτλοι βρίσκονται υπό διερεύνηση καθώς ήδη πριν καν προλάβει να κάτσει στην πρωθυπουργική καρέκλα, ήρθε η πρώτη αποκάλυψη! Το όνομα του Τζουζέπε Κόντε είναι άγνωστο στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, είτε σαν φοιτητής, είτε σαν διδάκτορας!

Η είδηση αυτή και μόνο προκάλεσε σάλο στην Ιταλία και πλέον ο Κόντε έχει μπει σε… καραντίνα, έως ότου εξακριβωθούν και τα υπόλοιπα προσόντα του.

Αν και ο Κόντε δεν είναι δημοφιλής, έχει ξαναγίνει στόχος επιθέσεων και  από το Κίνημα 5 Αστέρων και από τη Λέγκα για τη σχέση που διατηρούσε με την γοητευτική, πρώην υπουργό Συνταγματικών Μεταρρυθμίσεων και Σχέσεων, της κεντροαριστερής κυβέρνησης του Ρέντσι, Μαρία Έλενα Μπόσκι.

Επιπλέον έχει αμφισβητηθεί η ικανότητά του για τη θέση του πρωθυπουργού, καθώς διαθέτει περιορισμένη πολιτική εμπειρία.

Ο ρόλος του δεν θα είναι εύκολος. Θα πρέπει να συντονίσει δύο αντισυστημικά κόμματα και να εξυγιάνει την οικονομία της χώρας. Την ίδια στιγμή θα πρέπει να κρατήσει τις ισορροπίες με τις Βρυξέλλες και να ικανοποιήσει τους ψηφοφόρους του Κινήματος Πέντε Αστέρων και της Λέγκας, οι οποίοι είναι ξεκάθαρα δυσαρεστημένοι με την πολιτική των Βρυξελλών.

Αμφότερα τα κόμματα συμπεριέλαβαν στο κυβερνητικό μανιφέστο τους την απέλαση χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων, ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους για νέα εποχή διπλωματικών σχέσεων με τη Ρωσία και το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στην Ιταλία, είναι ιδιαίτερα ευρωσκεπτικιστικό.

Βαρουφακιάδα Ιταλιάνα
Εν τω μεταξύ υπήρξε και καταγγελία για σχέδιο.. “Βαρουφάκη” made in Italy, ένα μυστικό σχέδιο εισαγωγής ενός παράλληλου νομίσματος, ενώ άλλοι κάνουν λόγο για βόμβα στα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης!  Συγκεκριμένα ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Παντοάν, κατήγγειλε ότι η συμφωνία των δύο κομμάτων ουσιαστικά ισοδυναμεί με “ένα σχέδιο για την εισαγωγή και κυκλοφορία ενός συγκαλυμμένου παράλληλου νομίσματος” στην Ιταλία.

Στο επίκεντρο της κριτικής του, ήταν η πρόταση για δημιουργία βραχυπρόθεσμων ομολόγων (ΙΟU) που θα αντιπροσωπεύουν το χρέος του κράτους προς επιχειρήσεις και ιδιώτες και θα υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν και σε συναλλαγές.

Ο διεθνής Τύπος καλεί την Ευρώπη να προσδεθεί με ζώνη ασφαλείας, λίγο πριν ξεκινήσει το τρενάκι του τρόμου που θα είναι σαφώς τρομακτικότερο από την πικρή εμπειρία που είχαν οι Ευρωπαίοι στην αντιμετώπιση την ελληνικής κρίσης.

Οι Βρυξέλλες φοβούνται την περιθωριοποίηση της Ιταλίας και την αναζωπύρωση εντάσεων, αλλά οι αντιδράσεις τους είναι συγκρατημένες προς το παρόν καθώς ποντάρουν στην απειρία της νέας κυβέρνησης και ειδικά σε αυτήν του Κινήματος Πέντε Αστέρων που δεν έχει καμία εμπειρία διακυβέρνησης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.