Ειδησεογραφικό site

Στο Β’ θερινό τμήμα τα προαπαιτούμενα – Ενδοκυβερνητικές τριβές για τις 6.500 απολύσεις

82

Μπορεί η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας να αρχίσει επί της ουσίας το φθινόπωρο, αλλά η περίοδος μέχρι το Σεπτέμβριο μόνο εύκολη δεν θα πρέπει να θεωρείται για την κυβέρνηση.

Κι αυτό διότι το Β΄ θερινό τμήμα της Βουλής, που θα ξεκινήσει τις εργασίες του από την ερχόμενη Τρίτη και θα τις ολοκληρώσει στις 28 Αυγούστου θα πρέπει να ψηφίσει τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα για την τελευταία υποδόση του 1 δισ. ευρώ.

Ήδη η κυβέρνηση, διά του γραμματέα της Κ.Ο. της Ν.Δ. Θανάση Μπούρα, έχει τοποθετήσει σε αυτό 41 γαλάζιους βουλευτές, όπου οι 40 εξ αυτών έχουν εκλεγεί για πρώτη φορά στις εκλογές του 2012. Αυτό βέβαια είναι κάτι που γίνεται παραδοσιακά αφού οι παλαιότεροι βουλευτές αποφεύγουν το εν λόγω τμήμα λόγω των θερινών διακοπών.

Το πρώτο crash test των «πρωτάρηδων» βουλευτών αναμένεται να γίνει με το σχέδιο νόμου για τον αιγιαλό, όπου θα πέσουν με το καλημέρα στα βαθιά εξαιτίας της έκτασης που αναμένεται να δώσει στο θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα, σε ενδοκυβερνητική κόντρα εξελίσσονται οι 6.500 χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο που απομένουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η μνημονιακή υποχρέωση των 15.000 απολύσεων μέχρι τέλους του έτους.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος για μια ακόμη φορά χθες δήλωσε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στο υπουργείο του, τονίζοντας μάλιστα ότι οι ΟΤΑ έχουν πληρώσει βαρύ φόρο αίματος με την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, λόγω της αξιολόγησης που «καρκινοβατεί» βρίσκεται σε ανοιχτή κόντρα με την ΑΔΕΔΥ και λόγω της διαθεσιμότητας στους ΟΤΑ, από τη δεξαμενή της οποίας αναμένεται να προέλθει ο μεγαλύτερος όγκος των απολύσεων, είναι σε ρήξη με την ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Ο κ. Μητσοτάκης, σχολιάζοντας στον Real fm την ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ που ζητά από τους συναδέλφους της να «πετάξουν έξω τους ελεγκτές» ζήτησε «να ασχοληθούμε με κάτι το οποίο αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας –όπως οι φοροελαφρύνσεις- και όχι ένα μικρό υποσύνολό της», ενώ για μια ακόμη φορά άφησε αιχμές για κάποιους που επιθυμούν «να μην αλλάξει τίποτε στο Δημόσιο».

Ωστόσο, ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος με γνώση των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων με την τρόικα, σημειώνει ότι εν όψει της έναρξης της κρίσιμης διαπραγμάτευσης το φθινόπωρο και λόγω του ειλημμένης απόφασης για μείωση στον φόρο του πετρελαίου θέρμανσης, ο στόχος των 15.000 απολύσεων μέχρι τέλους του έτους είναι αδιαπραγμάτευτος.

Όπως δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων, μέρος του οποίου είναι και το δασικό νομοσχέδιο και το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό.

Τα σχόλια είναι κλειστά.