Ειδησεογραφικό site

Καναδάς: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε κοινότητα Αβορίγινων

85

Έπειτα από 11 απόπειρες αυτοκτονίας μελών της από τις αρχές του μήνα – «Σπαρακτικό», γράφει στο Twitter ο Τριντό

Μια κοινότητα Αβορίγινων στον Καναδά κήρυξε το Σαββατοκύριακο κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά την καταγραφή της απόπειρας αυτοκτονίας τουλάχιστον 11 μελών της από τις αρχές του μήνα, μεταδίδουν τα καναδικά μέσα ενημέρωσης.

Τον περασμένο μήνα, τον Μάρτιο, είχαν σημειωθεί άλλες 28 απόπειρες αυτοκτονίας στην απομακρυσμένη αυτή βόρεια κοινότητα «Πρώτο Έθνος του Ατουαπίσκατ» στο Οντάριο, διευκρίνισε χθες το CTV News.

«Πρόκειται για μια συστημική κρίση που πλήττει τις κοινότητες» των Αβοριγίνων, δήλωσε ο Τσάρλι Άνγκους, μέλος του τοπικού κοινοβουλίου. «Ως τώρα δεν έχει υπάρξει καμία σοβαρή απάντηση από οποιοδήποτε κυβερνητικό κλιμάκιο», πρόσθεσε.

Οι 1,4 εκατομμύρια Αβορίγινες του Καναδά, οι οποίοι αποτελούν περίπου το 4% του πληθυσμού της χώρας, αντιμετωπίζουν υψηλότερα επίπεδα φτώχειας και έχουν χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής από τους υπόλοιπους Καναδούς και πέφτουν πιο συχνά θύμα βίαιων εγκλημάτων, ενώ μεταξύ των μελών των κοινοτήτων τους είναι επίσης υψηλότερα τα ποσοστά εθισμού και φυλάκισης.

Οι καναδικές εφημερίδες γράφουν ότι η περιφερειακή κυβέρνηση αποστέλλει μια μονάδα αντιμετώπισης των κρίσεων στην κοινότητα αυτή μετά την κήρυξη έκτακτης ανάγκης το Σάββατο. Επίσης η ομοσπονδιακή υπηρεσία υγείας του Καναδά διευκρίνισε ότι απέστειλε δύο συμβούλους ψυχικής υγείας οι οποίοι μετέχουν στην ομάδα αυτή.

«Τα νέα από το Αταουαπίσκατ είναι σπαρακτικά. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής όλων των αυτοχθόνων πληθυσμών», σημείωσε στο Twitter ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της κοινότητας αυτής Μπρους Σίσες, ο οποίος μίλησε στον δημόσιο ραδιοσταθμό Radio Canada, τους τελευταίους έξι μήνες έχουν καταγραφεί σχεδόν 100 απόπειρες αυτοκτονίας, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες έχει ενταθεί το φαινόμενο αυτό. Τον Μάρτιο έγιναν 28 απόπειρες που επισημάνθηκαν στις αρχές και 11 τις πρώτες εννέα ημέρες του Απριλίου, διευκρίνισε.

Μια άλλη κοινότητα Αβορίγινων της χώρας, στη δυτική επαρχία Μανιτόμπα του Καναδά ζήτησε ομοσπονδιακή βοήθεια τον περασμένο μήνα, επικαλούμενη έξι αυτοκτονίες σε δύο μήνες και 140 απόπειρες αυτοκτονίας σε δύο εβδομάδες.

Τα σχόλια είναι κλειστά.