Ειδησεογραφικό site

Αγία Σοφία: Πέφτουν κομμάτια από τον τρούλο της

31

«Εάν η Αγία Σοφία δεν αποκατασταθεί, θα καταρρεύσει με τον πρώτο σεισμό», προειδοποιεί Τούρκος ειδικός.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής ιστοσελίδας Birgün, το βίντεο φέρεται να είναι από τον Σεπτέμβριο του 2022 και σε αυτό φαίνεται δύο ξεχωριστά κομμάτια από τον τρούλο της Αγίας Σοφίας πέφτουν στον χώρο όπου κάθονται οι επισκέπτες. Εννοείται ότι οι επισκέπτες πανικοβλήθηκαν και φοβήθηκαν από τα κομμάτια που έπεσαν.

Αξιωματούχοι μιλώντας στο τουρκικό μέσο ενημέρωσης υποστήριξαν: «Τα κομμάτια πέφτουν από την οροφή λόγω της υγρασίας που δημιουργείται από το πλήθος, αλλά δεν λαμβάνονται προφυλάξεις».

«Ο τρούλος της Αγιάς Σοφιάς μπορεί να καταρρεύσει»

Ο Σερίφ Γιασάρ, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ιστορίας της Τέχνης (STD), τόνισε ότι η Αγία Σοφία πρέπει να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατόν.

Χαρακτηριστικά, ο ίδιος δήλωσε το εξής: «Εάν η Αγία Σοφία δεν αποκατασταθεί, θα καταρρεύσει με τον πρώτο σεισμό. Όταν η Αγία Σοφία ήταν μουσείο, δηλαδή πριν γίνει τζαμί, υπήρχε ένα επιστημονικό συμβούλιο. Στην τελευταία του συνεδρίαση, το συμβούλιο που καταργήθηκε είπε: «Η Αγία Σοφία είναι τώρα 1.500 ετών και αν δεν αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό, θα καταστραφεί σε έναν σεισμό. Στην Αγία Σοφία θα πρέπει να γίνονται δεκτές ομάδες των 25 ατόμων η καθεμία». Ακόμα και εκατοντάδες άνθρωποι που αναπνέουν ταυτόχρονα στην Αγία Σοφία, μειώνουν τη διάρκεια ζωής του ιστορικού κτιρίου. «Αποκαταστήστε αυτό το μέρος για λίγο», είπε επίσης η επιστημονική επιτροπή»

Τα σχόλια είναι κλειστά.