“Καβγάς” Χουλιαράκη – Τζιαμαρόλι για τα πρωτογενή πλεονάσματα
Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ έθεσε τον στόχο για πολύ χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 – Έχετε δεσμευτεί για πλεόνασμα 3.5% και μετά τη λήξη του προγράμματος, του απάντησε ο εκπρόσωπος του ESM
Σε ευθεία αντιπαράθεση για τους δημοσιονομικούς στόχους μετά το 2018 ήρθαν ο αναπλ. Υπ. Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο εκπρόσωπος του ESM στο Κουαρτέτο Νικολά Τζιαμαρόλι σε πάνελ που συμμετείχαν στο συνέδριο του Economist, καταδεικνύοντας ότι η κυβερνητική θέση για χαλάρωση της λιτότητας μετά τη λήξη του προγράμματος είναι στον “αέρα”.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο κ. Χουλιαράκης δήλωσε πως η Ελλάδα δεσμεύεται να επιτύχει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018 αλλά αμέσως μετά ο στόχος θα πρέπει να επανεξεταστεί και να μειωθεί», ορίζοντας μάλιστα ως στόχο της κυβέρνησης το 1,5%-2%. Ο κ. Τζιαμαρόλι έσπευσε να εμφανιστεί κάθετα αντίθετος με τη συγκεκριμένη θέση και παρά το γεγονός ότι λίγο νωρίτερα η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου, στο ίδιο πάνελ, σχεδόν συμπαρατάχθηκε στις ελληνικές θέσεις. «Ο στόχος για πλεονάσμα 3,5% αφορά μεν το 2018 αλλά πρέπει να διατηρηθεί και μεσοπρόθεσμα. Μπορεί για πέντε χρόνια ή για δέκα ή για τέσσερα, το συζητάμε. Αλλά αυτή είναι η δέσμευση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιαμαρόλι.
Και συνέχισε: «Μπορεί να ξεκινήσουμε να το διαπραγματεύομαστε από τώρα για μετά το 2018 αλλά να έχουμε τις αποφάσεις τότε, άρα γιατί να το κάνουμε αυτό;», αναρωτήθηκε σκωπτικά και τόνισε ότι θα προχωρήσουν άμεσα οι συζητήσεις και με το ΔΝΤ για τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, αλλά όσον αφορά τα μακροπρόθεσμα, τόνισε ότι «δεν πρέπει να γίνει κατάχρηση των ελαφρύνσεων για να μη δώσουμε την ευκαιρία στους Έλληνες για να αρχίσουν τις αποκλίσεις από το πρόγραμμα».
Μάλιστα ο κ. Τζιαμαρόλι κατέληξε πως «πρέπει να διατηρηθούν οι δεσμεύσεις και για τα επόμενα χρόνια».
Λίγο νωρίτερα ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ από το βήμα του ίδιου συνεδρίου ζήτησε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στη δεύτερη αξιολόγηση και παράλληλα να αποκτήσει «ισχυρή ιδιοκτησία του προγράμματος προσαρμογής» η ελληνική κυβέρνηση
Παίρνοντας αμέσως μετά το λόγο ο κ. Χουλιαράκης είπε ότι «θέλουμε γρήγορα αποφάσεις για το χρέος και τη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα επειδή πολύ λίγες χώρες κατάφεραν στο παρελθόν να διατηρήσουν πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ». Συμπλήρωσε δε ότι υπάρχει πολιτική συναίνεση για ελάφρυνση του συγκεκριμένου στόχου. Αναφορικά με την δεύτερη αξιολόγηση, είπε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει στα τέλη Οκτωβρίου ώστε να διατηρηθεί το μομέντουμ.
Τα σχόλια είναι κλειστά.