Ειδησεογραφικό site

Όταν ο Κρομμυδαντώνης από το Ζαρό «αλληλογραφούσε» με τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ…

Με αφορμή τη στέψη του Βασιλιά της Μεγάλης Βρετανίας Καρόλου, σήμερα Σάββατο 6 Μαΐου, στη 1 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας, θυμόμαστε μια παλιά ιστορία του -αείμνηστου πλέον-Αντώνη Ζαχαριουδάκη ή Κρομμυδαντώνη, ο οποίος ίσως ήταν ο μοναδικός Κρητικός που έλαβε επιστολή από τα Ανάκτορα του Μπάκινγχαμ!

Ο αξέχαστος, για τους συγχωριανούς του και όλους όσους τον είχαν γνωρίσει, Αντώνης Ζαχαριουδάκης κατασκεύαζε ξυλόγλυπτες δημιουργίες με ιδιαίτερο ταλέντο. Ένα από τα έργα του ήταν το πορτραίτο της Νταϊάνας, το οποίο ο ίδιος αποφάσισε να το στείλει στους γιους της, τους (τότε) πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό τη συμπάθειά του στο πρόσωπο της αδικοχαμένης Lady D.

Μάλιστα, με το έργο του υπό μάλης, ο κ. Ζαχαριουδάκης πήγε στο Βρετανικό Προξενείο στο Ηράκλειο, ζητώντας να αποστείλουν το δώρο του στους πρίγκιπες, όπερ και εγένετο.

Την εξέλιξη δεν την περίμενε ούτε ο ίδιος, καθώς λίγο καιρό αργότερα, έλαβε επίσημη επιστολή από τη Μεγάλη Βρετανία, στην οποία επισημαίνονταν τα εξής:

«Αγαπητέ κύριε Ζαχαριουδάκη,

Ευχαριστούμε πολύ για το γράμμα και αυτό που εσωκλείσατε μέσα και το οποίο απευθυνόταν στους πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι. Οι δύο πρίγκιπες είναι ευγνώμονες σε εσάς που μπήκατε στον κόπο να γράψετε και να μας στείλετε το ξύλινο γλυπτό. Η ευγένεια και η κατανόηση που δείχνεται από τόσους πολλούς ανθρώπους είναι μια μεγάλη πηγή παρηγοριάς και υποστήριξης».

Όπως ήταν αναμενόμενο, η επιστολή, στο πρωτότυπο αλλά και μεταφρασμένη στα ελληνικά, μπήκε σε κορνίζα και στολίστηκε στον τοίχο του σπιτιού του Κρομμυδαντώνη ανάμεσα στις καλλιτεχνικές δημιουργίες του ίδιου, που είχε φιλοτεχνήσει πολλά ξυλόγλυπτα έργα, κυρίως αγιογραφίες και πορτρέτα αγωνιστών αλλά και γνωστών προσωπικοτήτων, όπως της Μελίνας Μερκούρη, κ.α.

Ο Αντώνης Ζαχαριουδάκης έφυγε από τη ζωή το 2018 σε ηλικία 90 ετών και αναπαύεται στο Μεσίσκλι, ένα μετόχι κοντά στα Βορίζια, όπου η οικογένεια του καλλιεργούσε κρεμμύδια, εξ ου και το ιδιαίτερο παρανόμι του.

Υπήρξε μια ξεχωριστή προσωπικότητα που φορώντας παραδοσιακή κρητική ενδυμασία συμμετείχε σε όλες τις επετειακές εκδηλώσεις της ευρύτερης περιοχής, ενώ πολλές ήταν οι αναμνήσεις του, τις οποίες του άρεσε να αφηγείται, από την εποχή που πολέμησε στη μακρινή Κορέα…

 

πηγή: Δια-SOS-τε τη Μεσαρά

Τα σχόλια είναι κλειστά.