Ειδησεογραφικό site

Για να νιώθουμε ασφαλείς σαν… στο σπίτι μας

4.441

asfaleia

Της Πέννυς Κροντηρά

Κατακόρυφη αύξηση σημειώνεται στις κλοπές και διαρρήξεις κατοικιών των Ελλήνων, στα χρόνια του μνημονίου. Εν μέσω της κρίσης η ανασφάλεια που αισθάνονται οι πολίτες συνεχώς μεγαλώνει με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ηρεμήσουν ούτε στο ίδιο τους το σπίτι. Το «Κ» έκανε ρεπορτάζ και μίλησε με έναν κλειδαρά και έναν ειδικό τοποθέτησης ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας για το πώς ο Έλληνας μπορεί να προστατεύσει την περιουσία αλλά και τη ζωή του από διαρρήξεις στην οικία του.

Κλειδαράς:

Ο Νίκος Σταθοκωστόπουλος βρίσκεται στο επάγγελμα της κλειθροποιίας πάνω από 10 χρόνια. Μαθητεύοντας αρχικά δίπλα στον πατέρα του, απέκτησε μέσω της εμπειρίας του τις τεχνικές γνώσεις και τη δεξιοτεχνία του επαγγέλματος. Από το 2011 έχει αναλάβει πλήρως την επιχείρηση.

Τι γίνεται με τις πόρτες ασφαλείας; Υπάρχει ασφάλεια; Πώς παραβιάζονται;

Οι περισσότερες πόρτες ασφαλείας είναι εξοπλισμένες με παλαιού τύπου κλειδαριές και διαθέτουν κλειδιά τύπου χρηματοκιβωτίου, τα οποία δεν προσφέρουν καμία ασφάλεια. Ο τρόπος διάρρηξής τους γίνεται με τη χρήση διαρρηκτικού εργαλείου σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, χωρίς να χρειάζεται ιδιαίτερη εξοικείωση-εξάσκηση πάνω σε αυτό από τους διαρρήκτες.

Τι συμβαίνει με τα καινούργια κλειδιά;

Η επιλογή των κλειδιών-κλειδαριών νέου τύπου θα πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή και έρευνα, διότι υπάρχουν στο εμπόριο κλειδαριές, κύλινδροι και προστατευτικά κυλίνδρων (defender), τα οποία προβάλλονται ως νέου τύπου αλλά ουσιαστικά η ποιότητά τους καθώς και το επίπεδο ασφαλείας που προσφέρουν είναι μηδενικό.

Υπάρχουν αρκετοί τύποι νέων κλειδιών όπως:

1) Με ανάγλυφο κλειδί τύπου laser.

2) Με κινητό στοιχείο πάνω στο κλειδί.

3) Σωληνωτό κλειδί omega.

4) Κλειδί Αbloy protect 2 με κινητό στοιχείο.

 

Ποια τα κόλπα των ληστών; Ποιος ο χρόνος διάρρηξης;

Υπάρχουν πολλοί αστικοί μύθοι γύρω από τις διαρρήξεις και συνήθως προκύπτουν από αναξιόπιστες πηγές, οπότε καλό θα ήταν να μην θεωρούμε κάτι ως δεδομένο, εκτός αν έχει προκύψει από σοβαρή μελέτη-έρευνα. Τις περισσότερες φορές οι διαρρήξεις γίνονται από μη επαγγελματίες διαρρήκτες, απρογραμμάτιστα, χωρίς κριτήριο αν είναι πλούσια η γειτονιά-περιοχή, οι οποίοι απλώς βρίσκουν ένα παράθυρο, μια πόρτα ξεκλείδωτη ή κάποια πολύ απλή κλειδαριά ως προς τη διάρρηξη.

 

Τι γίνεται με τις μπαλκονόπορτες (πίροι, δαγκάνες) και τα μάτια της εξώπορτας;

Στις μπαλκονόπορτες τα συνηθέστερα που μπορούν να τοποθετηθούν είναι:

  1. Πίρος μεταξύ του κασώματος και της συρόμενης πόρτας.
  2. Σύστημα με διπλούς πίρους.
  3. Ασφάλειες με δαγκάνες στο εσωτερικό φύλλο των συρόμενων.

Όσον αφορά τα μάτια της εξώπορτας υπάρχουν τα κλασικά ματάκια ευρείας γωνίας των 180-240 μοιρών με αντιθαμβωτικό γυαλί καθώς και αρκετά ψηφιακά, τα οποία μπορούν να αντικαταστήσουν το κλασσικό «ματάκι» πόρτας, και προσφέρουν έναν εύκολο τρόπο να δει κάποιος τι γίνεται έξω από την πόρτα του με καθαρή εικόνα.

 

Τι συστήνετε στους πελάτες σας;

Κάνοντας μελέτη του χώρου που πρέπει να ασφαλίσουμε, προτείνουμε αντίστοιχα:

1) Θωρακισμένες πόρτες πιστοποιημένες από διεθνείς φορείς κλάσης 3.

2) Αντικαταστάσεις-μετατροπές από παλαιάς τεχνολογίας:

Σύστημα κλειδαριάς:

α) Προστατευμένο σύστημα αντιγραφής κλειδιών (με κάρτα ιδιοκτησίας) και πτυσσόμενο κλειδί.

β) Καμία περίπτωση μπλοκαρίσματος της κλειδαριάς που παρέχει ταυτόχρονα αθόρυβη λειτουργία χάρη στο σύστημα περιστροφής με γρανάζια.

  1. Εύκολη αλλαγή με τις πιο γνωστές κλειδαριές θωρακισμένης πόρτας. Oι κλειδαριές μπορούν πολύ εύκολα να γίνουν αριστερές ή δεξιές.
  2. Κλειδαριά με 2 ζωές επιπλέον: (βασικό συνδυασμό κλειδιών συν ένα ακόμα συνδυασμό κλειδιών).
  3. Εγκεκριμένη από το ιταλικό ινστιτούτο «GIORDANO» εγγύηση καλής λειτουργίας για πολλά χρόνια.
  4. Νέου τύπου κλειδαριές κυλίνδρου με ατσάλινο προστατευτικό, καταπέλτη και κυλίνδρους νέας τεχνολογίας, που περιλαμβάνουν:

α) Defender ατσάλινο προστατευτικό κατά του τρυπήματος και σπασίματος του κυλίνδρου που βιδώνει πίσω από την πόρτα.

β) Κύλινδρο ασφαλείας κατά της διάρρηξης από διαρρηκτικά εργαλεία (picking), βίαια χτυπήματα (bumping), τρυπήματα (drilling) και με ελεγχόμενο σπάσιμο ή προστασία κατά του σπασίματος.

γ) Σύστημα αυτόματου μπλοκαρίσματος σε περίπτωση που σπάσει ή αφαιρεθεί ο κύλινδρος ή η κλειδαριά. Μπλοκάρει και κρατάει τις μπάρες κλειδωμένες.

Ποιο το κόστος όλων των παραπάνω;

Οι θωρακισμένες πόρτες κυμαίνονται από τα 650 ευρώ και άνω. Οι κλειδαριές για θωρακισμένες πόρτες από τα 140 ευρώ και άνω.

 

ΤΑ 12 ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ

 

Τι άλλα μέτρα μπορούν να πάρουν οι ιδιοκτήτες;

  1. Μπορούν να τοποθετήσουν χρονοδιακόπτη στα φώτα του σπιτιού. Καθώς σβήνουν τα φώτα, να ανάβουν σε τακτά χρονικά διαστήματα έτσι ώστε να δίνουν την εντύπωση ότι κάποιος κινείται στο σπίτι.
  2. Μπορούν να χαμηλώσουν την ένταση του κουδουνίσματος του τηλεφώνου τους, έτσι ώστε να μην ακούγεται έξω.
  3. Αντί να σταματήσουν την αλληλογραφία τους, μπορούν να ζητήσουν από έναν γείτονα να την πάρει και να την κρατήσει για εκείνους. Βλέποντας τις παραδόσεις που γίνονται, ένας διαρρήκτης νομίζει ότι κάποιος είναι στο σπίτι.
  4. Πάντα να παρκάρετε το αυτοκίνητό σας στο γκαράζ και να κλείνετε την πόρτα. Έτσι κάποιος δεν θα ξέρει αν είστε εκεί η όχι.
  5. Μην αφήνετε ποτέ τις πόρτες ή τα παράθυρα ξεκλείδωτα, και ποτέ μην κρύβετε το κλειδί του σπιτιού έξω, όπου μπορεί να βρεθεί εύκολα.
  6. Μπορείτε να τοποθετήσετε πόρτες ασφαλείας με καινούργιας τεχνολογίας κλειδαριά κυλίνδρου με ατσάλινη ροζέτα προστασίας του κυλίνδρου (defender) και καταπέλτη.
  7. Εάν δεν είναι εφικτή η τοποθέτηση πόρτας ασφαλείας, μπορείτε να ενισχύσετε την υπάρχουσα πόρτα με ατσάλινο κύλινδρο κατά του σπασίματος και μια δεύτερη κλειδαριά από πάνω για πρόσθετη προστασία. Μπορείτε να τοποθετήσετε σύρτες ασφαλείας.
  8. Να τοποθετήσετε σύστημα συναγερμού με κάμερα συνδεδεμένο στο δίκτυο του internet έτσι ώστε να παρακολουθείτε το σπίτι από κάποιο smart phone.
  9. Να ελέγχετε την ποιότητα και τη λειτουργικότητα των θυρών και των κλειδαριών του σπιτιού, καθώς και οποιουδήποτε άλλου σημείου πρόσβασης στο σπίτι (παράθυρα, μπαλκονόπορτες, φεγγίτες κ.λπ.).
  10. Οι κλειδαριές κάθε 5 χρόνια πρέπει να ελέγχονται και να αντικαθίστανται με νέας τεχνολογίας.
  11. Τα εύκολης πρόσβασης σημεία του σπιτιού ή καταστήματος (παράθυρα, τζαμαρίες) πρέπει να ασφαλίζονται με κάγκελα ή ρολά.
  12. Να μην αφήνετε σε κοινή θέα τα κλειδιά σας, ούτε να τα δίνετε αβίαστα έστω και για σύντομο χρόνο σε άτομα που δεν εμπιστεύεστε απόλυτα (ένας «έμπειρος» και οργανωμένος διαρρήκτης μπορεί να «διαβάσει» τον κωδικό του κλειδιού ή να το φωτογραφήσει και να φτιάξει αντίγραφο ακόμα και σε κλειδιά ασφαλείας ή αυτοκινήτου με immobilizer).

Συναγερμοί

Ο κ. Θανάσης Ανδριανός δουλεύει από το 1980 ως υπάλληλος και από το 1987 ως επαγγελματίας σε συστήματα τοποθέτησης συναγερμού. Με τη μακρόχρονη πείρα του μας εξηγεί στο «Κ» το πώς μπορούμε να ασφαλίσουμε το σπίτι μας αλλά και να προστατέψουμε τη ζωή μας από εισβολές στην οικία μας.

Πότε ξεκίνησε η εφαρμογή συναγερμών;

Οι συναγερμοί στην Ελλάδα ξεκίνησαν να τοποθετούνται πριν από το 1978. Το σύστημα συναγερμού είναι μία πρώτη βοήθεια ειδοποίησης. Δεν πιάνει τον κλέφτη και δεν τον ακινητοποιεί, ώστε να συλληφθεί. Μέσα σε δεκατέσσερα δευτερόλεπτα από την στιγμή που θα ενεργοποιηθεί ο συναγερμός στέλνεται ειδοποίηση στο κέντρο σημάτων, στο κινητό του ιδιοκτήτη ή σε εταιρεία σεκιούριτι που με τη σειρά τους ειδοποιούν την Αστυνομία.

Πόσοι πρέπει να ξέρουν έναν κωδικό;

Πρέπει σίγουρα τα μέλη της οικογένειας. Σε περίπτωση που δώσουν τα κλειδιά του σπιτιού σε κάποιον τρίτο, αν λείπουν οι ιδιοκτήτες από το σπίτι, τότε δίνεται ειδικός κωδικός ξεχωριστά για το συγκεκριμένο άτομο. Οπότε όλα τα συμβάντα καταγράφονται στην εταιρεία και μπορούν να διαβαστούν τα τελευταία χίλια συμβάντα ενεργοποίησης και αφοπλισμού του συναγερμού. Έτσι παρακολουθούμε πότε μπήκε και έφυγε το τρίτο άτομο από το σπίτι μας και σε περίπτωση που υπάρξει κλοπή χωρίς να έχει ειδοποιηθεί η εταιρεία ξέρεις ποιον να υποψιαστείς.

Τι σας ζητούν οι πελάτες;

Οι πελάτες ζητούν καλή ποιότητα υλικού και να μην πληρώσουν. Οι τιμές δεν έχουν πέσει, γιατί η ποιότητα παραμένει καλή.

Λειτουργία όσο είναι μέσα στο σπίτι ή κυρίως όταν λείπουν;

Όταν οι ιδιοκτήτες είναι μέσα στην κατοικία μπορούν να ενεργοποιηθούν μόνο οι περιμετρικές ζώνες και όχι κάποια ραντάρ στον χώρο όπου κινούνται οι ένοικοι. Αυτό συνήθως συμβαίνει κατά τις νυχτερινές ώρες και κατά τη διάρκεια του ύπνου. Μπορούν να έχουν και κάποιο μπουτόν πανικού πάνω τους, που λειτουργεί ασύρματα. Οπότε σε μία περίπτωση ανάγκης μπορούν να το πατήσουν για να ειδοποιηθεί η εταιρεία παρακολούθησης και μετέπειτα η Αστυνομία ή να χτυπήσει τοπικά συναγερμός. Μπορεί να λειτουργεί σιωπηλά ή όχι. Το μπουτόν συνδέεται με τον πίνακα ρεύματος και είναι συνδεδεμένο με το κέντρο λήψης σημάτων. Το κόστος στον εξοπλισμό είναι στα 100 ευρώ περίπου.

Πρέπει να υπάρχει επισήμανση ότι η οικία φυλάσσεται από σύστημα συναγερμού;

Συνήθως ναι, καθώς μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά σε έναν που θέλει να διαρρήξει τον χώρο. Αλλά εξαρτάται από το τι θέλει να κλέψει. Σίγουρα θα προτιμούσε να ληστέψει κάποιο σπίτι που δεν έχει σύστημα συναγερμού.

Τι συμβουλεύετε τον κόσμο;

Να βάζουν καλή ποιότητα υλικών. Ό,τι πληρώνεις, βάζεις. Ο ιδιώτης που θα απευθυνθεί σε έναν επαγγελματία τοποθέτησης συναγερμών θα πρέπει να του έχει εμπιστοσύνη. Ακόμα, ανά πάσα στιγμή θα πρέπει να μπορεί να τον εξυπηρετήσει είτε από κοντά είτε μέσω τηλεφώνου δίνοντάς του οδηγίες. Πολλές φορές έχει χτυπήσει ο συναγερμός και έχουν σωθεί οι πελάτες. Δεν είναι σημαντική μόνο η περιουσία, γιατί σε ένα διαμέρισμα το πολύ να σου κλέψουν την τηλεόραση, περισσότερο μετρά η προσωπική ασφάλεια για εμένα.

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΛΗΨΗΣ ΣΗΜΑΤΩΝ

Είναι αξιόπιστοι και ποιο το κόστος;

Το σύστημα είναι αξιόπιστο αναλόγως της ποιότητας, του κόστους που κυμαίνεται ανά είδος οικίας, π.χ. μεζονέτα, διαμέρισμα. Πλέον υπάρχει αυξημένη ζήτηση σε διαμερίσματα. Μία μέση τιμή για ένα διαμέρισμα μίας οικογένειας που είναι στα 80-100 τ.μ. είναι στα 600 ευρώ. Αναλόγως πάντα και των απαιτήσεων που έχει η οικογένεια. Σε ένα σωστό σύστημα συναγερμού δεν υπάρχει τρόπος παράκαμψης από κλέφτες. Βεβαίως αν υπάρχει περιθώριο χρόνου όλα είναι πιθανά. Μπορεί ο κλέφτης να κόψει τη γραμμή του τηλεφώνου ώστε να μην ειδοποιηθεί κανείς. Έτσι το μόνο που θα κάνει ο συναγερμός είναι να χτυπάει, που και πάλι είναι σημαντικό, γιατί τον ακούν οι γείτονες. Αλλά ο σωστός επαγγελματίας μπορεί να το αποτρέψει συνδέοντας τον συναγερμό με μία κάρτα κινητού, ώστε να μην κινδυνεύει από μία πιθανή διακοπή της σταθερής γραμμής τηλεφώνου. Επίσης, αν κάποιος διαρρήκτης κόψει την παροχή ρεύματος αυτό δεν θα επηρεάσει το σύστημα συναγερμού καθώς λειτουργεί με δική του μπαταρία που τίθεται σε ισχύ σε τέτοιες περιπτώσεις και διαρκεί για σαράντα ώρες. Οπότε με σωστή συντήρηση της μπαταρίας κάθε τρία έτη αποκλείεται ο κίνδυνος αυτός.

Πρέπει να υπάρχει περιμετρική κάλυψη αλλά και εσωτερική με αισθητήρες-ραντάρ, που ανιχνεύουν κίνηση. Συνεπώς, καλύπτονται οι είσοδοι ενός σπιτιού, δηλαδή πόρτες, μπαλκονόπορτες και παράθυρα. Επίσης, μπορούν να τοποθετηθούν δέσμες εξωτερικού χώρου αλλά και ραντάρ κουρτίνας, που δημιουργούν ένα φράγμα που όταν κάποιος πάει να περάσει αμέσως ενεργοποιείται ο συναγερμός, όταν, όπως, παραδείγματος χάρη, το καλοκαίρι θέλει κάποιος να αφήσει την μπαλκονόπορτα ή την πόρτα ανοιχτή, γι’ αυτό και ονομάζεται ραντάρ κουρτίνας. Σε περίπτωση που η οικογένεια έχει κατοικίδιο στο σπίτι τότε υπάρχει ραντάρ που εντοπίζει κίνηση από είκοσι κιλά και πάνω. Από μία μέχρι τρεις μέρες χρειάζεται για να τοποθετηθεί ένα σύστημα ασφαλείας.

Πώς προφυλάσσουν και με τι συνδέονται; Πόσο κοστίζουν οι εταιρείες;

Οι εταιρείες λήψης σημάτων συναγερμού είναι η καλύτερη λύση καθώς μπορούν να καταλάβουν αν ένας συναγερμός χτύπησε λόγω λάθους του ιδιοκτήτη ή λόγω πραγματικού κινδύνου και έτσι αποφεύγεται η άσκοπη εμπλοκή της Αστυνομίας. Οι εταιρείες αυτές ελέγχουν δηλαδή το πότε γίνεται η ενεργοποίηση αλλά και η αφόπλιση του συναγερμού, που σε περίπτωση λάθους του ιδιοκτήτη γίνεται αμέσως. Έπειτα επικοινωνούν με τον χώρο και μετά θα ειδοποιήσουν την Αστυνομία και τα τηλέφωνα ανάγκης. Εκτός αν είναι σήματα προσωπικής απειλής, όπου υπάρχει ένας κωδικός απειλής που κατά την ώρα που κάποιος απειλεί τον ιδιοκτήτη να απενεργοποιήσει τον συναγερμό, μόλις εισάγει τον συγκεκριμένο κωδικό ο ιδιοκτήτης θα στείλει σήμα στο κέντρο ότι απειλείται η ζωή του, παρ’ ότι στην ουσία θα νομίζει ο κλέφτης ότι αφοπλίστηκε το σύστημα. Τα κέντρα λήψης σημάτων συναγερμού κοστίζουν περίπου δέκα ευρώ τον μήνα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.