Ειδησεογραφικό site

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός, Θανάσης Τσούρας -Σε ηλικία 77 ετών

86

«Έφυγε» από τη ζωή σήμερα ο πρώην υπουργός και επι σειρά ετών βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θανάσης Τσούρας σε ηλικία 77 ετών.

Ο Θανάσης Τσούρας το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα με την υγεία του καθώς έδινε μάχη με τον καρκίνο. Νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Οι Άγιοι Ανάργυροι», ωστόσο σήμερα άφησε την τελευταία του πνοή.

Γιατρός στο επάγγελμα ήταν υπουργός στην κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου και στενός συνεργάτης του Γιώργου Γεννηματά, ενώ ήταν σύμβουλος και της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά.

O Θανάσης Τσούρας αφήνει πίσω του τη γυναίκα του Βίλμα και τα δυο τους παιδιά, τον Άγγελο 21 ετών και τον Γιάννη, 18 ετών.

Ποιος ήταν ο Θανάσης Τσούρας
Ο Θανάσης Τσούρας γεννήθηκε το 1946 στην Αθήνα. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής. Την περίοδο της δικτατορίας (1967-74) υπήρξε υπεύθυνος της νεολαίας του ΠΑΚ Εσωτερικού και μέλος των Δημοκρατικών Επιτροπών Αντίστασης. Για μεγάλο διάστημα δρούσε στην παρανομία και είχε πλούσια αντιστασιακή δράση, σε συνεργασία με την ομάδα του Σήφη Βαλυράκη. Είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξέγερση του Πολυτεχνείου (Νοέμβριος 1973), μετά την καταστολή της οποίας συνελήφθη και βασανίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ

Ο νόμος για τους πρόσφυγες

Με την νίκη του ΠΑΣΟΚ, τον Οκτώβριο του 1981, ο Θανάσης Τσούρας διορίστηκε στα 35 του χρόνια – κάτι ασυνήθιστο για την εποχή – γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών. Μαζί με τον αείμνηστο Γιώργο Γεννηματά, προώθησε τους βασικούς νόμους για την ουσιαστική λήξη του Εμφυλίου – του νόμου μέσω του οποίου επέστρεψαν στην Ελλάδα οι πολιτικοί πρόσφυγες από τις χώρες του – τότε – υπαρκτού σοσιαλισμού.

Στην δεύτερη κυβέρνηση του Παπανδρέου, έγινε αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών με αρμοδιότητα τα Σώματα Ασφαλείας – ουσιαστικά ήταν υπουργός Δημοσίας Τάξεως. Ήλθε σε σύγκρουση με τον Μένιο Κουτσόγιωργα, ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν υπερυπουργός και προετοιμαζόταν για την διαδοχή του Ανδρέα Παπανδρέου – με πιο χαρακτηριστική περίπτωση την υπόθεση Κρυστάλη, που οδήγησε ουσιαστικά στην απομάκρυνσή του από το υπουργείο.

Ωστόσο, λόγω της ειδικής σχέσης που είχε αναπτύξει με τον Ανδρέα Παπανδρέου, επέστρεψε στο υπουργείο Εσωτερικών και στη συνέχεια έγινε ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, ως τη λήξη της πρώτης οκταετίας του ΠΑΣΟΚ. Για τον Θανάση Τσούρα, στα 43 του, είχε έλθει η ώρα της Βουλής – πρέπει να σημειωθεί ότι εκείνη την περίοδο, τα πιο νέα σε ηλικία κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ προτιμούσαν εξωκοινοβουλευτικούς ρόλους: το 1989 εξελέγη για πρώτη φορά στην Α’ Αθηνών, την οποία αντιροσώπευσε έκτοτε αδιαλείπτως ως το 2012.

 

tsouras

558280

1456403

2968107

1089466

4017847

Τα σχόλια είναι κλειστά.