Ειδησεογραφικό site

Γιατί ο Μητσοτάκης τρέμει το ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρουλάκη

65

Ο φόβος του πρωθυπουργού έχει να κάνει κυρίως με το γεγονός ότι στη μεγάλη δεξαμενή των αναποφάσιστων, η οποία κινείται από 11 έως 18%, το μεγαλύτερο κομμάτι προέρχεται από τη ΝΔ. Οι αναλυτές λένε, μάλιστα, ότι δεν αποκλείεται ένα μεγάλο κομμάτι από τους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους, που στις προηγούμενες κάλπες είχε επιλέξει να στηρίξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να πάει τώρα προς το ΠΑΣΟΚ αντιδρώντας για τα όσα έγιναν στα Τέμπη αλλά και συνολικά με την πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση σε διάφορα θέματα.

Η αλήθεια είναι ότι, μετά την αναφορά στο ντιμπέιτ του Νίκου Ανδρουλάκη για τις υποκλοπές ότι «όσοι ευθύνονται για το θέμα αυτό πρέπει να πάνε φυλακή» – αν και δεν μίλησε για τον πρωθυπουργό – έφερε τις σχέσεις των δύο κομμάτων στα άκρα.

Προφανώς, στο Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβάνονται ότι μετά τη δήλωση αυτή μία ενδεχόμενη συνεργασία με τον Νίκο Ανδρουλάκη γίνεται ακόμα πιο δύσκολη.

Η κατά μέτωπο επίθεση του πρωθυπουργού προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ γίνεται, ωστόσο, και για μία σειρά από άλλους λόγους.

Για παράδειγμα, εάν η ΝΔ έχει ένα ιδιαίτερα ικανοποιητικό ποσοστό στην πρώτη κάλπη γύρω στο 34% και το ΠΑΣΟΚ ένα 12-15%, τότε θα μπορούσε να δημιουργηθεί κυβέρνηση συνεργασίας ανάμεσα στα δύο αυτά κόμματα από την πρώτη Κυριακή και η χώρα να μην πάει σε δεύτερες εκλογές. Όλα αυτά φυσικά με την προϋπόθεση ότι υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στα δύο κόμματα ότι θα δοθούν απαντήσεις για την υπόθεση των υποκλοπών.

Όμως, όπως είναι γνωστό, ο Κυριακός Μητσοτάκης επιθυμεί να κυβερνήσει με αυτοδυναμία. Εάν, λοιπόν, έχει ένα 34% στην πρώτη κάλπη, τότε θεωρείται βέβαιο ότι θα πάρει αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη.

Μόνο που υπάρχει ένα θέμα. Το πώς θα διαχειριστεί επικοινωνιακά τους ψηφοφόρους στην περίπτωση που μπορεί να γίνει κυβέρνηση από την κάλπη της 21ης Μάϊου, καθώς πολλοί θα θεωρήσουν ότι το μόνο που ενδιαφέρει τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η πρωθυπουργική καρέκλα.

Εάν πάλι τα πράγματα δεν έρθουν ακριβώς έτσι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρειαστεί την στήριξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη κάλπη, τα στελέχη της κυβέρνησης θεωρούν ότι, από τώρα, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να έχει στριμώξει τον Νίκο Ανδρουλάκη για τις σχέσεις του με τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε την ώρα της κρίσης να μην διστάσει να πάρει τη μεγάλη απόφαση. 

Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός, σε όλες τις τελευταίες του ομιλίες, επιτίθεται με ένταση κατά του ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη, λέγοντας: «Με το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη έχω λίγα να συζητήσω, έχει φέρει το ΠΑΣΟΚ πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν τον θεωρώ δύναμη προοδευτικού εκσυγχρονισμού. Μια τέτοια κυβέρνηση, ΝΔ με ΠΑΣΟΚ, θα ήταν μια κυβέρνηση που θα πατούσε συνεχώς το φρένο, την ώρα που πρέπει να πατήσουμε γκάζι. Δεν θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.