Ειδησεογραφικό site

ΠΑΣΟΚ: Ακάθεκτοι στο διμέτωπο κατά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

40

Ούτε μισή γραμμή δεν θα αλλάξει ο Νίκος Ανδρουλάκης από τη στρατηγική που έχει χαράξει από την αρχή της εκλογής του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «βλέπει» προσπάθεια λεηλασίας των ψηφοφόρων του κόμματος τόσο από τη Ν.Δ. όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια, συνεργάτες του Ανδρουλάκη, μιλώντας στο «Ποντίκι», ξεχωρίζουν το «βρόμικο παιχνίδι των fake news» που κάνει η Ν.Δ., με το οποίο ο Μητσοτάκης επιχειρεί να «κλέψει» ψηφοφόρους από το ΠΑΣΟΚ.

Όπως τονίζουν, ο αρχηγός της Ν.Δ. αυτή την περίοδο προχωράει σε έναν πόλεμο λάσπης με την «κυβέρνηση των ηττημένων, βάζοντας στην ίδια σειρά το ΠΑΣΟΚ με τον Γιάνη Βαρουφάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ» και φτάνοντας μέχρι και τον φράχτη του Έβρου. Όπως εξηγούν με ειρωνική διάθεση, «οι επόμενες κινήσεις του Μητσοτάκη είναι να βάλει τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να απολογούνται ακόμα και για τη… διαπραγμάτευση του 2015».

«Θα προσπαθήσουν – ήδη προσπαθούν – να δημιουργήσουν το φάντασμα μιας τρικομματικής κυβέρνησης, που θα βγάλει τη χώρα από το ευρώ και την Ε.Ε., ενώ το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα που έδωσε σκληρή μάχη, όλα αυτά τα χρόνια, για να μείνει η Ελλάδα στον σκληρό πυρήνα του ευρώ», λένε. Όσο για τα περί εμμονών του Ανδρουλάκη με το πρόσωπο του Μητσοτάκη, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ απαντά: «Η μόνη εμμονή που έχω είναι να γίνει η χώρα μου ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος».

«Θέλουν να μας τελειώσουν»

«Το μόνο που θέλουν είναι να τελειώσουν το ΠΑΣΟΚ και όχι να συνεργαστούν μαζί του. Τις ψήφους μας θέλουν για να συνεχίσουν τα αμετανόητα παιχνίδια τους». Η παραπάνω δήλωση του Ανδρουλάκη από την Κοζάνη σκιαγραφεί και την εικόνα που υπάρχει σήμερα για τις προθέσεις των δύο αντιπάλων τους. Στη Χαριλάου Τρικούπη παρατηρούν μία διελκυστίνδα ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ για τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.

Προς το παρόν εμφανίζονται καθησυχαστικοί καθώς, όπως υποστηρίζουν – σύμφωνα με τις δικές τους έρευνες –, δεν προκύπτει πως το ΠΑΣΟΚ έχει απώλειες προς τα δύο μεγαλύτερα κόμματα παρότι βρισκόμαστε δέκα μέρες πριν από τις κάλπες. Στόχος είναι να εισέλθουν στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ όσο το δυνατόν περισσότεροι ψηφοφόροι, οι οποίοι θέλουν να «τιμωρήσουν» την «τοξικότητα Μητσοτάκη – Τσίπρα».

Όσο για τη μάχη του «Κέντρου», ο Ανδρουλάκης θεωρεί ότι ο Μητσοτάκης εκμεταλλεύτηκε την εμπιστοσύνη αυτών των ψηφοφόρων και τους γύρισε την πλάτη με το… «επιτελικό παρακράτος». «Από το κράτος των κολλητών περάσαμε στο κράτος του ανιψιού, όπου η ΕΥΠ, που βρίσκεται υπό την άμεση εποπτεία του πρωθυπουργού, παρακολουθούσε εμένα, τον αρχηγό ενός κοινοβουλευτικού κόμματος, δημοσιογράφους, υπουργούς του, ακόμα και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, βάζοντας την ασφάλεια της χώρας σε κίνδυνο», λέει σε κάθε ευκαιρία ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ

«Δύο πολιτικά πρόσωπα και δύο συστήματα εξουσίας που έχουν ταυτόσημες πρακτικές, από άλλες ιδεολογικές όχθες, αλλά στις πρακτικές είναι πάντοτε στην ίδια».

«Όλα για όλα» για τους νέους

Στο ΠΑΣΟΚ συνεχίζουν να δίνουν μεγάλο βάρος στην προσέλκυση νέων – ηλικιακά – ψηφοφόρων. Αυτό που βλέπουν συνεργάτες του Ανδρουλάκη είναι πως πολλοί νέοι συζητούν για το ΠΑΣΟΚ, έχουν στα κινητά φωτογραφίες και gif με τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Γνωρίζουν ότι αυτό είναι πιο πολύ «εικόνα» διαδικτυακή παρά θετικό σημάδι για προσέλκυση ψηφοφόρων. Με σύνθημα: «Ρωτήστε τους παππούδες σας και τους γονείς σας για το ΠΑΣΟΚ», στη Χαριλάου Τρικούπη στοχεύουν να προσεγγίσουν όσο το δυνατόν περισσότερους νέους. Στα ατού αυτής της προσπάθειας – όπως υποστηρίζουν – είναι και το γεγονός ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ο πιο νέος – όχι μόνον ηλικιακά – αρχηγός κόμματος.

Γνωρίζουν ότι είναι δύσκολος στόχος, ενώ τα μηνύματα που έρχονται από τις δημοσκοπήσεις για τις ηλικιακές ομάδες 17-24 είναι αρνητικά. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής είναι και η ηλικιακή ανανέωση που έγινε στα ψηφοδέλτια συνολικά αλλά και στο Επικρατείας, «το οποίο απαρτίζουν νέοι κοινωνικά καταξιωμένοι». Το 63% των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ κατεβαίνει στις εκλογές για πρώτη φορά και το 31% είναι κάτω των 45 ετών.

«Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής είναι ένα κόμμα που ακούγεται ακόμα σε κάθε ελληνικό σπίτι. Είναι συνυφασμένο με την ανεπανάληπτη “Αλλαγή” του Ανδρέα. Την πρόοδο, την ευημερία, την κοινωνική κινητικότητα. Ήρθε η ώρα να ακουστεί και στα αυτιά των νέων», υποστηρίζουν. Πέρα από «συνθήματα» για τους νέους, στο ΠΑΣΟΚ έχουν συγκροτήσει συγκεκριμένο σχέδιο – με κορυφαίο αυτό της θέσπισης της κοινωνικής κατοικίας – τα οποία συνοψίζονται ως εξής:

● Δυνατότητα των νέων ανθρώπων να ανοίξουν το δικό τους σπίτι δημιουργώντας μία δεξαμενή 150.000 κατοικιών, είτε νεόδμητων με πόρους του ταμείου ανάκαμψης είτε ανακαινισμένων με παροχή κινήτρων στους ιδιοκτήτες τους. Τα ακίνητα θα διατεθούν με χαμηλά ενοίκια και κοινωνικά κριτήρια.

● Στήριξη της δημόσιας εκπαίδευσης, του δημόσιου σχολείου και πανεπιστημίου για να έχουν όλοι ίσες ευκαιρίες.

● Εργασία με κανόνες και αξιοπρέπεια με 4ετή επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών, με πόρους του ΕΣΠΑ, για να προσληφθούν 50.000 νέοι άνεργοι με πλήρη απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα.

● Κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακών σταθμών και κέντρων δημιουργικής απασχόλησης.

● Χορήγηση επιπλέον μηνιαίου επιδόματος 200 ευρώ για κάθε νέο παιδί που γεννιέται ώς την ηλικία των 3 ετών, με εισοδηματικά κριτήρια

Τα σχόλια είναι κλειστά.