Ειδησεογραφικό site

Νέο κύμα προκλήσεων από Τουρκία

20

Μέσω δημοσίων δηλώσεων από την τουρκική ηγεσία και αντιδηλώσεων από την ελληνική κυβέρνηση συνεχίζεται η αντιπαράθεση που συστηματικά οικοδομεί η Αγκυρα, με κίνδυνο να υπονομευτεί οριστικά η προοπτική του διαλόγου που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αμορτισέρ για την εκτόνωση της έντασης.

Την ώρα που στην Αθήνα αναμένεται η απάντηση της τουρκικής διπλωματίας για τον χρόνο πραγματοποίησης του 62ου γύρου των διερευνητικών επαφών, το καθεστώς Ερντογάν αντέδρασε με ένα κύμα προκλήσεων: την έκδοση της παράνομης NAVTEX για υδρογραφικές εργασίες ανάμεσα στη Λήμνο, στον Aγιο Ευστράτιο και τη Σκύρο, την έναρξη ερευνών από το «Τσεσμέ» στη στήλη ύδατος στο Κεντρικό Αιγαίο, τα fake news περί παρενόχλησης του υδρογραφικού πλοίου που ανήκει στο τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό από ελληνικά F-16.

Μάλιστα, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη που συμμετείχαν σε άσκηση στο Αιγαίο δεν προσέγγισαν το πλοίο «Τσεσμέ» εγγύτερα των 10 ναυτικών μιλίων, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε δύο φορές ότι η Αγκυρα έδωσε την «κατάλληλη» απάντηση στην Αθήνα.

Ποια ήταν η τουρκική αντίδραση δεν έχει αποσαφηνιστεί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το απόγευμα της προηγούμενης Τρίτης, μετά την κατά φαντασία παρενόχληση του «Τσεσμέ» από ελληνικά μαχητικά, δύο τουρκικά F-16 παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο και επιστρέφοντας στις βάσεις τους, περίπου στις 19.00 το απόγευμα, έσπασαν το φράγμα του ήχου ενώ περνούσαν ανάμεσα στη Χίο και τη Σάμο.

Πολίτες στη Χίο έκαναν λόγο για ήχο έκρηξης που παραπέμπει στο sonic boom που προκαλείται όταν ένα αεροσκάφος αναπτύσσει μεγάλη ταχύτητα και σπάζει το φράγμα του ήχου. Από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα, αν και επαληθεύεται ότι στις 18.45 το απόγευμα της Τρίτης δύο ζεύγη τουρκικών F-16 πέρασαν χωρίς άδεια στο FIR Αθηνών από την περιοχή μεταξύ της Λήμνου και της Λέσβου και το ένα από δύο ζευγάρια βγήκε 15 λεπτά αργότερα πετώντας νότια της Χίου.

«Γαλάζια πατρίδα» και κολοσσιαίο εξοπλιστικό πρόγραμμα

Το τελευταίο διάστημα, όσο στην Τουρκία απογειώνεται η τιμή βασικών αγαθών όπως το ψωμί, τόσο οι συνεργάτες του Ταγίπ Ερντογάν δαιμονοποιούν την Ελλάδα και επιδίδονται σε καθημερινή προπαγάνδα προσπαθώντας να αλλάξουν την ατζέντα των συζητήσεων.

Ενώ υλοποιούν ένα κολοσσιαίο εξοπλιστικό πρόγραμμα για το οποίο έχουν εκταμιεύσει σχεδόν 15 δισ. δολάρια την τριετία 2018-2020, οι Τούρκοι μέρα παρά μέρα εκφράζουν την ενόχλησή τους για την απόφαση της Αθήνας να προχωρήσει σε αγορές οπλικών συστημάτων όπως τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale.

Στο ισοζύγιο εξοπλιστικών Ελλάδας – Τουρκίας, η σύγκριση αποκαλύπτει την κρυφή ατζέντα της Αγκυρας: στα έτη 2018, 2019 και 2020, οι Τούρκοι έχουν ήδη δώσει 15 δισ. δολάρια για στρατιωτικούς εξοπλισμούς, ενώ η Ελλάδα έχει διαθέσει λίγο περισσότερο από το 10% του τουρκικού προϋπολογισμού. Για την τριετία 2018-2020, η Αθήνα έχει εκταμιεύσει περί το 1,8 δισ. δολάρια για στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Κι όμως, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας απειλεί ότι από την αύξηση της έντασης και τους εξοπλισμούς που σχεδιάζει η Αθήνα «τη μεγαλύτερη ζημιά θα την πάθει ο ελληνικός λαός». Παραλλήλως, ο Χουλουσί Ακάρ επαναλαμβάνει ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στη «γαλάζια πατρίδα», στην οποία η Αγκυρα συμπεριλαμβάνει ζώνες όπου η Ελλάδα έχει απαράγραπτα κυριαρχικά δικαιώματα τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, με μικρές εξαιρέσεις όταν ο απρόβλεπτος Ταγίπ Ερντογάν και οι στενοί του συνεργάτες-φορείς της επιθετικής ρητορικής του επικρίνουν τη Γαλλία ή τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι Τούρκοι δαιμονοποιούν την Ελλάδα ως τον «εχθρό της ημέρας». Ο,τι κι αν κάνει η Ελλάδα μοιάζει ενοχλητικό για το τουρκικό καθεστώς.

Το ερώτημα τι θα μπορούσε να συζητηθεί μεταξύ της ελληνικής αντιπροσωπείας του Παύλου ΑποστολίδηΑλέξανδρου Κουγιού και της Ιφιγένειας Καναρά με την τουρκική ομάδα των Σεντάτ ΟνάλΤσαγατάι Ερτσίγες και Μπαρίς Καλκαβάν απομένει να φανεί στην πράξη. Στην Αθήνα δεν υπάρχουν αυταπάτες για τις επιδιώξεις των Τούρκων: η Aγκυρα δεν επιθυμεί απλώς να μετονομάσει αλλά να μετατρέψει τις διερευνητικές επαφές σε απευθείας διαπραγματεύσεις. Γι’ αυτό ήδη από τη συνάντηση της 25ης Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη οι Τούρκοι απαίτησαν την έκδοση ανακοίνωσης για τη θεματολογία των συζητήσεων, παραβιάζοντας τη συμφωνία ότι οι διερευνητικές επαφές δεν είναι επίσημες συζητήσεις και γι’ αυτό δεν τηρούνται κοινά συμφωνημένα πρακτικά.

Τα σχόλια είναι κλειστά.