Ειδησεογραφικό site

Παγιδευμένοι στα έγκατα της γης-Τραγωδία με εκατοντάδες νεκρούς και αγνοούμενους σε ορυχείο της Τουρκίας (Φωτό και βίντεο)

75


Σε εθνική τραγωδία εξελίσσεται η καταστροφή που σημειώθηκε σε ανθρακωρυχείο της Τουρκίας, βορειοανατολικά της Σμύρνης.

Ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται όσο περνά η ώρα. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, τουλάχιστον 238 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 120 παραμένουν παγιδευμένοι στις υπόγειες στοές όπου σημειώθηκε η έκρηξη.

Τους αριθμούς αυτούς ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε πως θα συνεχιστούν οι έρευνες για να εντοπιστούν οι αγνοούμενοι, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Θέλω όλοι να γνωρίζετε ότι θα ερευνηθούν τα πάντα. Θα ψάξουμε κάτω από κάθε πέτρα» είπε σε συνέντευξη Τύπου, εκφράζοντας τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.

Ο Ερντογάν, ο οποίος ακύρωσε το ταξίδι του στην Αλβανία, έκανε τις δηλώσεις αυτές στους δημοσιογράφους από τη Σόμα, όπου έφτασε συνοδευόμενος από μέλη της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησής του.

Νωρίτερα, ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ είχε δηλώσει ότι «οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες μειώνονται».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός έφτασε στο σημείο της τραγωδίας όπου έχει συγκεντρωθεί πλήθος συγγενών των νεκρών και αγνοούμενων ανθρακωρύχων. Σύμφωνα με έναν συνδικαλιστικό εκπρόσωπο 100 με 150 ανθρακωρύχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στο ορυχείο.

«Εξαιτίας της καταστροφής στο ανθρακωρυχείο της Σόμα, κηρύχθηκε εθνικό πένθος τριών ημερών από την (Τρίτη) 13η Μαΐου», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο οποίος επίσης ακύρωσε το ταξίδι του στην Κίνα, αναμένεται, επίσης, να μεταβεί στη Σόμα.

Την ώρα της έκρηξης βρίσκονταν 787 ανθρακωρύχοι στα έγκατα της γης στο ορυχείο στην πόλη Σομά της επαρχίας της Μαγνησίας. Το δυστύχημα συνέβη την ώρα αλλαγής της βάρδιας, κάτι που σημαίνει ότι στο ορυχείο βρίσκονταν συγκεντρωμένοι πολύ περισσότεροι εργάτες από ό,τι συνήθως.

Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί συνολικά 363 ανθρακωρύχοι. Ακόμη και 18 ώρες μετά το δυστύχημα, ωστόσο, διασώθηκαν έξι εργάτες από το ορυχείο.

«Χάσαμε 201 αδέρφια μας εργάτες, και φοβόμαστε ότι ο αριθμός θα αυξηθεί» είχε πει στον πρώτο απολογισμό τα ξημερώματα ο Γιλντίζ, ενώ ακόμη που συγγενείς των αγνοούμενων περιμέναν έξω από το ορυχείο ελπίζοντας να δουν τους οικείους ανάμεσα σε όσους απεγκλωβίζονται.

Ο Γιλντίζ διευκρίνισε ότι 80 ανθρακωρύχοι διασώθηκαν τραυματισμένοι εκ των οποίων οι τέσσερις νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Οργή και πένθος

Οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονται σε δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα εξαιτίας της πυρκαγιάς που ακολούθησε την έκρηξη. Η έρευνα για επιζώντες, είχε πει τα ξημερώματα ο υπουργός Ενέργειας, έμπαινε «σε κρίσιμο στάδιο» όσο περνούσε η ώρα.

Ο μέσος μισθός ενός ανθρακωρύχου είναι περί τα 450 ευρώ.

Το συνδικάτο των μεταλλωρύχων καταγγέλλει ότι από τότε που τα ορυχεία πέρασαν σε ιδιωτικό έλεγχο, η ελλιπής τήρηση των κανονισμών ασφαλείας έχει αυξήσει τη συχνότητα των ατυχημάτων.

Εξαιτίας του δυστυχήματος, περικόπηκαν σε μία μόνο τελετή οι εορτασμοί της 19ης Μαΐου για την απαρχή του κεμαλικού κινήματος.

Το χειρότερο δυστύχημα σε ανθρακωρυχείο στην Τουρκία είχε σημειωθεί το 1992 στο Ζονκγουλντάκ της Μαύρης Θάλασσας, που είχε στοιχίσει τη ζωή σε 263 ανθρακωρύχους.

Τα σχόλια είναι κλειστά.