Ειδησεογραφικό site

Τρόικα: Επιφυλάξεις για τα διόδια με το χιλιόμετρο – Προβληματισμός για τις ιδιωτικοποιήσεις

41

«Πυκνή» σε επαφές ήταν η χθεσινή ημέρα για τον υπουργό Υποδομών κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος πραγματοποίησε συνάντηση και με το κλιμάκιο της Τρόικας στο πλαίσιο ενημέρωσης των δανειστών από την κυβέρνηση για το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων. Κατά πληροφορίες, η Τρόικα εξέφρασε κάποια δυσπιστία και ζήτησε πρόσθετες διευκρινίσεις ως προ το θέμα των αναλογικών διοδίων στην Εγνατία Οδό που είχε εξαγγείλει προ μηνών και κατοχυρώσει με υπουργική απόφαση ο κ Χρυσοχοΐδης.

Εικάζεται ότι ευθυγραμμίζονται περισσότερο με τη βούληση του ΤΑΙΠΕΔ που φέρεται να καλοβλέπει τα αναλογικά διόδια, όπου οι οδηγοί χρεώνονται «μπακαλίστικα» και όχι με βάση την απόσταση που διανύουν. Κατά τις ίδιες, πάντως, πληροφορίες, το υπουργείο Υποδομών εμφανίστηκε αμετακίνητο στο θέμα της αναλογικής χρέωσης που μελετάται να εφαρμοστεί από τα τέλη του 2015.

Προβληματισμός διατυπώθηκε από την Τρόικα και στα θέματα του ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθώς εκκρεμεί σωρεία συμβάσεων για να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις της Rosco και της εταιρείας εμπορευματικών και επιβατικών μεταφορών. Μεταξύ αυτών για τη Rosco είναι οι συμβάσεις για τη συντήρηση των τρένων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, του τροχαίου υλικού του Δημοσίου που δεν χρησιμοποιεί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, των υπηρεσιακών τρένων του ΟΣΕ και για την μίσθωση αμαξοστασίων (ΓΑΙΑΟΣΕ). Για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ εκκρεμούν η πρόσβαση στο δίκτυο του ΟΣΕ, η μίσθωση επιλεγμένων ακινήτων (ΓΑΙΑΟΣΕ), τα δρομολόγια της «άγονης γραμμής», η μίσθωση τρένων για 10 χρόνια και η συντήρηση του τροχαίου υλικού. Τέλος συζητήθηκε και το θέμα των περιφερειακών αεροδρομίων που όπως έγινε σαφές όλες οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί και μένει να αποφασιστεί ο χρόνος υποβολής των προσφορών από το ΤΑΙΠΕΔ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.