Ειδησεογραφικό site

Τσεχία: Νίκη φιλοευρωπαϊκών κομμάτων δείχνει exit poll, αποχή στο 80%

42

Από τεράστια αποχή που έφτασε στο ποσοστό-ρεκόρ του 80% σημαδεύτηκαν οι ευρωεκλογές στην Τσεχία που ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου. Σύμφωνα με exit poll για λογαριασμό της εφημερίδας Dnes το δεξιό κόμμα της αντιπολίτευσης TOP 09 έρχεται πρώτο σε ψήφους.

Το TOP 09 συγκεντρώνει ποσοστό 18% και προηγείται κατά μία μονάδα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (CSSD) του πρωθυπουργού Μπόχουσλαβ Σομπότκα (17%), ενώ το κεντρώο, λαϊκιστικό κόμμα ANO του υπουργού Οικονομικών Αντρέι Μπάμπις ακολουθεί στην τρίτη θέση με 15,5%.

Και τα τρία αυτά κόμματα έχουν φιλοευρωπαϊκές θέσεις. Το αντιμεταναστευτικό κίνημα Usvit (Αυγή) υποχωρεί στο 2%, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση.

Άλλα τρία κόμματα, το κομμουνιστικό KSCM, το χριστανοδημοκρατικό KDU-CSL και το δεξιό ODS ξεπερνούν κατά τα φαινόμενα το όριο του 5% που απαιτείται προκειμένου να εκλέξουν ευρωβουλευτές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ειδησεογραφικού πρακτορείου CTK, το ποσοστό της αποχής άγγιξε το 80%. «Περίπου ένας στους πέντε» εκλογείς ψήφισε την Παρασκευή και το Σάββατο, γράφει το πρακτορείο.

Στις προηγούμενες ευρωεκλογές, το 2004 και το 2009, το ποσοστό συμμετοχής έφτασε το 28%.

«Φαίνεται ότι οι Τσέχοι ψηφοφόροι εξακολουθούν να μην αναγνωρίζουν αρκετά την ΕΕ» είπε η κοινωνιολόγος Τζαρομιρ Βόλεκ στο τηλεοπτικό κανάλι CT.

Ο πρόεδρος της Τσεχίας τόνισε ότι «οι άνθρωποι εξακολουθούν να μην παίρνουν το ευρωπαϊκό πλαίσιο στα σοβαρά», υπογραμμίζοντας ότι «είναι λάθος να πιστεύουν ότι δεν τους αφορά».

Τα σχόλια είναι κλειστά.