Ειδησεογραφικό site

Ελληνικός Χρυσός: Χρονιά – ορόσημο το 2023 για τη βιώσιμη ανάπτυξη και ευημερία της ΒΑ Χαλκιδικής

Η Ελληνικός Χρυσός, πιστή στη δέσμευσή της για μία υπεύθυνη και βιώσιμη μεταλλευτική δραστηριότητα στη ΒΑ Χαλκιδική, εργάζεται διαχρονικά για την προώθηση πρακτικών που σέβονται το περιβάλλον και συμβάλλουν στην ανάπτυξη και ευημερία των τοπικών κοινοτήτων του Δήμου Αριστοτέλη.

Το 2023, ήταν ακόμη ένα έτος όπου η εταιρεία απέδειξε τη συνεχή προσήλωσή της στη βιώσιμη ανάπτυξη μέσω της υλοποίησης 146 έργων και δράσεων Κοινωνικής Υπευθυνότητας, συνολικού ύψους 1,73 εκατ. ευρώ. Είναι αξιοσημείωτο ότι το 80% της δαπάνης αυτής, που αντιστοιχεί σε €1,4 εκατ. ευρώ, κατευθύνθηκε σε δράσεις και έργα αποκλειστικά εντός των ορίων του Δήμου Αριστοτέλη.

Δημιουργώντας νέες ευκαιρίες οικονομικής ανάπτυξης

Η εταιρεία ανέλαβε την υλοποίηση έργων υποδομής, πραγματοποιώντας σημαντικές παρεμβάσεις για την ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων, όπως η αποκατάσταση του οδικού δικτύου στον δρόμο 1ου χιλιομέτρου από το Νεοχώρι προς την Ολυμπιάδα, η ασφαλτόστρωση δύο δρόμων της Κοινότητας Μεγάλης Παναγιάς και η συντήρηση των αγροτικών δρόμων στην Δημοτική Ενότητα Παναγιάς, διευκολύνοντας τις οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής. Παράλληλα, στοχεύοντας στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής, ολοκληρώθηκαν οι μελέτες για την ανακαίνιση του κτιρίου “οικία Αλέξη Ζορμπά” στην κοινότητα Παλαιοχωρίου, καθώς και για την κατασκευή πεζογέφυρας στο πάρκο Αριστοτέλη στην κοινότητα Σταγείρων, ενώ σημειώνεται πρόοδος στις μελέτες για την αδειοδότηση καταδυτικού πάρκου στην αποικία ιππόκαμπων και στον ύφαλο της Μπροστόμνιτσας Στρατωνίου. Δράσεις με συνολικό κόστος €350.000.

Συμβάλλοντας στην κοινωνική ευημερία & την υγεία των πολιτών

Με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας, της ποιότητας ζωής & της καθημερινότητας των πολιτών του Δήμου, η Ελληνικός Χρυσός υλοποίησε πληθώρα δράσεων, όπως η δωρεά 600 κάδων απορριμμάτων προς τον Δήμο Αριστοτέλη, η κάλυψη του κόστους των μελετών για την επέκταση του γηροκομείου του Ιδρύματος Αγάπη στην Αρναία, η δωρεά εξοπλισμού προς το Κέντρο Υγείας Παλαιοχωρίου και η προμήθεια φίλτρων αποσιδήρωσης πόσιμου νερού για την τοπική κοινότητα Πυργαδικίων. Επενδύσεις συνολικής δαπάνης €226.000.

Επενδύοντας στην εκπαίδευση και τη στήριξη της νέας γενιάς

Αξιοσημείωτες ήταν για ακόμη μια χρονιά οι δράσεις της Ελληνικός Χρυσός και στον τομέα της εκπαίδευσης όπου, μόνο το 2023, ξεπέρασαν τις €300.000, με πιο σημαντικές τη συνέχιση για 6η συνεχόμενη χρονιά του επιτυχημένου προγράμματος ρομποτικής & STEM για τους μαθητές της περιοχής σε συνεργασία με την Eduact, τη χρηματοδότηση της κατασκευής και λειτουργίας του 2ου παιδικού σταθμού στην Ιερισσό και τις εργασίες επισκευής στα κτίρια των σχολείων του Δήμου Αριστοτέλη μαζί με δωρεά νέων υπολογιστών για δομές όπου απαιτούνταν. Επιπλέον, η εταιρεία συνεχίζει την προσφορά υποτροφίας στο Κολέγιο Anatolia.

Μεριμνώντας για το περιβάλλον

Το περιβάλλον και η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή συνέχισε να αποτελεί σημαντικό πυλώνα των κοινωνικών επενδύσεων της Ελληνικός Χρυσός και για αυτή τη χρονιά. Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην υποστήριξη των περιοχών που επλήγησαν από καταστροφικά φαινόμενα, η Ελληνικός Χρυσός προχώρησε σε δωρεά προς τον Λογαριασμό Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Ταυτόχρονα, με στόχο την προστασία του φυσικού κάλλους της περιοχής, η εταιρεία προχώρησε στον καθαρισμό των παραλιών του Δήμου Αριστοτέλη πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, υποστήριξε για ακόμη μια χρονιά την Αερολέσχη Θεσσαλονίκης για την εναέρια επιτήρηση των δασών της περιοχής, ενώ ανέλαβε την αποκομιδή ογκωδών αντικειμένων (απορριμμάτων) από τις κοινότητες του Δήμου Αριστοτέλη για την αποφυγή κινδύνου πυρκαγιάς ή ρύπανσης και ολοκλήρωσε την τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων στο ρέμα Αργυρώς (περιοχή πλατείας μηχανικών) στο Στρατώνι. Έργα με συνολική δαπάνη που ξεπέρασε τις €165.000.

Προάγοντας τη διαφάνεια και τη λογοδοσία

Η Ελληνικός Χρυσός ενθαρρύνει διαχρονικά τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας μέσω του ανοιχτού και ειλικρινούς διαλόγου και για το σκοπό αυτό έχει δημιουργήσει πολλαπλά κανάλια ανοιχτής επικοινωνίας με τους κοινωνικούς της εταίρους. Ενδεικτικά, εντός του 2023, η εταιρεία εγκαινίασε το νέο, μόνιμο Κέντρο Πληροφόρησης Κοινού στο Παλαιοχώρι, το οποίο λειτουργεί ως κόμβος επικοινωνίας, ενώ ταυτόχρονα έχει ενεργοποιηθεί η Επιτροπή Κοινοτήτων Ενδιαφέροντος με τακτικές συνεδριάσεις για σκοπούς ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων, ενώ υφίσταται και το κανάλι του Μηχανισμού Αναφοράς, μέσω του οποίου κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να θέσει υπόψιν της εταιρείας τυχόν προβληματισμούς και ανησυχίες σχετικά με τη δραστηριότητά της.

Παράλληλα, το 2023, η Ελληνικός Χρυσός υλοποίησε ένα ευρύ κύκλο διαβουλεύσεων στην τοπική κοινωνία, με στόχο τη συνδιαμόρφωση στόχων και την από κοινού χάραξη της στρατηγικής ΕΚΕ, για την ορθολογικότερη διάθεση των €80 εκατ., που έχει δεσμευθεί μέσω του νέου επενδυτικού σχεδίου να διαθέσει σε βάθος 25ετίας σε έργα κοινωνικού χαρακτήρα, για την αποτελεσματική κάλυψη των αναγκών της τοπικής κοινωνίας και την περαιτέρω ανάπτυξή της.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί, πως πέρα από τις προαναφερθείσες κοινωνικές επενδύσεις που υλοποιεί η Ελληνικός Χρυσός, ο Δήμος Αριστοτέλη έλαβε επιπλέον €3,5 εκατ. σε μεταλλευτικά τέλη, δεδομένου ότι η δραστηριότητα ασκείται αποκλειστικά εντός των ορίων του. Με τη θέση του υπερσύγχρονου μεταλλείου των Σκουριών σε εμπορική παραγωγή από τα τέλη 2025 και τη συνεχή αύξηση της παραγωγικότητας του μεταλλείου της Ολυμπιάδας, το εν λόγω ετήσιο έσοδο προβλέπεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, καθώς ο υπολογισμός του είναι άμεσα συνυφασμένος με την αξία των πωληθέντων μετάλλων

Τα σχόλια είναι κλειστά.