Ειδησεογραφικό site

ΠΑΣΟΚ: Πρόγραμμα, ψηφοδέλτια εθνικών εκλογών και πρόβα συνεδρίου

279

Νέα «πρόβα» Συνεδρίου, στο πεδίο των προγραμματικών προβλέψεων για τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες, κάνει σήμερα ο Νίκος Ανδρουλάκης, παρουσιάζοντας τις κατευθυντήριες «γραμμές» του «σοσιαλδημοκρατικού μοντέλου διακυβέρνησης».

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και στη συνέχεια οι κ.κ. Νίκος Χριστοδουλάκης και Ηλίας Κικίλιας θα περιγράψουν τις προτάσεις του κόμματος για την ενεργειακή ακρίβεια, την ενδυνάμωση της οικονομίας, την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, την πράσινη μετάβαση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την υγεία και την παιδεία. Ο κ. Ανδρουλάκης θα επαναλάβει την πρότασή του για πλαφόν στην λιανική τιμή, θα υποστηρίξει ότι η πολιτική επιλογή για την ενεργειακή ακρίβεια είναι θολή κι ότι χρειάζονται σε κάθε περίπτωση καθαρές πολιτικές λύσεις. «Ούτε να πάει ο κόσμος στα δικαστήρια με το πρόσχημα του «δεν πληρώνω», όπως προτείνει ο κ. Τσίπρας, ούτε χρειάζονται αυτά που κάνει ο κ. Μητσοτάκης. Να αποκλιμακωθούν οι τιμές στην ενέργεια για να ξέρουμε τι πληρώνει το ελληνικό νοικοκυριό, ο καταναλωτής, τί πληρώνει το κράτος και τί πληρώνουν οι μεγάλοι παραγωγοί», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης επισημαίνοντας την ανάγκη να αποδείξει η Ευρωπαϊκή Ένωση με κοινά εργαλεία αλληλεγγύης μεταξύ των λαών ότι είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα μεγάλο ταμείο ή ακόμα ακόμα από ένα κοινό νόμισμα. «Ότι παραμένει πάνω από όλα μία κοινότητα αξιών, που υπερασπίζεται τον σεβασμό στη δημοκρατία, στα ανθρώπινα δικαιώματα, την προώθηση της κοινωνικής και περιφερειακής συνοχής, την προστασία του περιβάλλοντος και των πιο ευάλωτων πολιτών», συμπληρώνει με το μήνυμά του για την ημέρα της Ευρώπης.

Η σύνταξη της προγραμματικής «Χάρτας» θα συνεχιστεί και μετά το Συνέδριο, με προγραμματικά Συνέδρια σε διάφορες Περιφέρειες και θα «κλειδώσει» στην Προγραμματική Συνδιάσκεψη τον Σεπτέμβρη. Μετά δε την μαζικότατη προσέλευση στις κάλπες της Κυριακής, η Χαριλάου Τρικούπη στρέφεται στην επιμελή προετοιμασία του Συνεδρίου σε όλα τα επίπεδα αλλά και στην συγκρότηση των ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ που θα παρουσιαστούν, είτε τον προσεχή Ιούνη, είτε το φθινόπωρο.

Τα ψηφοδέλτια με τους υποψήφιους βουλευτές θα έχουν ισχυρές δόσεις ανανέωσης– άλλωστε ένας στους δύο που εκλέχτηκαν την Κυριακή για τα όργανα του ΠΑΣΟΚ είναι κάτω των 40 ετών.

Η ανάδειξη εν τω μεταξύ των εκπροσώπων στο Συνέδριο και των ηγεσιών στις Νομαρχιακές και Τοπικές Επιτροπές δείχνει ότι η πλευρά Ανδρουλάκη κατάφερε να εκπλήξει για δεύτερη φορά όσον αφορά στην οργάνωση και την κινητοποίηση του κόσμου. Έτσι, «κερδίζει», σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της καταμέτρησης, τις περισσότερες μάχες. Στην Κρήτη, όπου το στοίχημα μετά την εκλογή του Κρητικού Ανδρουλάκη στην ηγεσία αφορά στην ανατροπή των συσχετισμών στις εθνικές εκλογές με τον επαναπατρισμό δυνάμεων από το ΣΥΡΙΖΑ, επικράτησαν οι δυνάμεις του προέδρου. Στο Ηράκλειο, γενέτειρα του κ. Ανδρουλάκη, οι συσχετισμοί από τους εκλεγμένους στη Νομαρχιακή δίνουν άνετη επικράτηση στη θέση του Γραμματέα του «εκλεκτού» του, Λάμπρου Αντωνόπουλου. Στο Ρέθυμνο θα έχει την ηγεσία της Νομαρχιακής ως φαίνεται ο κ. Μιχάλης Σαρρής που ήταν προσωπικός φίλος της Φώφης Γεννηματά και στήριξε στην εκλογή ηγεσίας το Νίκο Ανδρουλάκη. Στα Χανιά παραμένει ακόμη λίγο θολό το κλίμα, καθώς σημειώθηκε ιδιαίτερη ένταση κατά την διαδικασία- αντιθέτως στο Λασίθι δεν υπήρχαν ιδιαίτερες δυσκολίες στην εσωκομματική εξίσωση για την πλευρά της ηγεσίας.

Στην Αττική είναι στο φόρτε τους οι παρασκηνιακές «ζυμώσεις» για ακόμη έναν λόγο: η απρόσμενα μεγάλη συμμετοχή και των νεότερων γενιών ανακάτεψε περαιτέρω τη σούπα και δυσκόλεψε τους «ειδικούς» στο έργο της καταμέτρησης των «κουκιών». Ωστόσο, έμπειρα στελέχη εκτιμούν ότι στην Α’ Αθήνας η Νομαρχιακή Οργάνωση θα «κλειδώσει» υπέρ του τιμ Ανδρουλάκη και θα εκλεγεί πιθανόν ο Μανώλης Μποτζάκης. Στην Δυτική Αθήνα εξασφάλισε ισχυρές δυνάμεις ο ανδρουλακικός υποψήφιος Γραμματέας Ανδρέας Κατσαρός, αλλά για να εκλεγεί χρειάζεται την στήριξη των στελεχών που στηρίζουν τη βουλευτή, Νάντια Γιαννακοπούλου– σημαντικό αποτύπωμα είχαν εκεί και οι παπανδρεϊκοί, υπό τον Μ. Καρχιμάκη.

Στη Νότια Αθήνα, όπου επέλεξε να ψηφίσει την Κυριακή ο κ. Ανδρουλάκης συνοδευόμενος από την βουλευτή, Τόνια Αντωνίου και τον στενό του συνεργάτη και υποψήφιο βουλευτή, Στέφανο Ξεκαλάκη, το σκορ «λέει»: έξι εκλεγμένα μέλη υπέρ της πλευράς Ανδρουλάκη και του Θ. Κλιάσιου, έξι υπέρ του νυν γραμματέα Π. Βιδάλη που στηρίζουν γεννηματικοί-παπανδρεϊκοί της περιοχής και τρεις πολιτικοί φίλοι του Παύλου Χρηστίδη, που επίσης θα είναι υποψήφιος στην περιοχή.

Στη Βόρεια Αθήνα, η Νομαρχιακή Οργάνωση του ΠΑΣΟΚ περνά, όπως ακούγεται στα χέρια των προεδρικών και θα εκλεγεί Γραμματέας ο κ. Χάρης Μπελτεγρής. Επικράτηση παπανδρεϊκών και του Μανώλη Χριστοδουλάκη καταγράφεται στο υπόλοιπο Αττικής (Ανατολικής και Βόρειας), όπου δεν αποκλείεται, όπως υποστηρίζουν στελέχη, να εκλεγεί ο γεννηματικός Θανάσης Αλμπάνης.

Η μεγάλη μάχη δόθηκε και συνεχίζεται στην Αχαία. Η σύγκρουση μεταξύ ανδρουλακικών και παπανδρεϊκών κατέληξε στο εξής αποτέλεσμα: εκλέχτηκαν 7 από το μπλοκ Ανδρουλάκη που στηρίζει για Γραμματέα το Ν. Μοίραλη, άλλοι 7 από το μπλοκ των παπανδρεϊκών και η κυρία (πρώην πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου στην περιοχή) Σταυρούλα Παναγοπούλου, η ψήφος της οποίας φαίνεται ότι θα κρίνει το.. νικητή.

Ήττα θεωρείται για τη στενή συνεργάτιδα του προέδρου, τη γραμματέα της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ, Λίτσα Λιακούλη το αποτέλεσμα στη Λάρισα. Αντιθέτως στις άλλες περιοχές της Θεσσαλίας υπήρξε «κυριαρχία» των ανδρουλακικών- όπως στην Κεντρική, Δυτική Μακεδονία, στη Θράκη και αλλού. Στη Θεσσαλονίκη είναι φαβορί για την ηγεσία της Οργάνωσης, όπως ακούγεται ο Ευρυβιάδης Ελευθεριάδης- στις προηγούμενες εθνικές εκλογές ήταν με τον υποψήφιο βουλευτή Κυριάκο Κυριάκο- στις εσωκομματικές στήριξε Ανδρουλάκη. Στην Ηλεία «σάρωσε» ο εκλεκτός του Μιχάλη Κατρίνη

Τα σχόλια είναι κλειστά.